Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Росія влаштувала судилище над полоненими "азовцями", які захищали Маріуполь: у Зеленського відреагували

Росія влаштувала судилище над полоненими "азовцями", які захищали Маріуполь: у Зеленського відреагували фото

У Росії розпочався "суд" над 22 українськими солдатами, які потрапили в полон під час багатомісячної боротьби за оборону портового міста Маріуполя від російських окупантів. Захисники України є військовослужбовцями полку "Азов", елітного підрозділу українських Збройних сил, який кілька місяців героїчно бився з путінською армією.

Про це повідомляє АР та Al Jazeera. У середу "суд" у Ростові-на-Дону на півдні Росії розпочав слухання "справ" проти військовослужбовців "Азова".

З 22 підсудних, що постають перед "судом", вісім жінок. На фотографіях, зроблених на засіданні в середу, українські солдати бліді та дуже худі з поголеними головами сидять за скляною панеллю в залі суду.

Їх звинувачують у нібито причетності до терористичної організації та участі в акції щодо повалення проросійської влади на Донеччині.

Як відомо, у серпні минулого року вищий суд Росії визнав полк "Азов" – колишній добровольчий батальйон, офіційно інтегрований в українську армію, "терористичною" організацією. Постанова верховного суду Росії передбачає тривалі терміни тюремного ув'язнення для членів "Азова", яких російська влада звинувачує в "приховуванні неонацистської ідеології та ідеології прихильників переваги білої раси".

У разі "засудження" в Росії їм загрожує від 15 років до довічного ув'язнення.

В Офісі президента відреагували на судилище та дорікнули Міжнародному комітету Червоного Хреста.

"Фотографії судилища, яке влаштовують у Ростові над захисниками "Азовсталі", не викликають нічого, крім огиди. Лощені прокурори та виряджені присяжні з блискучими посмішками "судять" хлопців та дівчат, котрі схожі на скелети після концтабору й тортур. Подібні знущання над комбатантами – це офіційний воєнний злочин, який має отримати належну оцінку МКС. І так, скажіть, чи хтось бачить у залі представників Міжнародного комітету Червоного Хреста?" – зазначив радник голови ОПУ Михайло Подоляк.

Як повідомив уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець, на лаві підсудних – 22 українських полонених, серед яких 8 жінок, які працювали кухарями в батальйоні "Азов".

"Країна-агресор цинічно звинувачує українських захисників у так званій "причетності до терористичної організації" та "участі в акціях із повалення влади у "ДНР". Наскільки потрібно боятися "Азова", щоб за надуманими статтями судити навіть кухарів?!" – пише він.

Лубінець зазначив, що для Росії – це чергове судилище, а для України й світу – це підтвердження, що РФ продовжує перетворювати українських героїв на злочинців.

"За плечима цих людей – захист українського Маріуполя, врятовані життя цивільних, "Азовсталь", ночі й дні під російськими обстрілами з усіх видів озброєння, ворожий полон. Але якщо РФ визнає їх винними у цих безглуздих статтях, то українським бійцям загрожує покарання від 15 років до довічного ув'язнення. Наступне засідання призначили на 28 червня – День Конституції України", – повідомив омбудсмен.

Він закликав світ відреагувати на цей злочин.

"Адже очевидно для всіх, що на лаві підсудних мають опинитися не ті, хто захищається, а ті, хто спричинив агресію, хто зі зброєю вдерся на чужу землю і хто танками приїхав на територію незалежної держави! Справедливість і правда мають перемогти!" – додав він.

Жахливу подію прокоментувала і представниця Асоціації родин захисників "Азовсталі" Євгенія Синельник.

"Є вже випадки конкретні – рідні упізнають своїх близьких", – заявила вона.

Водночас вона поки не змогла підтвердити чи спростувати дані AP про те, що на лаві підсудних опинилися жінки, які працювали кухарками в полку.

Тим часом українські правозахисники з "Центру громадянських свобод" повідомили, що зв’язалася з рідними людей, яких судять. За їхніми даними, серед них є кілька цивільних.

Там також наголошують, що російська сторона, судячи військовослужбовців, коїть воєнний злочин. А утримання як військовополонених цивільних – саме собою порушення міжнародного права.

У Росії влаштували

У Росії влаштували

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський заявив, що якщо окупанти влаштують незаконний публічний "суд" над захисниками Маріуполя з полку "Азов", Україна відмовиться від будь-яких переговорів із державою-терористом Росією. Наша країна не буде терпіти знущань зі своїх людей.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: