Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Мистецькій галереї два роки

Мистецькій галереї два роки фото

Два роки тому, саме 25 жовтня, у Славутичі було відкрито Мистецьку галерею.  2021 року наше місто здобуло статус Малої культурної столиці України та грант від Українського культурного фонду на реалізацію проєкту «Славутич: ось [tobe] країна!».

Ставши ідеальним містом для зустрічей творчих людей,Славутич провів чимало культурно-мистецьких заходів, серед яких і робота Арт-резиденції «Семантичний сюрреалізм у просторі постмодернізму Славутича». Завершальною подією Арт-резиденції і було відкриття нового мистецького простору – галереї. До огляду відвідувачів галереї в день її відкриття представили напрацювання 55 учасників арт-резиденції, художників з різних міст України.

Новий мистецький простір став повноцінним осередком культурного життя міста. За два роки в галереї відбулося багато персональних та групових, концептуальних виставок. Славутичани та гості міста мали змогу оглянути дуже різнопланові мистецькі твори, виконані в різних техніках: живопис, графіка, акварель.

До початку повномасштабного російського вторгнення в галереї експонувалися роботи київських митців: персональна виставка художниці-графіка Оксани Стратійчук – серія мокуліто «Щоденник садівника»; проєкт «Vika Vita» – каліграфічні роботи сестер Вікторії та Віталіни Лопухіних. Представляла свої фото Єлизавета Зігура – графічна дизайнерка, засновниця часопису «КОМА».

Експонувалася виставка жанрової фотографії «SVITOгляд» Валентина Кармінського, який є фундатором української фешн-фотографії,  автором арт-ню концепту BodyLandscapes.

До 35-річчя Славутича в галереї відкрилася персональна виставка живопису славутицького художника Миколи Лінніка. Микола Семенович у роки будівництва Славутича був головним художником міста. Його вітражі прикрашають не одну будівлю в Славутичі, а монументально-декоративна композиція «Білий ангел» стала головною візитівкою міста.

Відбувся тут не один доброчинний захід. Виставка «І буде весна», для якої свої роботи подарували 25 славутицьких художників,  як знаних митців, так і початківців, допомогла зібрати кошти на підтримку ЗСУ. Благодійним був поетичний вечір Ніни Баришевської, виставка-продаж ляльок-мотанок від Наталі Козленко тощо.

Нині в галереї експонується виставка картин «З добром до Славутича».  Це – понад пів сотні художніх робіт, які в  різні роки були подаровані нашому місту. Серед авторів є художники з Вірменії  (11 полотен, написаних в 1983 – 1989 роках), Польщі (картина із зображенням Архистратига Михайла прибула до Славутича минулого року), а також Києва, Чернігова та Славутича.

Діяльність Мистецької галереї  не обмежується організацією виставок – тут відбуваються майстер-класи, лекції, дискусії, презентації, вечори поезії та багато іншого. Лише за кілька останніх місяців у галереї проводили нетворкінг для педагогів, презентували книжку «Страшне, прекрасне та потворне у Чорнобилі. Від катастрофи до лабораторії» київські біологині Олена Паренюк і Катерина Шаванова, відбулася творча зустріч з  українською письменницею Іриною Власенко.

Учасники GOLDenFest – Slavutych, який завершився наприкінці минулого тижня, обрали саме галерею як локацію для своїх майстер-класів і арт-терапевтичних заходів. Адже цей мистецький простір не лише організовує комунікацію між глядачем та митцем, а й сприяє народженню нових ідей, які згодом стають історією. Мистецька галерея належить до Краєзнавчого музею міста Славутича і Чорнобильської АЕС. Так само, як і в музеї, усі виставки й заходи в галереї є безкоштовними для відвідувачів. Галерея працює п’ять днів на тиждень, окрім неділі та понеділка, з 10.00 до 18.00, та постійно відкрита для нових творчих ініціатив.

Людмила ПІДЛІСНА Фото: Людмила ПІДЛІСНА, Вадим ІВКІН, Віктор ГРІЗА

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: