Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Україна подала заявку на вступ до НАТО

Україна подала заявку на вступ до НАТО фото

Президент України Володимир Зеленський у відповідь на заяви Росії про анексію чотирьох українських областей оголосив, що Україна подає заявку на членство в Північноатлантичному альянсі.

“Ми робимо наш рішучий крок, підписуючи заявку України на прискорений вступ до НАТО”, – сказав пан Зеленський у заяві, розміщеній на сайті президента. Він зазначив, що Україна вже тісно співпрацює з НАТО і стверджує, що українська армія вже допомогла убезпечити членів Альянсу в Європі від російської агресії, завдавши бойових поразок російській армії в Україні. Про це пише The New York Times, інформують Економічні новини.

“Саме в Україні вирішується доля демократії у протистоянні з тиранією, – сказав він. Саме тут, маючи твердість наших державних кордонів, ми можемо забезпечити твердість кордонів усіх європейських держав”. Пан Зеленський зазначив, що заявка України може бути розглянута в прискореному порядку, як це було з заявками Швеції та Фінляндії.

У Брюсселі Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Україна, як і кожна демократична країна Європи, має право подати заявку на членство в альянсі, але зауважив, що рішення про прийняття нового члена приймається всіма 30 країнами-союзниками консенсусом.

Найближчим завданням НАТО є продовження надання підтримки Україні, щоб вона могла “захистити себе від російського звірячого вторгнення”, сказав пан Столтенберг.

 

“Але ми знаємо, що це можливо”, – сказав пан Зеленський у своїй заяві, вказавши на нещодавні приклади Фінляндії та Швеції, які розпочали процес вступу. “Це було справедливо, – додав він. “Це також справедливо для України”.

Американські офіційні особи заявили, що вони не будуть заспокоювати пана Путіна, відмовляючи Києву в його прагненні приєднатися до альянсу. Але Вашингтон і його європейські союзники також остерігаються подальшої конфронтації з Росією і ризику більш широкої війни.

Франція і Німеччина, серед інших, в минулому виступали проти або скептично ставилися до вступу України. Також аналітики зазначають, що президент Байден, який обережно ставиться до подальших військових зобов’язань США, також неохоче підтримував членство України в минулому.

Навіть якщо Україна зможе подолати ці перешкоди, вона може зіткнутися з іншими викликами.

НАТО дотримується “політики відкритих дверей”, яка передбачає, що будь-яка європейська країна, яка бажає вступити до Альянсу, може це зробити, якщо вона відповідає певним вимогам. Серед них – демонстрація прихильності до демократії, свободи особистості та дотримання принципу верховенства права. У той час як українські лідери заявляють, що їхня країна відповідає цим вимогам, деякі американські та європейські чиновники стверджують протилежне.

Експерти попереджають, що членство України в НАТО на цей момент виглядає в кращому випадку віддаленим. Процес може зайняти щонайменше кілька місяців, а то й років.

“Це займе час, – сказав Андерс Фог Расмуссен, колишній генеральний секретар НАТО. “Поки цього не станеться, Україна потребує залізних гарантій безпеки від своїх союзників”.

 

 

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: