«Вишиванка – оберіг нації»: нову експозицію у Славутицькому музеї першими відвідали школярі

Напередодні Всесвітнього дня вишиванки, який цього року припадає на 18 травня, до музею завітали школярі.

Напередодні Всесвітнього дня вишиванки, який цього року припадає на 18 травня, до музею завітали школярі.

День вишиванки – відносно молоде свято, яке покликане зберегти народні традиції створення та носіння вишитого українського одягу.

Вишита сорочка – це не просто красивий одяг, це історія і культура нашого народу.

Вишиванки завжди були оберегом і захистом. Їх носили у всіх регіонах України, проте кожен край вирізнявся орнаментом, кольорами і технікою вишивки.

Недарма ж кажуть, що сьогодні вишивка – ніби стародавній літопис, через який можна доторкнутися до історії та культури кожного куточка України.

У нашому музеї представлено колекцію вишиванок Чернігівського регіону. Сорочки на Чернігівщині вишивалися здебільшого білими, червоними і чорними нитками. Мотиви візерунків, що часто повторюються, – ромб, зірка, ламані лінії, розетка, хміль, троянда.

Часто поєднується по кілька видів швів, нитки – тонкі, а стібки – дрібні, схожі на бісерні, що потребувало великої майстерності вишивальниць… Про все це дізналися школярі на виставці «Вишиванка – оберіг нації». Дякуємо учням школи № 1 та їхнім учителям за увагу до історії та культури України. Запрошуємо усіх охочих відвідати виставку українських вишиваних сорочок у музеї.

 

Читайте також: Славутицький музей запрошує відвідати нову експозицію

Нагадаємо, 18 травня - Міжнародний день музеїв. У цей день музеї країни готують незвичайні заходи для гостей, а вхід часто безкоштовний. Така традиція покликана популяризувати відвідування музеїв. Музей Славутича також підготував мистецькі заходи та чекає на гостей.

Гостини у Краєзнавчому музеї міста Славутич і Чорнобильської АЕС.

У програмі:

- експозиція з памʼятками матеріальної та духовної культури Поліського регіону;

- виставка «Вишиванка – оберіг нації».

Давайте зробимо подарунок для нашого музею і  завітаємо туди, де плекають минувшину, зберігають і вивчають історію нашого краю.

Наші музеї так скучили за відвідувачами!

Ви також можете відвідати музеї Київщини та Чернігівщини.

Зокрема, в Чернігові 17 травня вже відбулося відкриття виставки «Музейний художник М. Прокопюк» у Чернігівський історичний музей імені В.В. Тарновського;

та  виставки «З побуту предків» у Новгород-Сіверський музей-заповідник "Слово о полку Ігоревім".

18 травня

- Онлайн виставка «Наш музей» в КЗ "Історико-археологічний музейний комплекс "Древній Любеч";

- 15.00 відкриття виставки музейного проєкту «Українська графіка першої третини ХХ ст. з колекції музею» у Художній музей Галагана / Galagan Art Museum - Chernihiv, Ukraine;

- 13.00-18.00 відкриття виставки «Предковічність» художника-різьбяра А. Семенцова та виступ молодіжного музичного гурту «На межі» у Сосницький літературно-меморіальний музей О.П.Довженка-офіційна сторінка;

- 15.00-17.00 відкриття виставки авторських вишивок Валентини Боровик «Вдячність захисникам України», безкоштовна екскурсія для відвідувачів та творчий вечір бардівської музики Наталії Потапчук у Музей-заповідник Михайла Коцюбинського/Museum of Mikhailo Kotsyubinsky;

- День відкритих дверей у Сосницькому літературно-меморіальному музеї О.П.Довженка, у Чернігівському літературно-меморіальному музеї-заповіднику М.М.Коцюбинського, в Історико-меморіальлний музей-заповідник П.Куліша "Ганнина Пустинь", у Чернігівському обласному історичному музеї ім.В.В.Тарновського, в Обласному історико-археологічному музейному-комплексі «Древній Любеч».

19 травня

- 12.00 вас запрошує на безкоштовну екскурсію Садиба родини Лизогубів, містечко Седнів;

- 15.00 відкриття виставки «Світлини з музейного альбому» у Чернігівському обласному художньому музеї імені Григорія Галагана.

 

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: