Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Славутич: як створювали перший в Україні сонячний кооператив? (відео)

Славутич: як створювали перший в Україні сонячний кооператив? (відео) фото

Міський голова Юрій Фомічев розповів журналістам Суспільного, як у Славутичі створювали перший в Україні сонячний кооператив? Скільки електроенергії він віддає у загальну мережу. Відповів на питання, чи отримали люди свої перші дивіденди, чим кооператив допоміг славутчанам, торік під час блокади міста, коли через пошкодження лінії з Чорнобильської АЕС Славутич лишився без електрики.

Сонячні панелі встановлені на трьох муніципальних будівлях у центрі міста. Вони генерують до 200 кіловатів на годину. Такий енергетичний кооператив, перший в Україні, з’явився в Славутичі три роки тому. Ініціатором його створення став киянин Андрій Зінченко із громадської організації Greencubator.

"Вони вивчали досвід в інших країнах, зокрема в Сполучених Штатах. Оцей кооперативний рух, який міг би залучати людей до активного життя в країні, до інвестування", — розповів Фомічев.

Перший енергетичний кооператив України. Сонячні панелі у Славутичі

Сонячні панелі у Славутичі. ФОТО: Суспільне Чернігів

За його словами, ідея полягала в тому, аби створити сонячний кооператив з низьким порогом входу. Щоб це було доступно для більшої кількості людей.

"Спочатку обговорювали 1000 доларів. Потім кажемо: «Мабуть, це забагато». Навіть тисяча доларів забагато, зробімо 500. Ось 500 доларів – поріг входу. 15 тисяч гривень коштує один пай в кооперативі. Ти можеш за 15 тисяч гривень бути співвласником сонячної електростанції. Ну круто ж? Круто!"

До кооперативу входить комунальне підприємство "Агентство регіонального розвитку", на балансі якого знаходяться всі три будівлі. Також паї купили славутчани. Та не тільки вони, говорить міський голова.

"Ми давали пільговий період для славутчан. Дивіться: два місяці ми не приймаємо нікого, крім славутчан. Проводили зустрічі, семінари, розповідали. Люди охочі вклали свої гроші, а далі оголосили на всю країну – охочих стало набагато більше. Сенс для тих, хто вклався в сам кооператив грошима, купив пай: енергоринок, купуючи цю електроенергію, як у будь-якої електростанції (сонячної, вітрової, атомної), розраховується за цю електроенергію з кооперативом".

Комунальне підприємство

Комунальне підприємство "Агентство регіонального розвитку". ФОТО: Суспільне Чернігів

У кооперативі двісті членів, серед яких і сам Юрій Фомічев. Каже: у всіх різна кількість паїв, та не залежно від цього кожен член має лише один голос. Дивідендів поки що ніхто не отримував.

"Найближчим часом будуть перші виплати дивідендів, для тих, хто вклав свої кошти. Тому що війна все змінила. Зрозуміло, що розрахунки за електроенергію зупинилися на енергоринку. Зрозуміло, що не було можливості навіть генерації в певний період. Коли відключається мережа, станція генерує електроенергію, але в мережу не може віддати. Відповідно лічильник не рахує і гроші втрачаються".

Торік в березні під час окупації росіянами півночі України, вони пошкодили лінію електропередач на Чорнобильській АЕС, яка живить місто. Славутич лишився без електроенергії. Сонячна електростанція тоді допомогла містянам залишатися на зв’язку із зовнішнім світом.

"Ми змогли її переналаштувати не в мережу, а щоб вона видавала електроенергію прямо тут на місці. Для цього треба було змінити обладнання, переналаштувати, а ми в оточенні. Купити на «Розетці» або замовити на «Аліекспрес» було не можливо. Добре, що Славутич – місто енергетиків. Хтось покопався у себе в гаражах, знайшов все необхідне і вона запрацювала. Тут стояла ціла черга, на площі, з усіх боків зі своїми подовжувачами, включаючи один в одного, просто заряджали гаджети".

Юрій Фомічев говорить: створення енергетичного кооперативу зайняло близько року – від сесії міської ради, де узгоджували це рішення, до введення панелей в експлуатацію. Тепер вони готові ділитися досвідом з іншими, а також розширювати свій кооператив.

У нас вже є плани, що кооператив буде розширюватися на території міста. Ми шукаємо ті площі, ті дахи, які готові додати до цього. Щоб збільшити генерацію та, в першу чергу, збільшити учасників кооперативу.

Детальніше дивіться у сюжеті:

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: