Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Преображення Господнє у Славутичі (фото)

Преображення Господнє у Славутичі (фото) фото

Преображення Господнє - це одне з двунадесятих свят, тобто, з 12 найголовніших церковних. Кожне з них присвячене якомусь епізоду з життя Христа або Богородиці. У народі свято Преображення називають Яблуневим Спасом, тому що на нього прийнято освячувати яблука.

У Храмі в честь ікони Божої Матері "Неустанна Поміч" УГКЦ у м. Славутич востаннє офіційно святкуємо цю подію саме 19 серпня. 

Адже з вересня наша славутицька громада буде звершувати всі богослужіння за новим календарем.

Про це нагадав отець Юрій Логаза, військовий капелн, настоятель храму.

Цього дня прийнято святити у церкві яблука, груші, виноград та інші фрукти, овочі та злаки, а також готувати страви з яблуками. Однак, на цьому традиції Спаса не закінчуються.

Яблучний (Яблуневий) або Другий Спас - значущий день поминання померлих родичів. У народі вірили, що саме цього дня покійні навідуються у світ живих утретє за весняно-літній сезон (після Страсного Четверга та Зелених свят).

Найпростіший спосіб церковного поминання - поставити свічку за упокій душі. Роблячи це, слід вимовити коротку молитву за тих, що спочив: "Пом'яни, Господи, душі спочилих рабів Твоїх (імена), прости їм усі провини вільні і невільні, даруй їм Царство Небесне".

Що таке Преображення Господнє

У Євангеліє від Луки про це свято є історія. Ісус Христос розповів своїм учням про те, що незабаром йому доведеться мученицьки померти. Але Христу не повірили. Тоді Ісус узяв із собою трьох учнів - Петра, Якова та Іоанна, і вирушив із ними на гору Фавор, щоб помолитися. Під час молитви учні ніби занурилися в якусь дрімоту, а коли прокинулися, то побачили преображеного Христа в білому одязі:

І коли молився, вигляд обличчя Його змінився, і одяг Його став білим, блискучим. І ось, двоє чоловіків розмовляли з Ним, які були Мойсей та Ілля; з'явившись у славі, вони говорили про вихід Його, який Йому належало здійснити в Єрусалимі,- йдеться в Євангеліє. 

До Ісуса прийшли пророки Мойсей та Ілля, а апостоли побачили Преображення Господнє - тобто, перетворення в іншу форму. Це Христос зробив для того, щоб показати, що в Ньому з'єднується одразу два єства - людське і божественне. Це також і майбутнє преображення нашого єства, яке чекає після тимчасових страждань.

З'явилася хмара, в яку увійшли пророки. Голос із хмари сказав: "Цей є Син Мій Улюблений, Його слухайте. Коли був голос цей, залишився Ісус один. І вони замовкли, і нікому не говорили в ті дні про те, що бачили".

Преображення почали відзначати приблизно з IV століття, але тільки з VII століття у нього з'явилася фіксована дата. Преображення Господнє щорічно відзначають 19 серпня. За новим церковним календарем (з 1 вересня 2023 року) його відзначатимуть 6 серпня.

Повна назва свята - Преображення Господа Бога і Спаса нашого Ісуса Христа. Його пов'язують з очищенням душі та зміцненням віри. Це красиве й урочисте свято в церкві. Напередодні його здійснюють Всенічне бдіння, ввечері проводять службу, а вранці - літургію. Службу священнослужителі правлять у білому одязі - він вважається символом фаворського світла. Після літургії освячують плоди нового врожаю, які є символом дарунка Богу від природи - як правило, це яблука, виноград, мед. Але це за побажанням, кажуть у церкві - головне, прийти до храму і помолитися. Після цього заведено йти на цвинтар, щоб вшанувати померлих родичів.

У народі свято отримало назву Яблучний Спас. Господині в цей час печуть яблучні пироги і готують варення з яблук. Обов'язковим вважається в цей день не тільки пригостити випічкою близьких, а й нагодувати нужденних.

Преображення Господнє 2023 - що не можна робити

У велике свято є низка заборон:

- не можна займатися важкою фізичною працею, робити прибирання, ремонт, працювати в саду і на городі;

- заборонено шити, в'язати;

- не можна лаятися, лихословити, у жодному разі не бажати зла, а також шуміти і веселитися;

- не слід залишати на кладовищі освячені яблука - церква вважає це забобоном;

- не можна цього дня грати весілля - у храмах не вінчають.

На свято заборонено вживання скоромної їжі, оскільки триває піст, але на Преображення є невелике послаблення - дозволяється риба і вино.

Важливо стежити за вчинками в цей день і зробити хоча б одну добру справу - так очистити душу.

Фото: Вадим ІВКІН

Відзначення свята Преображення Господа Бога і Спаса нашого Ісуса Христа та освячення плодів нового врожаю відбулося і в Свято-Іллінський храм міста Славутича. УПЦ.

Фото: Редакція Свято-Іллінського Храму

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: