Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Японський журналіст відвідав Славутич

Японський журналіст відвідав Славутич фото

До Славутича завітав відомий японський журналіст «KYODO NEWS» Кен Сасакі.

За його словами, японці дуже стривожені тим, що діється зараз в Україні. Особливо їх хвилюють події, що розгортаються на Запорізькій АЕС.

 
 

«Ми, японці, дуже стурбовані тим, що відбувалося в Чорнобилі, а тепер і на Запорізькій атомній електростанції. Майже щодня там тривають обстріли і відключення від електромережі.

Ми пережили ядерне бомбардування Хіросіми  і Нагасакі, а потім катастрофу на електростанції Фукусіми.

Ми дуже сподіваємося, що подібного не станеться тут, в Україні».

 
 

Кен Сасакі під час візиту до Славутича поспілкувався з переселенцями, що приїхали з Енергодару і на власні очі бачили, що там відбувається, як російські військові обстрілюють місто і електростанцію, здіймають радіоактивний пил, шантажують і тримають у жорсткому страху людей.

Під час бесіди з цими людьми очі журналіста наповнювалися сумом і щирим співчуттям.

Кен також поспілкувався з директором Центру соціальних служб Аллою Божок, що опікується людьми, які потребують допомоги. Серед них і внутрішньо переміщені особи.

Вона і сама відчула як це, полишити свій дім і все, що дороге і важливе, в той час, коли озброєні до зубів рашисти зайшли і в наше місто. Але, дякувати Богу, окупація Славутича тривала недовго, і покидати рідне місто не знадобилося.

Славутичанка Людмила Любива народилася в Енергодарі і з перших вуст знала, що там відбувається.

 
 

«Ситуація, що там триває, нагадує 37-й рік. Люди бояться виходити з домівок», - розповідає вона.

 
 

Журналіст також мав нагоду поспілкуватися із славутицьким міським головою. Юрій Фомічев розповів про меморандум щодо співпраці і взаємопідтримки, підписаний з мером Енергодару, розміщення переселенців, надання всілякої допомоги, в тому числі й працевлаштування.

 

Японський журналіст глибоко вражений почутим. Але його вражає і те, як переміщені енергодарівці відгукуються про Славутич.

Вони кажуть, що їм подобається Славутич і славутичани. Що наші люди чуйні і гостинні, що їм тут дуже комфортно, відчувають щиру підтримку. Але всеодно вони мріють повернутися додому. Адже дім - це не тільки стіни і стеля, в рідному домі живе душа...

Сасакі щиросердно дякує усім, хто погодився поспілкуватися.

На питання, що робити, аби російські окупанти залишили ЗАЕС, відверто каже, що не знає. Але впевнений, що це можливо, якщо все світове суспільство об’єднається і змусить росію покинути цей об’єкт і Україну вцілому.

Як виявилося, Кен Сасакі був очевидцем ще того, що відбувалося на Майдані в 2014-му році. Бачив, як тривала боротьба, як працювали снайпери і здійснювався розстріл мирних.

Саме тому війна, яка сьогодні точиться в Україні, йому також дуже болить.

Кен вибачається, що ще не говорить українською, але вже знає кілька слів, які промовляє з  теплою посмішкою: «Дякую, слава Україні».

Упевнені, так і буде. Україна переможе, адже з нами правда, навколо нас об’єднується світ.

Слава Україні! Слава нашим Героям!

Олександра ЛАТИШЕВА

Читайте також: 

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: