Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Міжнародний день рідної мови у Славутичі

Міжнародний день рідної мови у Славутичі фото

Головним напрямом відзначення свята Міжнародний день рідної мови є привернення уваги світової громадськості до збереження й розвитку лінгвістичного розмаїття, а також зміцнення ролі рідної мови як важливого чинника культурної самобутності. Україна забезпечує необхідні умови для утвердження державності української мови, вільного розвитку всіх національних мов на своїй території, стимулює вивчення мов міжнародного спілкування та Європейського Союзу.

Формами відзначення Міжнародного дня рідної мови можуть бути загальношкільні диктанти національної єдності, відкриті уроки, виховні години, галереї стіннівок мовного спрямування, книжково-ілюстративні виставки, інсценізації та інші форми позакласної діяльності на вибір педагогів закладів загальної середньої освіти.

Славутицький заклад загальної середньої освіти № 1 зустрічає День рідної мови відео флеш-мобом "Мово рідна, рідне слово!", під час якого учні читають вірші, присвячені різним мовам, тим, якими володіють або вивчають: українській, англійській польській, вірменській та білоруській. Серед інших мовних подій - створення інфозони "День рідної мови", вікторини "Народ скаже, як розв'яже" і "Рідну мову знаємо - загадки відгадаємо", інтелектуальна гра "Лінгвістичне асорті" та інші.

 

Насиченим на події буде День рідної мови у Славутицькому закладі загальної середньої освіти №2: відбудуться конкурс знавців рідної мови, інтерактивна гра "Мовне намисто", вікторина "Слово до слова - зложиться мова", лінгвістично-пізнавальне асорті "Магія рідного слова" та інші.

Славутицький заклад загальної середньої освіти № 3 зустріне це мовне свято калейдоскопом віршів про рідну мову з гаджетів, інформаційним дайджестом "Мова і життя", мовними вікторинами "Рідна мова" і "Я знаю рідну мову", мовознавчим міні-конкурсом "Слів у мові мільйон" та іншими мовними заходами та змаганнями.

Низка мовних подій відбудеться 21 лютого у Славутицькому закладі загальної середньої освіти № 4: учителі проведуть вікторину "Знавці рідної мови", гру "Правда чи вигадка", калейдоскоп "Цікаві факти про рідну мову", організують літературно-музичну композицію "Віночок рідної мови" та інші святкові заходи.

Словесники Славутицького ліцею проведуть у 21 та 23 групах синтаксичний марафон; у 41, 42, 43 групах відбудеться діалог-презентація "Цікаві факти про мову".

Захоплюючу подорож-заняття провела Валентина Неймеш для своїх вихованців середньої групи № 4, Дитячого садочку «Теремок», яке проходило в українській світлиці і було присвячене міжнародному дню рідної мови.

А у старшій групі "Калинка" вихователь Надія Петрівна Ткачук провела заняття " Немає мови- немає нації". Вихователь звернула увагу на те, що кожна нація має свою мову, яка передається з покоління в покоління піснями, віршами, приказками, примовлянками, назвами предметів, діями, ознаками. І українці також шанобливо передають код нації своїм нащадкам.

Міжнародний день рідної мови — це день, який відзначають щороку 21 лютого, починаючи з 2000 року. Про «підтримку мовного та культурного різноманіття та багатомовності» було оголошено на ХХХ сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО, що проходила 26 жовтня — 17 листопада 1999 року в Парижі.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: