Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Чорнобильцям у 2023 році збільшать виплати

Чорнобильцям у 2023 році збільшать виплати фото

Значна частина бюджетних коштів цього року направлена на захист та оборону України через війну. Тому Кабмін вирішив не виділяти на збільшення пенсій, як це було закладено у минулорічному бюджеті.

Попри це в уряді планують переглянути пенсії українців, але стосуватися збільшення розміру пенсійних виплат буде стосуватися тих, хто отримує щомісячні пенсії менше від мінімальних.

Також збільшать виплати пенсіонерам, які мають великий стаж. За кожен рік наднормового стажу буде доплата за 21 гривню. Йдеться про трудовий стаж понад 30 років для жінок та понад 35 років для чоловіків.

Але й це все не все. Перерахують мінімальні пенсії також тим, хто брав участь в рятівних роботах на ЧАЕС, або має статус "чорнобильця". Розмір залежатиме від середньої зарплати в Україні, яка за прогнозами експертів буде на рівні до 19 тисяч гривень.

Якщо людина має першу групу інвалідності, то розмір пенсії дорівнюватиме середній заробітній платі – 19 тисяч гривень. За другої групи інвалідності виплати становитимуть 85% від середньої зарплати, а у разі третьої групи – до 70%.

Також весною уряд проведе індексацію пенсій, збільшивши розмір на 5,4 %.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: