Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Звільніть з полону захисників ЧАЕС!, - відбулася зустріч представників Координаційного центру з родичами військовополонених

Звільніть з полону захисників ЧАЕС!, - відбулася зустріч представників Координаційного центру з родичами військовополонених фото

У Координаційному штабі з питань поводження з військовополоненими відбулася чергова зустріч з родинами полонених на ЧАЕС нацгвардійців (в/ч 3041).

На запитання близьких відповіли представники Координаційного штабу, Національної гвардії України (НГУ), Служби безпеки України (Об’єднаний центр), Офісу Уповноваженого Верховної Ради з прав людини та Міжнародного комітету Червоного Хреста (МКЧХ).

Рідні скаржилися на умови утримання в полоні – погане харчування, знущання та ненадання належної медичної допомоги. Один з тих, кого вдалося нещодавно обміняти, повернувся з обмороженими кінцівками. Близькі не отримують листів від полонених. Телефонувати їм теж не дозволяють. Щодо всіх випадків неналежного утримання готуються міжнародні позови.

Рідні вимагають від країни-агресорки звільнити всіх захисників ЧАЕС до роковин чорнобильської трагедії 26 квітня.

Координаційний штаб звертається до МКЧХ, щоби питання відвідин, анкетування, надання медичної допомоги, забезпечення ліками та перевірки умов утримання наших полонених, зокрема захисників ЧАЕС, було поставлене на найвищому міжнародному рівні.

Представниця Міжнародного комітету Червоного Хреста запевнила, що організація постійно намагається добитися від росіян дозволу на відвідини місць утримання:

«Згідно з Женевськими конвенціями Червоний Хрест може переконувати сторони конфлікту, але не карати. Ми постійно докладаємо зусиль, щоб потрапити в місця утримання. Якщо не отримуємо відповіді, не зупиняємося. Звертаємося знову і знову. Але чи дадуть нам доступ до полонених – залежить у підсумку не від нас».

Нагадаємо, військовослужбовці в/ч 3041, що обороняли Чорнобильську АЕС, в перший день повномасштабного військового вторгненя РФ потрапили в полон до ворога. Після відступу з Чорнобильської станції, російські окупанти прихопили з собою 168 нацгвардійців з ЧАЕС.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: