Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Сучасну біоТЕС побудують у Славутичі

Сучасну біоТЕС побудують у Славутичі фото

Славутицька міська рада на грант NEFCO орієнтовно за 6 млн євро побудує біоТЕС потужністю приблизно 700 кВт для забезпечення електрикою місцевої критичної інфраструктури.

Про це повідомив міський голова Славутича Юрій Фомічев, передає Промисловий Портал з посиланням на Енергореформу.

 

“Запроваджуємо новий проєкт, який почнеться вже у цьому році, це будівництво біоТЕС на місцевому паливі, яка забезпечить електрикою всю нашу критичну інфраструктуру фактично з того, що є у нас під ногами, наприклад, деревини”, – сказав він кореспонденту “Енергореформи” в кулуарах конференції високого рівня “Угода мерів в Україні: працюємо разом над зеленим відновленням”, яка відбулася у Львові.

Фомічев зазначив, що реалізація проєкту розрахована на 18 місяців, але припустив, що він триватиме дещо довше, зважаючи на непрості логістичні процеси.

 

“У будь-якому випадку плануємо, що до опалювального сезону 2024/2025 об’єкт буде в експлуатації”, – поділився планами мер.

 

При цьому він зазначив, що є необхідність саме в реалізації проєкту з генерації електроенергії, додавши, що під час складних ситуацій в енергосистемі місто 6 днів було без електрики.

 

“Не ставимо за мету додати альтернативної генерації по теплу. Ключове – електроенергія для критичної інфраструктури з місцевого палива. Плюс ця біоТЕС попутнє тепло буде віддавати в літній період на гарячу воду. У нас вистачає теплових потужностей навіть на біомасі, якщо приватні запустяться в роботу, коли будуть правила гри, які їх приваблюють”, – пояснив Фомічев.

 

Мер Славутича уточнив, що наявні альтернативні потужності з виробництва тепла уже можуть заміщувати понад 50% газових у централізованій системі, але по факту у минулому ОЗП цей показник складав приблизно 25%.

 

“Є правила гри, які не дуже задовольняють інвесторів. Сьогодні альтернативна генерація має продавати свою теплову енергію на 10% дешевше, ніж газова. То що ми стимулюємо? Газ? Сама філософія трохи викривлена. Ми говоримо – давайте заміщувати газ, але встановлюємо правила гри, коли заміщення коштує дешевше. Так не має бути”, – висловив думку міський голова.

 

За його словами, зараз місцева влада веде активні переговори з Мінвідновлення, аби зробити правила гри на ринку альтернативних джерел привабливими для інвесторів.

 

“Деякі об’єкти локальні ми перевели на альтернативку вже давно, там 100%. У централізованій добилися 25%, але готові на 100% вийти, не проблема. Мають бути щонайменше рівні правила гри, а краще – ще й стимулювати альтернативну генерацію”, – зазначив він.

 

Відносно самого гранту від NEFCO обсягом майже 6 млн євро, Фомічев вказав його вдалося отримати, враховуючи давні партнерські відносини з цією організацією, з якою реалізовано вже три проєкти, а один перебуває в стадії реалізації.

 

“Це портфоліо, кредитна історія працює вже на нас. Хоча теж у них були сумніви, все-таки прикордонна територія, але ми їх переконали”, – пояснив мер Славутича.

 

У цілому він зазначив, що бачить перспективи розвитку міста-супутника Чорнобильської АЕС в зеленій енергетиці.

 

“Якби ми зробили майданчик з зеленою енергетикою, а ми йдемо до цього, це б дало поштовх багатьом напрямкам, привабило б інвестиції далі у виробництво. Ми можемо тут розвивати всі види ВДЕ-генерації, є ініціативи по водню. Це також малі модульні реактори, переробка небезпечних відходів, наприклад”, – описав своє бачення міський голова.

 

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що Агентство регіонального розвитку Славутича розвиває проєкт на базі міста Північно-українського ядерного наукового хабу. Його мета – розвиток ядерної та відновлювальної енергетики в Україні, а також розробка нових концепцій використання території Чорнобильської АЕС.

 

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: