Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

У Славутичі триває навчальний семінар з професійного розвитку та генерації нових ідей щодо радіаційної безпеки

У Славутичі триває навчальний семінар з професійного розвитку та генерації нових ідей щодо радіаційної безпеки фото

У місті Славутичі проходить навчальний семінар Radiation Safety Study Lab в Славутичі. Подія організована на полях конференції INUDECO, яка проходить у Славутичі, починаючи з 2016 року.

Учасниками/цями Radiation Safety Study Lab в Славутичі стали студенти, аспіранти, молоді дослідники, науковці та фахівці ядерної галузі з міст Боярка, Вінниця, Дніпро, Житомир, Запоріжжя, Київ, Нетішин, Славута, Славутич. У результаті конкурсного відбору за результатами поданих мотиваційних листів відбір до участі у семінарі пройшли 9 жінок та 13 чоловіків, середній вік учасників/ць – 28 років, наймолодшому/шій – 18, найстаршому/шій 44.

Навчальний семінар триватиме з 7 по 11 серпня.

Мета події – професійний розвиток та генерація нових ідей щодо радіаційної безпеки. 5-денна програма навчання розроблена досвідченими науковцями та практиками ядерної галузі й містить у собі курс лекцій, тренінгів та практикум «Радіаційна розвідка».

Ключовим завданням для організаторів семінару було поєднати різні форми навчання так, щоб учасники змогли у майбутньому якнайкраще застосувати набуті теоретичні знання у практиці своєї професійної діяльності.

Курс лекцій «Дозиметрія та захист від іонізуючого випромінювання» прочитав Віктор Андрєєв, який має 40-річний досвід роботи в атомній енергетиці та очолював цех радіаційної безпеки ЧАЕС, працював у міжнародних проектах.

Про організацію радіаційного захисту на ЧАЕС на сучасному етапі детально розповіли найкращі профільні спеціалісти станції та чолі із заступником технічного директора ЧАЕС Олександром Новіковим.

Про прилади радіаційного контролю розповів начальник зміни цеху радіаційної безпеки ЧАЕС Олег Солоненко, про автоматизовані системи радіаційного контролю – к.т.н. Максим Савельєв з Інституту проблем безпеки АЕС, про культуру безпеки як основу радіаційного захисту – д.т.н. Бегун Василь з ІПММС.

Лекції модулю «Спектрометрія та випробування», а також важливу тему «Виявлення випадкового джерела іонізуючого випромінювання на території громади. Алгоритм дій» висвітлив Андрій Бачурін з ДІЯРУ.

Про оновлені підходи до оцінки дозового навантаження на рослини і тварини в навколишньому середовищі говорили на лекції к.б.н. Олени Паренюк з ІПБ АЕС, про аварію на АЕС Фукусіма-1 та її радіаційні наслідки й менеджмент забруднених територій на лекції к.ф.-м.н Марка Железняка з Університету Фукусіми.

На вебінарі від НВП «Атомкосплексприлад» за сприяння УкрЯт говорили про можливості використання приладів НВП «АКП» для радіаційного моніторингу у випадку можливої ядерної аварії внаслідок військових дій з Сергієм Ієвлевим та про загальні рекомендації по виживанню після ядерного вибуху на лекції Галини Казимирової.

Практикум «Радіаційна розвідка» містив у собі кілька етапів. Початковим стало завдання об’єднатися у робочі команди та визначити мету розвідки, ресурси та можливі результати. Для цього був проведений тренінг з тімбілдінгу від директорки КП «Агентство регіонального розвитку» Славутицької міської ради Арини Старовойтової. Основними активностями подальших етапів були навчальні вправи із проведення замірів у просторі кварталів міста Славутича та в окремих громадських будівлях, а також радіаційна розвідка в одній із закинутих будівель, де за навчальною легендою потрібно було знайти радіоактивне забруднення та повернутися у безпечне місце.

Окремі процеси радіаційної розвідки супроводжували бійці Славутицького ДФТГ, оскільки за легендою саме ворожі дії стали причиною радіаційного забруднення, а у районі навчань могли діяти сили противника. В рамках підготовки до практикуму учасники/ці семінару також відвідали Навчально-тренувальний центр ДСП ЧАЕС та Державну науково-дослідну установу «Чорнобильський центр з проблем ядерної безпеки, радіоактивних відходів та радіоекології».

Публічна, відкрита програма Radiation Safety Study Lab містила у собі зустріч з міським головою Славутича Юрієм Фомічевим, де говорили про кластер ядерної науки та технологій, який вже функціонує у Славутичі як неформальне об’єднання професіоналів усіх організацій та установ атомної галузі, що ведуть свою діяльність у місті.

Відкриту лекцію для молоді та всіх охочих славутичан прочитала Олена Паренюк з ІПБ АЕС – разом спробували дати відповідь на запитання чому радіобіологія це не тільки про страшне, а і про страшенне цікаве.

Презентація книжки «Страшне, прекрасне та потворне у Чорнобилі. Від катастрофи до лабораторії» від авторок Олени Паренюк та Катерини Шаванової за модерації славутичанина, фахівця ядерної галузі з 30-річним досвідом, Олександра Купного відбудеться 10 серпня у Мистецькій галереї БК «Енергія».

З благодійною метою відбувся відкритий збір-звіт від Благодійного фонду «ЧАЕС. Славутич. Розвиток», у результаті чого було зібрано 6 661 грн, які будуть використані на потреби ЗСУ.

Учасники також відвідали Міський краєзнавчий музею ЧАЕС та Славутича, де завдяки гідессі Людмилі Підлісній познайомилися із історією ЧАЕС та міста Прип’яті, а також завітали на екскурсію Славутичем від Туристично-інформаційного центру, де дізналися історію будівництва та розвитку Славутича від гідів Олександра Купного та Людмили Любивої.

За результатами заліку всі учасники отримають сертифікат про завершення навчання на курсі підвищення кваліфікації «Дозиметрія та захист від іонізуючого випромінювання» від Славутицької філії Національного технічного університету України «КПІ імені Ігоря Сікорського».

Організатори події дякують усім, хто сприяв проведенню Radiation Safety Study Lab. До зустрічі у Славутичі!

Довідково:

Організатори INUDECO: Агентство регіонального розвитку Славутицької міської ради; ДСП «Чорнобильська АЕС»; Інститут проблем безпеки атомних електростанцій НАН України; Славутицька філія Національного технічного університету України «КПІ імені Ігоря Сікорського», ВП ДП «НАЕК «Енергоатом» «Атомремонтсервіс», Інститут проблем математичних машин і систем НАН України; Українське ядерне товариство, Інспекція з ядерної та радіаційної безпеки у зоні відчуження Держатомрегулювання, Університет Фукусіми (Японія), Університет Бристоля (Велика Британія), Університет Каліфорнії, Берклі (США).

У разі зацікавлення подіями INUDECO телефонуйте 050 353 11 35 або пишіть inudeco2018@gmail.com

#inudeco #slavutych

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: