Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Світовий урбан-форум (World Urban Forum) підтримує Україну

Світовий урбан-форум (World Urban Forum) підтримує Україну фото

Про Світовий урбан-форум (World Urban Forum), що відбувся 26-30 червня у Катовіце (Польща), найгостріші виклики українського суспільства, шляхи їх подолання та враження від світової підтримки України, розповів міський голова Славутича Юрій Фомічев, який також побував на цьому заході.

Тож чим цікавий World Urban Forum?

Представництвом! На форумі присутні представники багатьох країн, отже, є можливість напряму донести свою думку до багатьох із них. А також почути думку міжнародної спільноти про те, що відбувається в нашій країні. І що найважливіше – заявити нашим друзям, нашим партнерам та амбасадорам, що ми безмежно вдячні їм за допомогу. І нагадувати, наполягати, що ця допомога повинна продовжуватися аж до того моменту, коли ми повністю подолаємо кризу, перед якою постали українські міста. А подолати її можна лише одним способом – перемогти у війні, з якою росія прийшла на наші землі, та визволити Україну до наших законних кордонів 1991 року. І після цього – долати інші виклики щодо відновлення та розвитку наших міст. Але це не означає, що ми повинні сумирно сидіти, склавши руки, і чекати перемоги. Адже зараз перед нами стоять кілька завдань.

1️⃣ Головне і першочергове, звісно – перемога. Це швидкі рішення від політиків щодо підтримки України гуманітарною допомогою, але в першу чергу – важкою зброєю. В необхідній кількості і у швидкі терміни, як цього вимагає ситуація на полі бою.

2️⃣ Наступне завдання, за яке ми маємо взятися вже сьогодні – це початок відновлення. Почати варто із можливості надання нашим людям елементарних послуг, щоб забезпечити їх всім хоча би мінімально необхідним. Адже коли люди повертаються в свої домівки на деокупованих територіях, або ж коли переїжджають як внутрішньо переміщені особи на умовно безпечну територію України, вони потребують спершу житла. Можливо це забезпечення тимчасового житла, але найкраще – це створювати чи відновлювати його одразу комфортним і якісним. Бо немає нічого більш постійного, ніж тимчасове, тому і таке житло ми повинні робити якнайкраще. Адже маємо ризик застрягнути на швидких, проте не дуже якісних рішеннях надовго.

3️⃣ Сервіси та доступ до них.

Це медичне обслуговування для всіх. Це – родини з дітьми і послуги, яких вони потребують: дитячі садки, школи, позашкільна освіта. Тільки-но люди облаштовуються на новій території, ми повинні забезпечити їм можливість працевлаштування, адже це економічний розвиток громади. Саме це потрібно враховувати на першому етапі. Так-так, це досі частини першого етапу.

Наступний етап відновлення – це якісна відбудова того, що зруйноване. Це – адаптація до нових викликів, які постали перед нами. Ось як перед прикордонними територіями. Звісно, не лише тут, але в першу чергу саме наша місцевість має забезпечити укриття для своїх мешканців. Бо з такими сусідами, інших гарантій безпеки немає. От як розпочинати новий навчальний рік, не маючи надійних укриттів для дітей у школах і садках? Це неможливо. І це великий виклик, з яким ми повинні працювати швидко, вже зараз. Тут також потрібна допомога наших друзів.

❗️ І про велику відповідальність після радісних новин.

Ті місцевості, що стикнулися з великим навантаженням через міграцію населення, зокрема й бізнесу, мають розвивати свою інфраструктуру для сервісів і виробництв, що відновлюють свою роботу на їх територіях. Варто враховувати, щоб вони вирішували й майбутні виклики нашої економіки. Наше кандидатство в члени ЄС означає, що ми точно будемо в Євросоюзі – я впевнений. А отже, ми повинні жити за тими правилами, що передбачають це об’єднання.

Ось простий приклад: до 2050 року Євросоюз буде з везвуглецевою економікою. Тому для нас, відновлювати виробництво і економіку зараз, не враховуючи цей аспект на майбутнє – безглуздо. Адже згодом все одно доведеться перебудовувати це все, щоб наша економіка в нових умовах була конкурентною. Та сама історія з відновленням житла, громадських просторів чи адміністративних будівель – вони також повинні відповідати майбутнім викликам членства в Євросоюзі. Та й взагалі розвитку цивілізованого суспільства, адже Європа – не мета і самоціль, а лише маркер, показник нашого розвитку. У відновленні країни ми одразу повинні закладати екологічні та гуманістичні аспекти. Це й та сама безбар’єрність, до якої наше місто рухається протягом останнього року.

🇺🇦 Ось саме в такому контексті, саме на такі теми відбувалися наші дискусії на Світовому форумі міст. І що я побачив у відповідь? Абсолютну підтримку. Підтримку наших партнерів, експертів – європейських і світових. І саме з такою експертною підтримкою ми маємо рухатись далі.

Юрій Фомічев, міський голова Славутича

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: