Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Біля ЧАЕС зафіксували червонокнижних птахів

Біля ЧАЕС зафіксували червонокнижних птахів   фото

Один із найбільших представників хижих птахів Євразії – орлан-білохвіст – мешкає і гніздується на території Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника

Нещодавно біля водойми-охолоджувача ЧАЕС зафіксували кілька цих величних пернатих. З гнізда неподалік вже вилетіло доросле пташеня орлана.

Орлан-білохвіст – один із найбільших хижих птахів, що мешкають в Україні. Самки (вони більші за самців) важать до 6 кг з розмахом крил до 2,5 м.

Свою назву орлан-білохвіст отримав через білий хвіст, який контрастує із загальним світло-бурим тоном оперення птиці. Тільки на п'ятому році, коли птах досягає статевозрілого віку, його хвіст набуває білого кольору.

У літній період основу харчування білохвоста становить риба, заражена лігулідозом. Плаваючи постійно на поверхні води, вона стає легкою здобиччю орлана. Риба становить 78% раціону харчування цього хижака.

 У Чорнобильському заповіднику деякі пари активно полюють на чорних лелек та птахів інших видів. Зазвичай, і тут риба є їх основою харчування. Крім того, багато орланів концентрується біля залишків туш копитних тварин, убитих вовками.

Ще в позаминулому столітті орлани-білохвости заселяли усі придатні для  проживання місця, і вважались не дуже рідкісним видом. На початку ХХ століття чисельність білохвоста оцінювалася у 120-150 гніздових пар.

Однак у колишньому СРСР товариства мисливців оголосили хижим птахам узаконену тотальну війну. Повсюдно їх стали масово бити, вважаючи шкідниками сільського та мисливського господарств. Заохочувався такий захід виплатою премій за надані лапи хижих птахів, що ще більше вводило в азарт мисливців. І лише в 1969 році, усвідомивши, що подібне свавілля доведе до повного зникнення багатьох видів пернатих хижаків, в Україні було запроваджено сувору заборону на відстріл усіх їх видів. На той час в Україні на гніздуванні збереглось від 20 до 30 пар орланів. Також на зменшення їх чисельності значно вплинуло знищення великих площ старих заплавних лісів, де птахи гніздились.

Після заборони на відстріл кількість хижих птахів почала повільно зростати. Наразі орнітологи оцінюють Українську популяцію білохвоста у 180-200 пар, з яких до 20 пар білохвостів гніздиться у Чорнобильському заповіднику.

Фахівці Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника продовжують спостерігати за орланами, занесеними до Червоної книги України, в їх природному середовищі.

Фотографії Сергія Домашевського

 
 
 
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: