Юрій Фомічев про ймовірність повного блекауту, зацікавленості в обмеженні споживання електроенергії та введення нових графіків

Останніми днями у Славутичі все частіше і частіше стали вимикати електроенергію. Причиною став найбільший масований обстріл російськими окупантами української критичної інфраструктури 15 листопада. І як результат - до запланованих графіків додалися аварійні обмеження споживання в усій державі.

Останніми днями у Славутичі все частіше і частіше стали вимикати електроенергію. Причиною став найбільший масований обстріл російськими окупантами української критичної інфраструктури 15 листопада. І як результат - до запланованих графіків додалися аварійні обмеження споживання в усій державі.

Розяснення щодо цієї ситуації надав міський голова Славутича Юрій Фомічев під час ранкового засідання виконавчого комітету.

Далі пряма мова.

 

"Ми отримали погіршення в енергетиці в цілому в країні під час найбільшого масованого обстрілу критичної інфраструктури три дні тому.

І зараз ми працюємо фактично на нижній межі, на скільки це можливо, тому ймовірність повного блекауту достатньо висока. Ключове, що треба розуміти, що та ситуація, яка є сьогодні, вона не покращиться найближчим часом. Це просто не можливо технічно. Тим більше, що в місті енергетиків розуміють, що означає зупинка енергоблоків атомних станцій. Це означає, що вироблену енергію передати просто не можливо, Вона всім потрібна, але її у відрах не принесеш. Знищена логістика електроенергії, саме її передачі та розподілу. І з цим маємо справу.

Сьогодні всі ми відчули, який був комфортний графік 4/4. Сьогодні жодного графіку, який би працював, його не має. Той, що є на сайті «Чернігівобленерго» – 3/6 він умовний. І якщо він запрацює, то нам легше не стане. Три години ти з електроенергією, шість – без електроенергії.

Сьогодні все в ручному керуванні, в залежності навантаження електросистеми,  «Укренерго» дає команду обмеження споживання - на включення-виключення.

Чи зацікавлено «Чернігівобленерго» у відключенні?

Вони отримують свої кошти від кожного реалізованого кіловату. Чим більше використовується електроенергії, тим краще для них. Вони із задоволенням включили б усіх на повну потужність – тільки споживай.

Це абсолютний міф, такого зацікавлення не має ні в кого, тому що електроенергія – це товар, і кожен, хто до нього причетний, зацікавлений в тому, щоб цього товару продати якомога більше. Але технічно цього сьогодні система не дозволяє зробити. Тому чекаємо на графік.

Чи можна домовитись з мером, виконкомом, ЖКГ, електроцехом і переключитись, щоб електроенергія була постійно?

Ні, це так не працює. Коли запрацює графік, ми можемо його балансувати лініями, але з однією метою – це критична інфраструктура і не перевантаження інших ліній. Здавалось, що на одну лінію всіх можна переключити, тоді вона прото не витримає. Тому графіка дочекаємось, тоді будемо балансувати систему. Що це означає? Це означає, що ми в першу чергу можемо заживити всі ЦТП, щоб у нас максимально була гаряча вода. Сьогодні в деяких районах Славутича гаряча вода буде не стабільною по температурі. Це залежить від того, чи є живлення ЦТП. Деякі ЦТП ми спробуємо переключити на захищену лінію. Спробуємо здійснити ротацію з понеділка".

Докладніше дізнавайтесь за відеопосиланням:
 
 
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: