Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Славутич: якими будуть тарифи на тепло та коли розпочнеться опалювальний сезон

Славутич: якими будуть тарифи на тепло та коли розпочнеться опалювальний сезон  фото
На черговому засіданні громадської ради з розвитку міста Славутича присутні обговорювали питання готовності міста до нового опалювального сезону. Якими будуть тарифи на послуги, чи проведені технічні ремонти теплосистеми, інженерних обладнань, наявність альтернативних джерел живлення тощо.
Напочатку засідання виступив головуючий засідання Володимир Удовиченко. Він зазначив, що ми маємо ретельно підготуватися до нового опалювального сезону, з урахуванням досвіду минулої зими та воєнного стану у державі. Звернути увагу на кожну дрібницю та бути готовими до надзвичайних ситуацій, заздалегідь подбавши про альтернативні джерела живлення.



Говорили про облаштування за потреби пунктів Незламності у місті, алгоритм дій щодо аварійного відключення електроенергії у місті, збереження зв’язку тощо.
Про готовність міста до опалювального сезону 2023-2024р.р. розповів перший заступник міського голови Віктор Шевченко.
За його словами, новий опалювальний сезон у Славутичі розпочнеться, коли протягом трьох діб середня температура повітря буде складати 8 градусів і нижче.
Щодо ремонтних робіт відповідного обладнання та системи в цілому, то все встигли зробити ще влітку.



«За літній період ми технічно провели весь комплекс робіт - роботи інженерних систем, технічного обладнання, забезпечили альтернативними резервними джерелами електроживлення і міську котельню, і «Водоканал».
На «Водоканал» - два потужних генератора встановлено. Центральна міська котельня має два альтернативних джерела електричної енергії – це коегенераційна установка і потужний дизель-генератор, який спроможний забезпечити котельню роботою», - повідомив посадовець.
Віктор Шевченко також повідомив, що КП «УЖКГ» 29 вересня були укладені договори на постачання газу, і цього тижня планується винести на розгляд виконкому тарифи на теплову енергію.
Затвердження тарифу потрібно для виробника послуги, бо він розраховує різницю між обгрунтованим тарифом та тим тарифом, який застосовує по діючому законодавству (на 22 лютого 2022р.), для подання на компенсацію з державного бюджету.



«В цей опалювальний період нарахування для населення буде здійснюватись по тим же тарифам, які діяли на 24 лютого 2022 року. Тобто це 1620 грн. 33 к.  за гігакалорію.
У проєкті рішення затверджуються економічно обгрунтовані тарифи, які розробляє виробник цієї послуги. Тариф для населення складає 3271 грн. 69 к., з ПДВ 2022-23р.р., а на цей період – 3143 грн. 20 к.  Це обгрунтований тариф для населення.
Для бюджетних організацій тариф економічно обгрунтований діючий - 4143 грн. 69 к., пропонується для установлення - 4149 грн. 91 к.
Для інших споживачів – підприємців та інші суб’єктів господарювання, що фінансуються з місцевого чи державного бюджету – економічно обгрунтований тариф діючий - 5298 грн. 53 к., а той що пропонується для затвердження - 4149 грн. 91 к.

Зниження відбувається за рахунок зміни ціни газу для цієї категорії споживачів», - пояснив перший заступник міського голови.
А також додав, що інші тарифи на комунальні послуги не змінюються. Тарифи водопостачання-водовідведення, поводження з твердими побутовими відходами залишаються з 1 січня на рівні тих, які діяли в цьому році, якщо не буде якихось суттєвих змін, які впливають на зміну складових тарифу, тоді суб’єкти господарювання мають право подати
на коригування цих тарифів.


Олександр Пантєєв – член громадської ради та громадської комісії, яка працює в складі фахової комісії, що розробляє обгрунтовані тарифи на комунальні послуги, каже - все максимально прораховане і перевірене. Тарифи є економічно обгрунтованими
Окрім того, Віктор Шевченко надав інформацію стосовно роботи автодорожної служби.
«Що стосується дорожньо-мостового господарства, фактично вже завершується роботи з поточного ремонту міських та внутрішньо квартальних доріг, в рамках можливостей міського бюджету.
Закуплено сіль, практично укладено договір на закупівлю піску», - повідомив він.
За інформацією В. Шевченка, технічно «Водоканал» продовжує роботу, з урахуванням рекомендацій громадської комісії,  з питань тарифів щодо знаходження джерел зменшення витрат. Триває робота над установлення сонячної електростанції на Водоочисних спорудах і на Каналізаційно-очисних спорудах. Міською радою прийнято рішення щодо фінансування цих проєктів. 



«Сонячна електростанція дозволить десь біля 20% електричної енергії, яка використовується на цих об’єктах не закуповувати, а генерувати самим. Навряд це призведе до зниження тарифу, але стримати зростання тарифу, з урахуванням прогнозування здорожчання електроенергії, будемо намагатися», - акцентував Віктор Васильович.
На питання, чи будуть у Славутичі планові обмеження електроенергії і, якщо так, то як це відбуватиметься, посадовець відповів:
«Органи місцевого самоврядування не планують ніяких відключень електроенергії, і ми робимо все, щоб їх не було. Все залежить від того, наскільки справною і спроможною буде залишатись енергосистема «Укренерго» і операторів розподільчої мережі, таких як «Чернігівобленерго». На даний час не надходило будь-яких графіків на погодження чи доведення до нашого відома щодо відключень. З урахуванням минулого періоду УЖКГ з електроцехом відпрацьовувались варіанти можливої зміни і чергування відключення ліній, щоб було, як кажуть, максимально справедливо відключення по часу, де це технічно можливо. Ці перепідключення в системі відбуваються вручну. Але це технічно не завжди можливо».

Під час засідання тривало пожвавлене обговорення важливих питань стосовно початку нового опалювального сезону в Славутичі в умовах війни, можливості, ризики, наявні запаси.
Підсумувавши обговорення теми, члени громадської організації залишились задоволеними почутим. На їхню думку, місто  готове до початку нового опалювального сезону.

Олександра ЛАТИШЕВА
Фото: Вадим ІВКІН

 
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: