Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Вступна кампанія – 2023: як побудувати кар’єру в атомно-енергетичній галузі України

Вступна кампанія – 2023: як побудувати кар’єру в атомно-енергетичній галузі України фото

Місто Славутич побудоване після аварії на Чорнобильській АЕС для працівників станції. Але і нині ЧАЕС залишається містостворюючим підприємством для нашого Славутича, а професія енергетика - найзатребованішою.

Саме тому ми пропонуємо ознайомитися з інформацією від  про те, як побудувати кар’єру в атомно-енергетичній галузі України, куди вступати та які перспективи це дасть нашій молоді, зокрема випускникам-2023.

Ядерна енергетика і атомно-промисловий комплекс – найвагоміші складові економічної, енергетичної та екологічної безпеки України. Особливо гостро це питання постало із початком воєнної агресії рф: стабільна робота атомних електростанцій, які виробляють близько 50% національної електроенергії, є особливо необхідною під час війни.

Україна має великий промисловий, технічний та науковий потенціал, багаторічний досвід в будівництві та безпечній експлуатації АЕС,

можливості з розвитку енергетики й економіки завдяки власним високопрофесійним технічним та інженерним кадрам. Тому збереження і примноження кадрового потенціалу для ядерної галузі, а також залучення молоді до навчання технічним спеціальностям «атомного» спрямування нині є вкрай необхідним.

Компанія «Енергоатом», найбільший виробник електричної енергії в Україні, оператор всіх діючих українських АЕС, та Українське ядерне товариство – найбільша галузева організація, що об’єднує понад 3000 фахівців, пропонують до вашої уваги корисну інформацію щодо можливостей навчання і працевлаштування за спеціальностями, затребуваними в атомній енергетиці та промисловості.

Професійне навчання є одним із визначальних факторів для успішного старту та подальшої роботи в атомній галузі. Із цим надважливим завданням успішно справляються провідні українські заклади вищої освіти, які готують компетентних і дуже цінних фахівців. Молодих спеціалістів, які здобули у цих університетах фахову освіту, радо приймуть на роботу:

  • атомні електростанції, сервісні, ремонтні, виробничі та науково-технічні підрозділи НАЕК «Енергоатом»;
  • ДП «Східний гірничо-збагачувальний комбінат» й інші підприємства уранової промисловості;
  • підприємства у підпорядкуванні Державного агентства України з управління зоною відчуження;
  • Держінспекція ядерного регулювання України та Державний науково-технічний центр з ядерної та радіаційної безпеки;
  • наукові установи, підприємства й організації, які виконують широкий спектр робіт і послуг, необхідних для функціонування та розвитку атомно-енергетичної галузі;
  • профільні заклади вищої освіти.

1 Де навчатись?

Шлях до успішної кар’єри в атомно-енергетичній галузі розпочинається зі вступу до закладу вищої освіти, а точніше – з його вибору. Для НАЕК «Енергоатом» та атомних електростанцій Компанії фахівців готують такі українські університети:

  • КПІ ім. Ігоря Сікорського, Київ;
  • НУ «Львівська політехніка», Львів;
  • НУ «Одеська політехніка», Одеса;
  • Вінницький національний технічний університет, Вінниця;
  • КНУ ім. Т. Г. Шевченка, Київ;
  • НТУ «Харківський політехнічний інститут», Харків;
  • Національний університет водного господарства та природокористування, Рівне;
  • Харківський національний університет радіоелектроніки, Харків;
  • ДВНЗ «Український державний хіміко-технологічний університет», Дніпро.

Більшість із згаданих закладів вищої освіти (ЗВО) попри воєнний стан продовжують освітній процес у дистанційному режимі та планують перейти на очну форму навчання з початку нового навчального року.

Ці університети пропонують різноманітні можливості, такі як: підготовчі курси для абітурієнтів, проходження практики, навчання та стажування за кордоном, програми академічної мобільності, спеціалізовані лабораторії, студмістечко та гуртожитки, військову підготовку, дуальну форму навчання тощо. Радимо підійти до вибору дуже серйозно та поцікавитися тим, що пропонує обраний Вами університет. Таку інформацію можна отримати у приймальних комісіях вишів.

Підготовкою кадрів для атомної енергетики та ядерної промисловості займаються й інші заклади вищої освіти. Уточнити їх повний перелік, які спеціальності є затребуваними на атомних електростанціях та де ліпше здобути відповідну освіту, можна за телефонами:

  • +38 (03636) 6-24-45, +38 (03636) 6-41-72 – управління кадрів Рівненської АЕС;
  • +38 (05136) 4-43-70 – управління кадрів Південноукраїнської АЕС;
  • +38 (03842) 6-33-57 – відділ кадрів Хмельницької АЕС.

На Запорізькій АЕС через тимчасову окупацію міста-супутника Енергодар профорієнтаційну роботу наразі не проводять. Цю роботу відновлять, щойно Збройні Сили України деокупують місто. Але українські університети вже зараз чекають на абітурієнтів з Енергодару і з радістю приймуть їх на навчання.

2 Яку спеціальність обрати?


Тим, хто бажає побудувати кар'єру в атомно-енергетичній галузі, рекомендуємо звернути увагу на такі спеціальності:

  • «Фізика та астрономія» (Ядерна енергетика; Фізика високих енергій), код спеціальності 104;
  • «Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка» (Електричні станції, мережі і системи; Системи управління виробництвом та розподілом електроенергії), код спеціальності 141;
  • «Енергетичне машинобудування» (Енергетика), код спеціальності 142;
  • «Атомна енергетика» (Атомна енергетика; Атомні електричні станції; Технології теплоносіїв та поводження з радіоактивними відходами на атомних електростанціях; Технології води та моніторинг теплоносіїв на атомних електростанціях; Фізичний захист, облік та контроль ядерних матеріалів), код спеціальності 143;
  • «Теплоенергетика» (Моделювання і компютерні технології в теплофізиці), код спеціальності 144;
  • «Гідроенергетика», код спеціальності 145;
  • «Автоматизація та комп’ютерно-інтегровані технології» (Автоматизоване управління технологічними процесами), код спеціальності 151;
  • «Хімічні технології та інженерія» (Хімічні технології рідкісних розсіяних елементів та матеріалів на їх основі), код спеціальності 161.

Водночас варто розуміти, що атомна енергетика та ядерна промисловість є широкоспеціалізованими галузями, тому перелік необхідних спеціальностей не обмежується вищенаведеними. Уточнити, які спеціальності є затребуваними на атомних електростанціях та де ліпше здобути відповідну освіту, можна за телефонами:

  • +38 (03636) 6-24-45, +38 (03636) 6-41-72 – управління кадрів Рівненської АЕС;
  • +38 (05136) 4-43-70 – управління кадрів Південноукраїнської АЕС;
  • +38 (03842) 6-33-57 – відділ кадрів Хмельницької АЕС.

На Запорізькій АЕС через тимчасову окупацію міста-супутника Енергодар профорієнтаційну роботу наразі не проводять. Її відновлять, коли Збройні Сили України деокупують місто. Та якщо ви плануєте побудувати кар'єру на ЗАЕС, пропонуємо вам розглянути спеціальності зі списку, наведеного вище. Фахова освіта за цими напрямами дасть змогу гарантовано працевлаштуватися на атомній електростанції та стане гарною базою для кар'єрного зростання.

3 Подання заяви про вступ: на що звернути увагу

Більшість абітурієнтів вже подолала вступні випробування – національний мультипредметний тест (НМТ). І зараз стартує активна фаза вступної кампанії: подання заяв на вступ до омріяних навчальних закладів.

Цього року вступники мають право подати сумарно до 20 заяв за всіма формами навчання.

Вступ відбувається дистанційно, а тому в абітурієнтів виникає чимало питань.

Пропонуємо ще раз переглянути алгоритм дій абітурієнта від моменту подання заяв до оголошення списку вступників, рекомендованих до зарахування.

* Якщо через війну не було можливості скласти НМТ:

Розуміючи складність нинішньої вступної кампанії, Міністерство освіти і науки України своїм рішенням дозволило використовувати для вступу результати зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО) 2020–2021 років або результати НМТ 2022 року. Так, результати ЗНО 2020-2021 року з української мови та літератури/української мови, математики, історії України, іноземної мови, фізики, хімії, біології, географії за бажанням вступника можуть зарахувати замість відповідних основних предметів НМТ чи додаткового блоку НМТ 2023 року, якщо різниця балів мультитесту та ЗНО з відповідного предмета не перевищує 15 балів.

Крім того, Міністерство освіти і науки України дозволило зараховувати до закладів вищої освіти школярів із тих територій України, які на момент вступної кампанії були окуповані чи на лінії зіткнення, або переселенців із таких територій – на основі вступних іспитів у закладах вищої освіти відповідно до спеціального Порядку, який застосовується до осіб з території Автономної Республіки Крим та міста Севастополь, тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей і територій на лінії зіткнення.

Більш докладну інформацію про особливості вступу можна отримати у приймальних комісіях закладів вищої освіти.

4 Як гарантовано отримати робоче місце після навчання?

Південноукраїнська АЕС

В НАЕК «Енергоатом» сформовано систему підготовки кадрів для АЕС на основі тристоронніх договорів між атомною електростанцією, закладом вищої освіти і студентом. Такі договори мають на меті мотивувати тих, хто навчається, до успішного опанування необхідних для Компанії спеціальностей. Студент, який укладає тристоронній договір, за умови успішного навчання отримує гарантії працевлаштування на відповідній АЕС.

Хмельницька АЕС

При цьому підході етапи підготовки майбутніх фахівців для атомних електростанцій виглядають так:

  • укладання договорів між НАЕК «Енергоатом» та закладами вищої освіти (про співпрацю, про підготовку бакалаврів та магістрів, про проведення практики на виробництві);
  • довузівська підготовка абітурієнтів;
  • укладання тристоронніх договорів зі студентами ЗВО;
  • контроль успішності навчання студентів;
  • залучення фахівців Компанії до навчального процесу в ЗВО, зокрема до роботи в екзаменаційних комісіях;
  • виплата персональної стипендії найуспішнішим студентам базових спеціальностей профільних університетів;
  • виплата премії «Кращий викладач року»;
  • організація проходження студентами виробничої та переддипломної практик безпосередньо на майданчиках АЕС;
  • супровід підготовки кваліфікаційних робіт за актуальними для атомної енергетики темами;
  • резервування робочих місць для майбутніх випускників ЗВО;
  • працевлаштування випускників;
  • адаптація молодих фахівців на виробництві.

Рівненська АЕС

Щоб укласти тристоронній договір, абітурієнту, який в майбутньому бажає працювати на атомній електростанції, необхідно звернутися за інформацією до відповідного підрозділу АЕС.

На Рівненській, Південноукраїнській та Хмельницькій АЕС – це управління або відділи кадрів:

  • управління кадрів РАЕС +38 (03636) 6-24-45, +38 (03636) 6-41-72;
  • управління кадрів ПАЕС +38 (05136) 4-43-70;
  • відділ кадрів ХАЕС +38 (03842) 6-33-57.

Там зможуть підказати: які документи та в які терміни необхідно надати для укладення тристороннього договору, з якими закладами вищої освіти та на яких спеціальностях можна укласти такий договір.

Деякі атомні електростанції дозволяють заключати договори з іншими ЗВО (та навіть у рамках підготовки за іншими спеціальностями), але це відбувається за домовленістю сторін. Для підвищення шансів укладення такого тристороннього договору додатково можна підготувати клопотання закладу вищої освіти або структурного підрозділу атомної станції.

На Запорізькій АЕС через тимчасову окупацію міста-супутника Енергодар укладання тристоронніх договорів наразі не проводиться. Таку роботу відновлять після деокупації міста Збройними Силами України. А заключити тристоронній договір із ЗАЕС студенти зможуть і під час навчання.

Запорізька АЕС

5 Додаткові матеріали

Чорнобильська АЕС

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: