Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

«Щоденник уцілілої»: як російські військові зробили «живий щит» з усіх жителів села Ягідне (відео)

«Щоденник уцілілої»: як російські військові зробили «живий щит» з усіх жителів села Ягідне (відео) фото

Коли російські військові окупували Ягідне на Чернігівщині, вони зігнали місцевих у підвал школи. Серед присутніх було дві славутичанки. Вони відвозили нагальні речі для бійців на передову і попали під обстріл біля цього села. Так славутицькі сміливиці опинились в селі Ягідне.

Суспільне Новини створили відеоверсію цієї історії, дослідивши її, поспілкувавшись з людьми, що опинились в справжньому пеклі, який створили для них російські військові.

«Ми зайшли туди, зазирнули у спортзал, у найбільшу кімнату, – там пекло. Отак заходиш і перше враження, що ти заходиш в пекло», – розповідає жителька Ягідного Ольга. Взявши їх у заручники, вони зробили «живий щит» і розмістили свій штаб на інших поверхах школи.

Понад 350 людей були у підвальному приміщенні без вентиляції – старенькі і діти. Час на вбиральню був обмежений, натомість для людей поставили відра. Через декілька днів у підвалі помер перший чоловік.

«Кисню почало не вистачати. Людина глузд втрачала. І кричали, і верещали, і як кажуть, з розуму сходили», – каже Іван Пулюй.

Тіла не завжди дозволяли винести одразу, бувало, поруч з покійником грались діти. У таких умовах місцеві перебували майже місяць. Десятеро літніх людей померли. Ще сімох росіяни розстріляли.

У фільмі на основі щоденника однієї із заручниць відтворені моторошні деталі воєнного злочину росіян.

Журналістам вдалося встановити російські підрозділи, які перетворили жителів Ягідного на «живий щит», і поспілкуватися з причетним до злочину російським офіцером.

Читайте також: Славутичанки, які відчули пекло російської окупації

«Щоденник уцілілої»

 
 
 
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: