Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Декоративні луки та ділянки без скошування замість газонів

Декоративні луки та ділянки без скошування замість газонів фото

У деяких містах України, в тому числі й у столиці, впроваджують експериментальний проєкт з висаджуванням декоративних луків і застосовують підхід відмови від косіння. Зважаючи на ситуацію з газонами Славутича цього року та невдоволення таким станом багатьох славутичан, можливо, нам варто придивитися до новомодного тренду і спробувати частково його реалізувати в нашому місті.

В нашій культурі люди вважають газон обов’язковим елементом міського ландшафту, а ось непідстрижена трава для нас залишається символом околиці і донедавна соціальну, символічну та естетичну цінність газонів ніхто не ставив під сумнів. Тому сьогодні в наших містах превалюють газони, проте всі помічали, що дуже часто наш вуличний «газон» — це нежива, горбкувата поверхня із засохлою чи випрілою травою.

Газон — маркер цивілізованості та символ багатства. Доглянуті  газони підкреслюють статусність установ і приватних садиб, на них приємно дивитися, ним зручно та безпечно користуватися. Це дороге задоволення. І одна річ, коли за таке задоволення платить комерційна корпорація чи приватний власник, а зовсім інша — коли це кошти платників податків.

Синхронно з тенденціями до більш простого та природного способу життя, в Європі та Америці ще з 90-х років ХХ століття набирає обертів рух із натуралізації міського ландшафту. Тепер тренд натуралізації міських ландшафтів прийшов і до України.

Активісти натуралістичної течії закликають відмовитися від практики частого викошування трави та замінити дорогі газони квітучими галявинами з невибагливих багаторічників. 

Основні переваги висадження багаторічних луків у місті:

  • У них довгі корені, які допомагають зберігати воду в ґрунті та забезпечувати стійкий рівень вологості для інших рослин.
  • Рослини не потребують поливу та поглинають надлишкову воду від злив.
  • Зменшують забруднення повітря, а також зберігають біорізноманіття, створюючи природні місця для проживання різних комах.
  • Такі рослини менш вимогливі у догляді: луки потрібно скошувати лише один-два рази на рік та не вимагають підживлення.
  • Також вони мають різноманітні кольори та форми, завдяки чому можна створювати цікаві ландшафти та дизайнерські композиції.

Цього року у Києві вирішили спробувати впровадити таку європейську практику. 

У кожному районі Києва були визначені експериментальні ділянки . За словами начальника Управління екології та природних ресурсів КМДА Олександра Возного, в цьому році у столиці з’явиться 25 декоративних лук, зокрема на транспортних розв’язках, розподільних смугах і ділянках уздовж автомобільних доріг. Приблизно така ж кількість ділянок, які розташовані не в зоні активної рекреації, буде виділена для проведення експерименту із відмовою від косіння.

«Це означає зменшення механічного догляду, використання палива та людського ресурсу. Водночас екологічна складова при цьому має зростати. Уважно слідкуючи за найкращими європейськими практиками озеленення міст, ми, зокрема, плануємо масштабувати використання багаторічних рослин», — заявив Олександр Возний.

    Особливо цікаво спостерігати за таким проєктом у Вінниці. Вони почали свій експеримент ще в минулому році. Результатами задоволені - цього року додали ще кілька ділянок.

     

     

    У випадку Славутича, якщо ми матимемо справу з ділянкою природного лугового покриття, то фахівці радять застосувати такий агротехнічний прийом, як вставка культурних багаторічників у природні групи.

    Тобто не треба й навіть протипоказано знімати весь шар дикої природної рослинності та перекопувати всю ділянку — можна точково інтегрувати в неї культурні вставки, створюючи свого роду квіткові патчі. Головна мета — мінімізувати втручання в природне середовище, при цьому досягнувши декоративного ефекту.

    Декоративні луки та обмеження косіння на визначених ділянках є поширеною практикою в багатьох європейських столицях, зокрема Лондоні, Відні, Берліні та інших. 

    Зважаючи на невдоволення багатьох славутичан цьогорічною "пустелею" у місті, було б цікаво провести такий експеримент і в Славутичі: виділити кілька підходящих ділянок, засадити їх луговими квітами і різнотрав'ям, дати їм вирости, косити тільки 1-2 рази на рік, подивитись що з того вийде, зробити висновки, і обов'язково дізнатися думку містян, шляхом опитування. Як вам така ідея?

    Якщо вас зацікавила дана тема, рекомендуємо прочитати матеріал Косити чи колосити? Газони у великому місті

    Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: