Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Пізнавально-творча зустріч у літературно-музичній вітальні «Співзвучність»

Пізнавально-творча зустріч у літературно-музичній вітальні «Співзвучність» фото

Вчора, 30 серпня, в літературно-музичній вітальні «Співзвучність» Загальноміського бібліотечно-інформаційного центру зустріч була присвячена творчості української художниці, дивовижної жінки - Марії Примаченко.

Маріія Оксеентіївна Примачеенко — українська народна художниця в жанрі «наївного мистецтва»; лауреатка Національної премії України ім. Т. Г. Шевченка. Заслужена діячка мистецтв УРСР, народна художниця України.

Роботи Марії зачаровують неймовірно доброю фантазією, точним, своєрідним колоритом і таємничою майстерністю. Вона надихалася вишивками і довкіллям.

Була селянкою, яка обожнювала Україну та ніколи не покидала рідний дім. Навіть під час аварії на ЧАЕС, коли рідне село потрапило у 30-кілометрову зону евакуації, залишилася із сином і намалювала картину, на якій корова в бахілах їсть отруєну радіацією траву.

Минулого року в світі стався справжній бум на творчість української  художниці Марії Примаченко. На жаль, ця хвиля зацікавленості була викликана дуже  трагічною обставиною – в ніч з 27 на 28 лютого 2022 року російські окупанти знищили Іванківський історико-краєзнавчий музей, де зберігалася частина спадщини мисткині.

Але з часом ми всі дізналися про справжне диво - співробітникам музею та місцевим мешканцям вдалося врятувати одні з найцінніших експонатів - 14 картин великої наївістки Марії Примаченко. Загалом з півторатисячної музейної колекції вціліло близько 100 експонатів.

Учасники заходу із великим захопленням і шаною до талановитої української художниці обговорювали її незвично-казкові персонажі картин і авторський підхід до створення робіт в цілому, надихалися її талантом та творчістю.

Наприкінці зустрічі кожен бажаючий зміг долучитися до акції #ПрапорЄдностітаПеремоги та залишити свій підпис з особистими побажаннями на жовто-синьому  прапорі, який знаходиться в читальній залі ЗБІЦ.

Читайте також: Прапор Єдності - Прапор Перемоги

Зібрання у літературніо-музичній вітальні "Співзвучність" відбуваються щосереди, у Загальноміському бібліотечно-інформаційному центрі. Тут кожному будуть щиросердно раді. Завітайте!

 

 

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: