Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Безбарє’рність у Славутичі: скільки маломобільних осіб проживає в місті

Безбарє’рність у Славутичі: скільки маломобільних осіб проживає в місті фото

В рамках обговорення питання про внесення змін до Програми «Славутич - безбар’єрне місто», на 19 сесії міськради, радниця міського голови з питань безбар’єрності Тетяна Мельник поінформувала, скільки маломобільних громадян проживає в Славутичі.

За її словами, наразі в Україні взагалі немає статистики стосовно того, скільки людей в країні пересуваються на кріслі колісному або потребують додаткової сторонньої допомоги при пересуванні. Є лише статистика за групами інвалідності та за захворюванням (наприклад, захворювання опорно-рухової системи чи ЖКТ).

В Славутичі почали збирати такі дані, в першу чергу, на випадок евакуації, щоб володіти інформацією. Зараз в переліку - 81 людина (інформація ще не повна).

Серед них:

  • 32 лежачі людини;
  • 24 пересуваються на кріслі колісному;
  • 6 за допомогою ходунків;
  • 11 потребує сторонньої допомоги (пересувається суто по квартирі, серед цих людей одна незряча)
  • 3 за допомогою тростини;
  • 2 військових мають тяжкі поранення нижніх кінцівок;

        *4 за межами держави, але планують повертатися.

За два роки роботи по заниженню тротуарів: за 2021 рік зробили 31 заниження, в 2022 – 8 занижень. В цьому році запланували 14.

«Надалі ми будемо продовжувати робити таку роботу всюди, не лише на перехрестях, тому що треба звернути увагу ще й на двори, де є бордюри. Є люди, які потребують рівних безперешкодних доріг», - зазначила Тетяна Мельник.

Також радниця міського голови звернула увагу, що управління не може зобов’язати приватних підприємців встановити пандус або підйомник, що в  Славутичі немає жодного кафе або перукарні, куди людина може безперешкодно потрапити. 

Є випадки, коли приватні компанії намагаючись забезпечити безбар’єрність, роблять певні помилки.

«У нас, наприклад, встановлена тактильна плитка біля "Аптеки оптових цін", яка вже встановлена не за правилами, але це приватна організація, ми не можемо їх зобов’язати, але контролювати і надавати рекомендації ми можемо». 

Тому вона радить звертатися до неї за інформацією з цього приводу.

Потім в сесійній залі почалось довге обговорення цієї теми, наскільки це зручно, чи доцільно витрачати зараз на це кошти, чи ні, які мають бути наступні кроки в цьому напрямку. 

Проте, зрештою, запропоноване на 19 сесію міської ради рішення виділити фінансування в розмірі 600 тис. грн. на заниження бордюрів, 26 тис. грн. на вивчення безбар’єрного середовища та 53 тис. грн на видання альбому «Славутич – лабораторія безбар’єрних рішень», було прийнято.

Як це відбувалось можна переглянути за посиланням.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: