Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Які пенсійні послуги доступніі на порталі і в застосунку "Дія" та як їх отримати

Які пенсійні послуги доступніі на порталі і в застосунку "Дія" та як їх отримати фото

Мінцфири дбає про те, щоб кожен українець мав рівний доступ до державних послуг. Саме тому більшість пенсійних сервісів уже доступні на порталі та в застосунку Дія.

Якими пенсійними послугами можуть скористатися українці на порталі і в застосунку Дія

Пенсійне посвідчення

У застосунку Дія доступне цифрове пенсійне посвідчення. Такий електронний документ набагато зручніший за пластиковий аналог. Адже його неможливо забути вдома чи загубити, він завжди під рукою — у смартфоні. У застосунку доступні посвідчення двох видів: пенсії за віком та спеціальне, яке видають через інвалідність чи втрату годувальника. Отримати пенсійне в Дії можна у кілька кліків.

Посвідчення, видане за віком, підтягнеться в застосунок автоматично, так само, як і цифровий паспорт. А спеціальне пенсійне необхідно додати самостійно. Для цього потрібно прогортати всі документи в застосунку натиснути Додати документ та обрати пенсійне. Сьогодні цифрове пенсійне посвідчення у Дії мають вже понад 1,1 млн українців.

На порталі Дія можна подати заяву про призначення пенсії. Оформити виплати можна за віком, за вислугою років, по інвалідності та у разі втрати годувальника. Для цього потрібно заповнити дані, додати скани необхідні документи та завірити їх електронним підписом. І все, далі слід зачекати, поки Пенсійний фонд розгляне заяву. Це триватиме до 10 днів. Щойно рішення буде ухвалене, ви отримаєте сповіщення на електронну адресу та в кабінет на порталі Дія.

Ця послуга — одна з найпопулярніших серед людей літнього віку.

Заява про перерахунок пенсії

Якщо з’явилась підстава, яка дозволяє отримати більшу пенсію і вам потрібно провести перерахунок, можете подати заяву про перерахунок пенсії на порталі Дія. Для цього треба обрати послугу, заповнити свої дані, додати скани документів та підписати заяву цифровим підписом.

Протягом 10 днів отримаєте рішення на свій емейл та в кабінет на порталі Дія.

Довідки ОК-5 та ОК-7

На порталі та в застосунку Дія можна отримати довідки ОК-5 та ОК-7. Це документи, які засвідчують трудовий та страховий стаж людини. Вони потрібні при оформленні на роботу, нарахуванні лікарняних чи для призначення пенсій. Щоб оформити ОК-5 та ОК-7, потрібно вибрати послугу в застосунку або на порталі Дія та натиснути Замовити довідку . Документ сформується автоматично і протягом 5 хвилин надійде вам на електронну пошту, або буде доступний для перегляду та завантаження у застосунку чи в кабінеті на порталі Дія. Такі довідки одні з найзатребуваніших в Україні. Їх оформили 4,4 млн разів.

Зверніть увагу: у Дії відображаються лише посвідчення нового зразка, які були видані після 2014 року. Якщо у вас пенсійне-книжечка, документа в застосунку не буде. Ви можете оновити посвідчення, звернувшись до Пенсійного фонду.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: