Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Поради лікаря-педіатра: Як зберегти здоров'я дітей цієї осені та зими?

Поради лікаря-педіатра: Як зберегти здоров'я дітей цієї осені та зими? фото
Сезон холодів наближається, і разом із ним збільшується ймовірність відчути перші симптоми грипу, застуди або інших сезонних захворювань. Як батькам та малюкам залишитися здоровими цієї осені та зими?

Щоб відповісти на це питання, ми запросили на інтерв'ю лікаря педіатра ФОП Надточій Оксану Володимирівну, яка розкриє ключові аспекти захисту від сезонних інфекцій і поділиться корисними порадами для всієї сім'ї.

Оксана Володимирівна, розкажіть, які основні заходи можуть допомогти батькам захистити свою дитину від інфекційних захворювань?
На жаль, не від всіх інфекцій ми можемо захистити дитину, особливо від сезонних вірусних захворювань. Як правило, в осінньо-весняний період дитина дошкільного віку може хворіти в середньому сім-вісім разів. Але, це нормальна ситуація для малюків, тому що так формується їх імунітет, їх захист. Тому батьки мають бути готовими до того, що відвідуючи дитячий садок чи школу, перебуваючи у людних місцях, дитина може підхопити інфекцію. Зазвичай, у більшості випадків дитячий організм сам справляється з недугою. Ми маємо розуміти, що немає дієвої пігулки, яка б могла зміцнити імунітет чи вбити вірус (окрім препарату проти грипу).

А як же народні засоби? Забудьмо про банки, гірчичники, спиртові компреси, вони нічим не допомагають, це більше заспокоєння для бабусь. Ви всі знаєте основні симптоми вірусної інфекції: нежить, кашель, підвищення температури тіла, чхання, загальне нездужання, ми вже поговорили, що дитина, зазвичай, одужує сама, треба тільки створити умови для одужання: достатньо пиття, харчування без примусу (тут знову важко з бабусями), зволоження свіже повітря, відсутність пасивного куріння.

Батьки можуть полегшити стан дитини: дати жарознижувальні при високій температурі, судинозвужувальні краплі в ніс при закладеності, сироп при болісному кашлі. І саме головне не пропустити "червоні прапорці", коли дитина потребує консультації лікаря.

Які саме "червоні прапорці"?
Підвищення температури вище 38 понад 5 діб
Повторне підвищення температури тіла після періоду нормалізації
Утруднення дихання (задишка)
Поява сторонніх шумів (хрипи, свисти)
Частий приступоподібний кашель
Біль у вухах (не треба вночі шукати лор-лікаря, треба дати дитині нурофен).

Коли треба викликати швидку допомогу?
У дитини:
Порушення свідомості
Порушення координації рухів
Судоми
Виражене важке дихання
Температура вище 40, що не знижується звичайними жарознижувальними
Поява висипки, що не блідне після натискання
Повна відмова або неможливість пити
Сильний головний біль або біль в животі.
Кровотеча з будь-яких джерел (ніс, рот, кишківник).

Які вакцинації важливо провести для забезпечення її захисту від інфекцій?
Існують інфекції, від яких ми можемо захистити дитину завдяки календарній вакцинації. Наразі в Україні для дітей є обов'язковими щеплення проти наступних 10 інфекцій: гепатит B, туберкульоз, поліомієліт, дифтерія, кашлюк, правець, гемофільна інфекція, кір, краснуха та епідемічний паротит. Ці рутинні або календарні вакцини забезпечені державою і зробити їх можна в любому державному закладі охорони здоров'я або у лікаря ФОП, який має договір з НСЗУ.

Є додаткові щеплення, які можна зробити дитині, придбавши вакцини власним коштом в аптечній мережі. Це щеплення проти вітряної віспи, ротавірусної інфекції, менінгококової, пневмококової інфекції, COVID-19 і грипу, гепатиту A. До речі, вакцина проти грипу вже з'явилась в наших аптеках, і ми почали проводити профілактичні щеплення.

Які поради ви могли б надати батькам для підвищення імунітету та захисту їхніх дітей від інфекцій?
Уникати масового скупчення людей.
Мити руки з милом, заведіть звичку після вулиці завжди мити руки, обробляти антисептиком після громадських місць.
Провітрювати приміщення, вірусам не комфортно в прохолодному і вологому приміщенні.
Пити більше рідини.
Дуже важливо дотримуватися режиму дня, прості речі, які важливі для імунної системи: дитина повинна висипатись, вчасно лягати спати та прокидатись, більше часу проводити на свіжому повітрі.

У багатьох із нас є знайомі, які зараз знаходяться з дітьми за кордоном, вони говорять, що там діти в садочках і школах значно більше часу проводять на вулиці.

Нехай ваша сім'я переживе цей сезон здоровою та з міцним імунітетом!

Записала: Торчишник Рая
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: