Французька родина розшукує українку, яку прийняли після катастрофи на ЧАЕС, з бажанням знову допомогти

У Франції родина Алляр, з містечка Мервіль, шукає українську дівчину Ірину, яка гостювала в них у 90-х роках. Французька родина готова надати Ірині прихисток.

У Франції родина Алляр, з містечка Мервіль, шукає українську дівчину Ірину, яка гостювала в них у 90-х роках. Французька родина готова надати Ірині прихисток.

Родина Алляр приймала українку у 1993 – 1994 роках, коли Ірині було всього 10 років. Україна потрапила до Мервіля, що на півночі Франції, за програмою "Діти Чорнобиля".

Французька родина не має інформації про українку, а тільки надала ім'я. Крім того, мадам Алляр береже фото української дівчинки, яка разом з іншими дітьми приїхала до Франції на оздоровлення.

"Я пригадую, коли я пішла на зупинку автобуса, я вперше побачила Ірину. Це була маленька дівчинка, з хворобливим виглядом, блідесеньке обличчя і вона плакала. Я думаю це було важко для неї залишити свою сім'ю, вона була єдина дитина у них. Я її обійняли, ми прийшли сюди, в мене тоді була донька Клер такого ж віку як Ірина, сину було тоді 3, були ще і інші діти – і зрештою ми всі прийняли Ірину дуже добре",– розповіла француженка.

Попри те, що говорили різними мовами, проблем у спілкуванні не було взагалі.

Від того часу лишились приємні миттєвості, втім  жодних зачіпок, які б допомогли зараз знайти її.  Збереглися лише фото, які дівчинка одного разу привезла із собою, на них вона із батьками.

Зараз мадам Алляр дуже шкодує, що тоді не записала ані міста, вулиці чи прізвища Ірини. Щойно в Україні почалася війна, вона постійно згадує свою маленьку гостю.

"Відколи почалась війна, я стежу, дивлюсь новини. Ми б дуже хотіли її побачити, ми допомагаємо іншим українським родинам і хотіли дуже б мати можливість їй допомогти також. Тому що, я думаю, всі українці потребують допомоги зараз. Я розумію, що в неї вже напевне свої діти, але ми допомагаємо сім'ям біженців, які прибули до Франції", - розповідає мадам Алляр.

Вона готова прийняти всіх. "Дорога Ірино, ми дуже хочемо тебе підтримати! Де б ти зараз не була, я хочу, щоб ти була в безпеці і ми страшенно хочемо бачити тебе тут, наш дім відкритий для тебе і твоєї родини. Завжди чекаємо", - звертається жінка.

 
<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/_0WnQWz6_Og" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>
 

Нагадаємо, по всій Європі зафіксовано понад 7,5 мільйона громадян України, які прибули у пошуках прихистку. З них майже 4,2 мільйона в різних європейських країнах оформили статус тимчасово захисту.

Найбільше українських біженців прийняла Польща. За даними польської прикордонної служби, з початку війни в країну прибуло майже 6,5 мільйона українців, а у зворотному напрямку поїхало близько 4,5 мільйона.

Крім цього, біженці з України зупиняються також в Німеччині та Чехії. У цих країнах надано статус тимчасового захисту 641,39 тисячі та 373,82 тисячі українцям відповідно.

Загалом, за даними ООН на 16 червня 2022 року, з України від 24 лютого поточного року виїхало 7,704 мільйона. З них 2,559 мільйона українців повернулися додому.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: