Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

€ 1 мільйон для усунення нагальних загроз Чорнобиля попросила Україна у Франції

 € 1 мільйон для усунення нагальних загроз Чорнобиля попросила Україна у Франції фото

Від ядерної безпеки України залежить безпека усього світу. Україна сподівається отримати допомогу від Франції щодо ядерної безпеки Чорнобильської зони відчуження, адже через війну країна не може самостійно вирішити деякі нагальні проблеми.

Так для обстеження нестабільних конструкцій “Укриття”, ізоляційна споруда над 4 енергоблоком ЧАЕС, потрібно близько  €1 мільйону, повідомляє Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів у Facebook.

В повідомленні розповіли, що 6 лютого Зону відчуження відвідав замміністра захисту довкілля та природних ресурсів Олександр Краснолуцький та посол Франції в Україні Етьєн де Понсен.

 

 

Українсько-французька делегація у місті Чорнобиль відвідала Алею Пам’яті та експозицію роботів, які допомагали у ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. Вони також побували на головній площі Прип’яті, оглянули зруйнований Славутчанський міст, радіолокаційну станцію «Дуга», Сховище відпрацьованого ядерного палива «сухого» типу.

 

 

Пану послу показали захисну зону споруди, де окупанти утримували бійців Нацгвардії. На жаль, більшість з них досі перебувають у полоні держави-агресора. У «Рудому лісі» оглянули окопи, які рили росіяни на забруднених радіонуклідами ділянках.

 

 

Краснолуцький наголосив, що Чорнобильська зона потребує не тільки відновлення, а й розв'язання нагальних проблем, з якими Україна не може самостійно впоратися через війну.

 

 

Зазначається, що українсько-французька делегація у місті Чорнобиль відвідала Алею Пам’яті та експозицію роботів, які допомагали у ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС.

 

 

Вони також побували на головній площі Прип’яті, оглянули зруйнований Славутчанський міст, радіолокаційну станцію "Дуга", Сховище відпрацьованого ядерного палива "сухого" типу.  Окрім того, Понсену показали захисну зону споруди, де окупанти утримували бійців Нацгвардії та російські окопи у Рудому лісі на забруднених радіонуклідами ділянках.

В повідомленні додали, що Краснолуцький та Етьєн де Понсен побували усередині Нового безпечного конфайнменту, який запустили в експлуатацію у 2021 році. Він був побудований за підтримки донорських коштів міжнародних партнерів. Тоді Україна взяла на себе зобов’язання фінансувати обслуговування споруди.

 

 

"Наш обов’язок, попри війну, забезпечити ядерну безпеку України. Адже йдеться не тільки про нашу державу, а й про безпеку усього світу. Сьогодні ми говоримо про це з партнерами із Франції. Розраховуємо на плідну співпрацю", – зазначив Краснолуцький.

 

 

Нагадаємо, на одній із ділянок у Рудому лісі в Чорнобильській зоні, де російські військові рили окопи, фахівці "Енергоатому" зафіксували аномально високі показники радіаційного стану.

Як повідомлялося раніше, міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець заявив, що Чорнобильська зона відчуження може стати світовим науковим центром з вивчення мирного атому.

Читайте також: Посол Франції відвідав Чорнобильську АЕС (фото)

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: