Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Кому виплачуватимуть соцдопомогу замість пенсії

Кому виплачуватимуть соцдопомогу замість пенсії фото

В Україні пенсійний вік для більшості громадян настає у 60 років. Але, щоб вийти на заслужений відпочинок у належний час, потрібно мати достатньо страхового стажу. Якщо стажу не вистачає, то людині похилого віку держава може виплачувати соцдопомогу. Однак соцдопомога належить далеко не всім.

Про те, хто може сподіватися лише на соцдопомогу замість пенсії, і кому навіть її не дадуть, розповіло видання provce.ck.ua.

Отже, українцям, щоб вийти на пенсію у 60 років, потрібно, як мінімум, 30 років страхового стажу. Відразу зауважимо, що страховий стаж – це період роботи, протягом якого за працівника сплачували Єдиний соціальний внесок. Тобто періоди нелегальної роботи до страхового стажу не входять.

Але до 2028 року щорічно вимога щодо страхового стажу приростатиме на один рік, поки, нарешті, не досягне 35 років.

Проте держава дала можливість не залишитися без пенсії і громадянам із меншим стажем. Але вони зможуть вийти на заслужений відпочинок лише в 63 роки чи у 65 років. 2028 року можна буде виходити на пенсію у 63, маючи від 25 до 35 років страхового стажу. Нинішнього року, щоправда, ще можна встигнути на пенсію у 63 роки, маючи за плечима лише 20 років стажу.

А ось отримати пенсію в 65 років можна і зараз, і в майбутньому, маючи стаж не менше 15 років.

Деяким літнім українцям виплачуватимуть соцдопомогу замість пенсії

Але тим громадянам, які не заробили до 65 літ і 15 років страхового стажу, на пенсію розраховувати немає підстав. У кращому разі держава виплачуватиме їм соцдопомогу. Проте соцдопомогу дають не всім пенсіонерам.

При цьому соцдопомогу точно не дадуть таким громадянам, які:

  • мають середньомісячний сукупний дохід сім'ї з розрахунку на одну особу за попередні півроку, що перевищує 100% прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб (2093 гривні);
  • одержують пенсію чи соціальну допомогу, працюють або ведуть іншу діяльність, пов'язану з отриманням доходу;
  • мають члена сім'ї, який протягом року перед зверненням по допомогу здійснив купівлю (або сплатив послуги) на суму понад 50 тисяч гривень;
  • мають додаткові джерела коштів для існування, не зазначені в декларації про доходи та майно (наприклад, здавання в оренду житла; заробіток членів сім'ї, які офіційно не працевлаштовані; отримання доходу від утримання худоби чи птиці);
  • мають друге житло або члени їхніх сімей, але за умови, що його загальна площа перевищує 21 квадратний метр на одного члена сім'ї та додаткові 10,5 квадратного метра на сім'ю;
  • самі або члени їхньої сім'ї мають більше одного автомобіля чи іншого транспортного засобу.

І все ж, як виняток, навіть можуть призначити соцдопомогу людям, що належать до однієї з цих категорій.

"Якщо у складі сім'ї є людина з інвалідністю. У такому разі спочатку буде проведено обстеження матеріально-побутових умов, а потім ухвалюватиметься рішення про надання допомоги", - уточнюють в публікації.

Нагадаємо, деяким українцям призупиняють виплату пенсії. У Мінсоцполітики роз'яснили, у чому причина.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: