Постачання газу для Славутича зменшили на 10 відсотків, чим це загрожує

Чи готовий Славутич в умовах воєнного стану до нового опалювального сезону? Це питання хвилює майже кожного мешканця міста сьогодні. Адже за попередніми прогнозами фахівців, ця зима буде найскладнішою для України.

Чи готовий Славутич в умовах воєнного стану до нового опалювального сезону? Це питання хвилює майже кожного мешканця міста сьогодні. Адже за попередніми прогнозами фахівців, ця зима буде найскладнішою для України.

Тому саме це питання і розглядалося на засіданні Громадської ради з розвитку міста Славутича, під головуванням Володимира Удовиченка. До участі також запросили представників влади та комунальної сфери, які відповідають за підготовку до опалювального сезону 2022-2023.

Заступник міського голови Славутича Віктор Шевченко нагадав, що протягом дії воєнного стану та шести місяців після його закінчення в Україні запроваджується мораторій на підвищення тарифів на теплову енергію, послуги з постачання теплової енергії та гарячої води. Це означає, що тарифи на тепло та гарячу воду для населення не зміняться. Для суб'єктів господарювання у сфері теплопостачання, передбачені гарантії - компенсацію різниці в тарифах.

Але в умовах війни для Славутича виділено обсяги постачання газу на 10 відсотків менше, ніж в минулих роках. І це зменшення є проблематичним для нас.

На нарадах з комунальниками міста розглянуті всі можливі критичні варіанти, йде робота для поповнення матеріального резерву комунальних служб. Але в цей напружений час про власну безпеку має турбуватися кожен власник житла.

Відомо, що великі втрати тепла відбуваються за рахунок стін, вікон, дахів. Тому має бути як професійна підготовка до зими, так і побутова, - акцентував Віктор Шевченко.

За його словами, виклики опалювального сезону посилюються у зв'язку із війною потрібно підготувати усі приміщення відповідно до енергозберігаючих норм, мати запас відповідного обладнання та ресурсів у разі виникнення аварійних ситуацій.

Саме тому мешканці міста заздалегідь повинні також подбати про свої оселі, щоб утеплитись.

Начальник Центральної котельні міста Володимир Блоха запевнив, що підприємство працює у штатному режимі і готове до пуску тепла в місто.

Він згадав цьогорічний березень - це був справжній виклик для колективу ЦТПК.

Завдяки професійним діям фахівців та когенераційним заходам, була локалізована аварійна ситуація на центральній міській котельні та теплових мережах, коли у березні, в час військового стану, Славутич був знеструмлений.

-10 градусів на вулиці і відсутність води - це була справжня боротьба за виживання в тяжких умовах, в якій переміг Славутич.

На даний час провели ремонтні роботи, зробили реконструкцію обладнання - це дає нам впевненість, що якість роботи не знизимо, у нас є можливість працювати більш в гнучкому режимі, - повідомив очільник міської котельні.

Знаний господарник і управлінець - Володимир Удовиченко, запропонував добре підготуватись на випадок надзвичайної ситуації, адже в Україні точиться війна.

Він сказав, що заздалегідь треба подбати про дрова і назначити відповідальних людей у кожному будинку (і навіть під'їзді), на той випадок, якщо виникнуть проблеми з електропостачанням.

Завдяки дизельним генераторам роботу ЦТПК та водоканалу буде забезпечено. У разі надзвичайної ситуації вже продумано, як доставлятимуть воду в місто. Запевнив Володимир Петрович.

Але не відомо, якою буде зима, як довго вона триватиме та наскільки сильними будуть морози, газу може бути недостатньо для нормального обігріву будинків. Тому є ризик, що Славутич взимку залишиться без гарячої води. Та влада і комунальники працюють над тим, як знайти вихід, щоб гаряче водопостачання у місті в період опалювального сезону зберегти.

Керівник КП Управління житлово-комунального господарства Андрій Позняк розповів, що через невелику заробітну плату молодь не хоче працювати у комунальній сфері. За підрахунками середній вік працівника 52 роки. І уже скоро кадровий голод може стати проблемою для підприємства.

Присутні активно обговорили питання перспективи залучення до підприємства фахової молоді та можливостей підвищення зарплатні комунальникам.

На завершення зустрічі голова громадської ради Володимир Удовиченко акцентував, що ще є багато питань, відповіді на які поки невідомі.

Зараз дуже багато невідомих. Скільки газу буде? Якою економія буде? 10 відсотків для Славутича це ще слава богу, це все ще може пройти нормально. Головне, щоб не більше, щоб ми могли поборотись за гарячу воду. Поки 10 відсотків, і директор котельні Володимир Блоха завірив, що них все проведено, все готове і все є. І я йому вірю. Готуємося до включення 15 жовтня.

Але 21-22 вересня відбудеться два великих онлайн-форуми - місцевого самоврядування Велике відновлення: енергетична інфраструктура. Готовність до опалювального сезону і Нарада уряду з місцевим самоврядуванням, за участі Президента України у тому числі. Тоді все остаточно буде відомо.

Почесний мер Славутича також наголосив, що важливо в цей час максимально надавати фінансову підтримку працівникам комунальної сфери. І готуватися до зими треба відповідально всім: і мешканцям, і комунальникам, і управлінцям. Від кожного з нас залежить, як місто витримає цю зиму.

Олександра ЛАТИШЕВА

Фото: Вадим ІВКІН

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: