Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

«Міжмуніципальне співробітництво – це найчесніший вид об'єднання», – Юрій Фомічев

«Міжмуніципальне співробітництво – це найчесніший вид об'єднання», – Юрій Фомічев фото

Міський голова Бучі Анатолій Федорук та міський голова Славутича Юрій Фомічев взяли участь у діалозі з делегацією Української служби Генерального директорату Європейської Комісії з питань сусідства та переговорів про розширення (DG NEAR).

У Домі децентралізації гостей вітала заступниця директора U-LEAD Олена Томнюк.

Директорка Української служби DG NEAR Анна Ярош Фрііс підтвердила зобов’язання ЄС підтримувати сильне місцеве самоврядування в Україні.

За її словами, роль місцевого самоврядування буде вирішальною у відбудові. Вона запросила присутніх мерів до відкритої та щирої дискусії щодо практичних прикладів , поточних викликів та ідей щодо покращення ситуації.

Обидва мери виступили за більшу довіру до прийняття рішень на місцевому рівні, коли йдеться про відбудову.

«Так, менш досвідчені громади будуть іноді припускатися помилок, як і ми їх припускалися. І Славутич, і Буча пройшли довгий шлях завдяки підтримці GIZ, U-LEAD та інших міжнародних проектів, але ми навчилися. І це було значно краще і прозоріше в кінцевому підсумку, ніж якби ці речі організовувалися на регіональному рівні», – зазначив міський голова Славутича Юрій Фомічев.

Водночас мер Бучі порушив тему інвестиційних та інфраструктурних проектів, які повинні були б мати більший масштаб та більш стратегічний характер.

«Коли йдеться про відбудову, має бути бюджетна децентралізація, щоб кожна громада могла опікуватися своїми проектами. Дуже важливо після року деокупації мати механізми стратегічного розвитку. Багато державних програм спрямовані лише на поточні ремонти», – наголосив Aнатолій Федорук.

Ще однією важливою темою цієї дискусії стала роль міжмуніципального співробітництва . Гості-мери визнали, що будь-які проекти стають набагато ефективнішими, якщо їх реалізовувати разом.

«У Бучі ми могли б перейменувати деякі вулиці на Білу Церкву, Черкаси та інші міста, які допомогли нам у відбудові. Коли кілька громад об’єднуються навколо спільного завдання, навіть взаємодія з державною адміністрацією стає набагато легшою», – зазначив Федорук.

«Міжмуніципальне співробітництво – це найчесніший вид об'єднання», – підсумував Фомічев.

ULEAD з Європою / ULEAD with Europe

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: