Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Уряд хоче перетворити зону відчуження ЧАЕС на територію безпечного відродження та розвитку

Уряд хоче перетворити зону відчуження ЧАЕС на територію безпечного відродження та розвитку фото
Уряд хоче відродити Чорнобильську зону відчуження, зокрема, розвивати там туризм і відновлювальну енергетику. Такі плани повинні поєднатися із заходами захисту довкілля. На засіданні Кабміну вже схвалили законопроєкт щодо функціонування територій, що зазнали радіоактивного забруднення через аварію на ЧАЕС.

Про це повідомляється на офіційному сайті уряду.

Мета документа — перетворити зону відчуження ЧАЕС на територію безпечного відродження та розвитку.

Зокрема, урядовці пропонують розвивати туристичний потенціал об'єкта.

Як зауважив міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець, за 5 "довоєнних" років Чорнобильську зону відвідали понад 250 тис. туристів. Він вважає, що після війни інтерес до ЧАЕС зростатиме — люди приїжджатимуть подивитись на наслідки атомної аварії і російської окупації.

Крім того, територію зони відчуження хочуть використати у промислових цілях. Зокрема, для будівництва об'єктів альтернативної енергетики чи розміщення високотехнологічних виробництв.

Водночас урядовий законопроєкт акцентує увагу на заходах збереження унікальної екосистеми довкола ЧАЕС. Документ пропонує фінансування розвитку Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника, його протипожежного захисту та проведення наукових досліджень.

"Десятки тисяч гектарів Зони відчуження можуть стати територією інновацій та екологічного лідерства. Ми маємо створити нову історію Чорнобильської зони відчуження. Територія пам'яті про страшні події 1986-го року символізуватиме відродження", — прокоментував законопроєкт очільник Міндовкілля Руслан Стрілець.

Що відомо про стан Чорнобильської зони під час війни

Російські війська захопити ЧАЕС у перший день вторгнення 24 лютого 2022 року, зайшовши з боку Білорусі. Солдати РФ рили окопи та облаштовували блокпости у Чорнобильській зоні відчуження, зокрема, у радіоактивному "Рудому лісі".

31 березня 2022 року російські військові залишили ЧАЕС і двома колонами вирушили в бік українського кордону з Білоруссю.

Перед відступом російські окупанти вкрали комп'ютери, чайники, кавоварки, контейнери з майном, яке було на атомній станції. Вони також розграбували готель, розташований поруч з АЕС.

Український прапор замайорів над ЧАЕС 2 квітня, коли звільнили усю Київську область.

У Чорнобильській зоні за рік після деокупації немає радіаційної безпеки, але значна територія залишається замінованою. Про це розповів у березні 2023 року голова Асоціації чорнобильських туроператорів Ярослав Ємельяненко.

У Держагентстві з управління зоною відчуження уточнили, що станом на квітень 2023 року понад 95% території навколо ЧАЕС може бути заміновано.

Нагадаємо, Чорнобильська зона відчуження — заборонена для вільного доступу територія, що зазнала інтенсивного забруднення довгоживучими радіонуклідами внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС. Зона встановлена у 1986, після евакуації населення із 30-кілометрової зони навколо станції. Площа території — 2576,9 км². 

Фото з доступних джерел
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: