Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

У Славутичі створюють ядерний науковий хаб

У Славутичі створюють ядерний науковий хаб фото

У Славутичі, яке є наймолодшим містом України, збудованим для працівників Чорнобильської АЕС, створюють Північно-український ядерний науковий хаб.

Повідомляє Промисловий портал.

Проєкт реалізує Агентство регіонального розвитку та міська влада Славутича з залученням зацікавлених сторін.

Утворення ядерного наукового хабу ставить за мету створити умови для розвитку наукової та бізнес складової атомної, а також пошук рішень для розбудови зеленої енергетики в Україні.

Хаб дозволить об’єднати зусилля науково-дослідних інститутів, освітніх установ та енергетичних компаній у створенні нових проєктів атомних електростанцій, розв’язання проблем безпеки їх експлуатації, розвиток суміжної інфраструктури.

Фото надане редакції місцевою Агенцією регіонального розвитку м. Славутич

Ядерний науковий хаб сприятиме розвитку Чорнобильської АЕС, шукатиме шляхи подальшого застосування відчужених територій, розвиток зеленої енергетики на базі закритої електростанції, дозволить розглядати проєкти зі збереження та утилізації ядерних відходів, які утворюються в результаті роботи українських атомних станцій.

Крім того, до роботи в межах даного проєкту планують залучити моніторингові групи МАГАТЕ та науковців у сфері ядерної енергетики з усього світу.

Потенціал Славутича

Місто Славутич було збудовано у надзвичайно короткі терміни після аварії на Чорнобильскій АЕС і потребі переселити тисячі співробітників станції з зараженої території. Рішенням тодішньої влади, Чорнобильска АЕС не мала припиняти виробництво електроенергії, а тому її співробітники продовжили роботу, добираючись до станції на електропотягах та автомобільній техніці.

Пізніше, у результаті зміни державної політики й остаточного закриття ЧАЕС у 2000 році, для містян було втрачено тисячі робочих місць. Цього ж року “Енергоатом” створив відокремлене підприємство – “Атомремонтсервіс”, яке спеціалізується на ремонті й обслуговуванні атомних електростанцій, будівництві об’єктів атомної енергетики.

Попри це, потенціал міста не використовується повною мірою. Спостерігається поступовий відтік населення до сусіднього Чернігова та до Києва. Відчувається відсутність робочих місць, особливо інженерно-технічного спрямування.

Тож новий проєкт сприятиме подальшій трансформації монопрофільного міста на місто наукових технологій у першочергово сфері атомної енергетики. Створення тут ядерного наукового хабу дозволить використати потенціал міста, забезпечити роботою місцеве населення, пропонувати зайнятість у сфері ІТ.

Хаб розвиватиме науковий, освітній та технологічний напрямки в регіоні. Розміщення на базі міста кількох підприємств енергетичного спрямування, кадровий потенціал та близькість Чорнобильскої АЕС робить Славутич вигідним з точки зору проведення профільних конференцій міжнародного рівня та створення тут своєрідного “мозкового центру” ядерної та зеленої енергетики в Україні.

Де розмістять ядерний науковий хаб?

Північно-український ядерний науковий хаб планують розмістити на базі будівлі Центру професійного розвитку Славутича.

Центр професійного розвитку у місті Славутич. Фото надане редакції місцевою Агенцією регіонального розвитку

Щоб забезпечити повноцінне функціонування споруди за новим призначенням, необхідно відремонтувати дах, провести реконструкцію внутрішніх приміщень, повністю оновити комунікації та системи опалення. Наступним кроком йтиме придбання необхідного обладнання для науково-дослідної діяльності, конференцій, роботи спеціалістів на постійній основі.

По ходу завершення основних робіт у будівлі, передбачається облаштування навколишньої території, благоустрій та можливе створення декоративних об’єктів на тематику ядерної та зеленої енергетики.

Фото надане редакції місцевою Агенцією регіонального розвитку м. Славутич

На базі установи планується запустити цифровий тренажер ядерних реакторів майбутнього.

Актуальність для країни

Створення Північно-українського ядерного наукового хабу в Славутичі пришвидшить розвиток ядерної енергетики в Україні за участю міжнародних партнерів. Успішна реалізація проєкту дозволить залучити міжнародну наукову спільноту та підвищити увагу світових науковців до проблем України, особливо у контексті подальшого розвитку ЧАЕС та окупації Запорізької АЕС.

У стратегії розвитку енергетики в Україні до 2050 року важливим пунктом є розбудова саме атомної генерації. Планується будівництво 3-го та 4-го енергоблоків Хмельницької АЕС, створення в Україні мережі малих ядерних реакторів, на основі технологій американської компанії Westinghouse, підтримання в експлуатації вже діючих блоків чотирьох українських АЕС.

Все це підкреслює актуальність створення в Україні ядерного наукового хабу, використовуючи потенціал Славутича Київської області, як міста з великим досвідом у сфері ядерної енергетики та подальшої підтримки цих компетенцій. Мова йде також про розвиток нових напрямків діяльності у місті, перш за все наукового.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: