Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

У Славутичі привітали учасників ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС

У Славутичі привітали учасників ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС фото

Під час розширеного засідання Громадської ради з розвитку міста Славутича, що відбулося під головуванням Володимира Удовиченка, за участю міського голови Юрія Фомічева та лідера профспілкового комітету працівників Чорнобильської АЕС Богдана Сердюка, відбулися урочистості з нагоди Дня учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС.

На початку ветерани-чорнобильці, разом з представниками місцевої влади та не байдужими  славутичанами, поклали квіти до меморіального комплексу «Героям Чорнобиля» та вшанували пам'ять загиблих героїв, які ціною власного життя врятували світ від ядерної катастрофи, що сталася 26 квітня 1986 року на ІV-му блоці Чорнобильської АЕС.

Потому всі учасники зібрання продовжили спілкування у Краєзнавчому музеї Славутича та Чорнобильської АЕС.

За загалу звернувся очільник міста Юрій Фомічев.

«З кожним роком ліквідаторів все менше і менше. Ми втрачаємо найкращих людей, які пройшли Чорнобиль. Цей досвід і сьогодні важливий. Досвід тих викликів, які були тоді, і виклики сьогодення: коли міста зруйновані, коли ти не знаєш, що буде завтра, і що маєш зробити, щоб життя змінилось на краще. Все це ви уже проходили під час ліквідації аварії, коли не розуміли майбутнього. Весь світ нам дякує».

36 років тому герої-чорнобильці, як ми зазвичай їх називаємо, вступили в нерівний бій зі страшною стихією, не шкодуючи свого здоров’я і життя. За словами мера Славутича, на сьогодні у місті проживає 1833 учасника ліквідації аварії на ЧАЕС.

«Я знаю, Славутич все витримає, бо ми на генному рівні нащадки ліквідаторів. Люди, які перемогли Чорнобиль, не можуть здаватися», - акцентував Юрій Фомічев.

З великою шаною і щирою вдячністю він вручив цим надзвичайним людям подяки з нагоди свята та за особистий внесок кожного у порятунок світу.

Міський голова також запевнив, що попри складну зиму і, можливо, ще гіршу ситуацію з відімкненням електроенергії, яка є нині, Славутич усе витримає і з усіма викликами впорається.

«Якщо буде блекаут – повне відключення світла, ми знаємо, що з цим робити. Я впевнений, що місто залишиться з теплом і водою – це ключове.

Зрозуміло, що мають бути продукти і медицина – про все це ми подбали. Тут ви можете бути впевнені в нас, як ми були впевнені в вас, коли ви ліквідовували наслідки чорнобильської катастрофи, ризикуючи своїм життям і здоров’ям».

З нагоди цієї значущої події та в знак щирої вдячностті справжнім героям-захисникам мер Славутича Юрій Фомічев вручив пам'ятнї подяки учасникам ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи.

Своє вітання героям-чорнобильцям висловив і депутат Київської обласної ради, голова Громадської ради з розвитку Славутича - Володимир Удовиченко.

«Низький уклін усім чорнобильцям! Слава героям! Вони зробили набагато більше, ніж могли. Вони це зробили - і навіки залишились у пам’яті, а Славутич, так доля склалася, є містом-островком тієї пам’яті. Пам’ятаймо це! Ми, славутичани, представляємо усіх чорнобильців і в Києві, і в Харкові, і Дніпрі - по всій Україні. Ми тут, в Славутичі, пам’ятаймо це і боремося за інтереси цих людей. І якщо хтось буде забувати про Чорнобиль, наша свята місія нагадати і про тих хлопців, і про себе. Ми останній островок пам’яті».

Володимир Удовиченко акцентував, що мета зібрання привернути увагу суспільства до проблем ліквідаторів аварії на ЧАЕС, до проблем самої Чорнобильської АЕС  і міста Славутича.

Він нагадав, як у 2000 році країни «Великої сімки» підписали меморандум, що після закриття Чорнобильської АЕС, вони завжди будуть підтримувати, завжди будуть з ЧАЕС, з Україною.

«І що ми маємо сьогодні по ЧАЕС? Мінус 248 мільйонів гривень у бюджеті підприємства.

Це не означає, що ми кажемо – віддай гроші, щоб ми виплатили комусь зарплату. Ми кажемо, треба гроші, щоб виконувати роботу зі зняття з експлуатації ЧАЕС. Це вартісний і тривалий процес. Всі програми щодо цього розписані до 2062 року. Там ще й досі залишається 200 т паливостримуючих мас. І якщо цю справу не довести до кінця, це може знову нагадати про Чорнобиль. Ми вимагаємо від країн «Великої сімки виконати свої зобов’язання і забезпечити умови для виконання цих робіт».

Велику схвильованість також викликає скорочення персоналу станції, який виконує відповідальне фахове завдання – забезпечує процес зняття з експлуатації атомної станції.

«Славутич і ЧАЕС – це єдиний комплекс. Це єдина сім’я. Одне втрачене робоче місце на станції – це 2-3 робочих місця в іншій інфраструктурі обслуговування міста.

Славутич – це державне місто, яке будувалось виключно для колективу ЧАЕС. В усіх програмах ми писали: вирішення проблем колективу ЧАЕС та мешканців міста Славутича. Закривалось головне підприємство, для якого будувалось місто. Не можна відривати Славутич і робити ізгоєм.

Ми сьогодні проводимо спільне засідання громадської ради, де розглядаємо можливість поновити імідж колективу Чорнобильської станції і міста Славутича та нагадати, що це місто було побудоване замість Прип’яті для колективу Чорнобильської АЕС, для об’єкту, який в свою чергу був світового значення. А зараз – наче його і не було.

В Славутичі ми досягли великих стандартів, порівняно з усіма. І треба їх тримати. Адже усі ці надбання – це так собі компенсація для тих людей, що захистили світ від техногенної катастрофи і продовжують зараз пильнувати і виконувати професійно всі роботи щодо зняття з експлуатації ЧАЕС».

Окрім цього, Володимир Петрович сказав, що важливим є  і той факт, що керівник підприємства Валерій Сейда давно заслуговує на призначення на цю посаду. Адже уже два роки знаходиться у статусі «виконуючого обов’язки» генерального директора підприємства, не дивлячись на те, що фахово керує ЧАЕС. І це  він довів неодноразово в різних ситуаціях. Показовим є і той факт, наскільки професійно і віддано працював колектив під час окупації ЧАЕС російськими військами, ризикуючи власним життям. Яким чином була організована ротація персоналу та багато іншого.

На завершення із вітальним словом виступив голова профспілкового комітету ЧАЕС Богдан Сердюк.

Олександра ЛАТИШЕВА

Фото: Вадим ІВКІН

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: