Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Проект Memory walk in Slavutych

З 1 по 3 травня в міському методичному центрі відділу освіти виконкому Славутицької міської ради відбувся тренінг Memory walk зі створення відеороликів про пам’ятні місця Славутича. Тренінг проходив у рамках дитячої програми Другого міжнародного фестивалю кіно та урбаністики

 
З 1 по 3 травня в міському методичному центрі відділу освіти виконкому Славутицької міської ради відбувся тренінг Memory walk зі створення відеороликів про пам’ятні місця Славутича. Тренінг проходив у рамках дитячої програми Другого міжнародного фестивалю кіно та урбаністики «86», який відбувався цими днями в нашомy місті.

Проект Memory walk – це методика рефлексії про права людини на основі прикладів вшанування історичної пам’яті. Ідея методики прoектy була створена Домом Анни Франк (Амстердам, Нідерланди). Подібні тренінги організовуються для дівчат та юнаків 14–16 років по всьому світу за приблизно однаковою програмою та методикою проведення. Формування групи учасників у Славутичі відбулось за результатами конкурсного відбору – потрібно було відповісти за запитання онлайн-анкети.

Отже, десять дівчат, які захотіли втілити свої роздуми про історичну пам’ять у власний відеопроект та змогли вдало презентувати власну мотивацію для участі у даній освітній програмі, зібрались у творчому колі в приміщенні конференц-зали методbxyjuj центру. Тренінг для них провели Maрiя Шиндeр, студентка Інституту філософської освіти та науки Національного педагогічного університету ім. М. Драгоманова, співробітниця освітніх проектів Єврейської агенції «Сохнут – Україна» та Вaлeрiя Сoчивeць, кінорежисерка, засновниця громадської організації «Сучасне українське кіно», програмний директор кінотеатру «Гогольфест». Підліткам було запропоновано провести коротке дослідження місцевих пам’ятників, узяти в перехожих інтерв’ю і створити на основі своїх вражень і думок короткі відеоролики. Під час теоретичної частини тренінгу учасниці та тренери обговорили потребу збереження історичної пам’яті та відображення цього в урбаністичному ландшафті. Далі учасниці проекту створили сценарії коротких відеороликів, інтерв’ювали жителів міста, вивчаючи їх думку про те, ЩО вони знають про ці пам’ятники та чи вважають вони їх доцільними сьогодні. На завершення – найцікавіше та дуже відповідальне: монтаж відео. Таким чином були створені два коротких відео про стелу, що вшановує республіки, котрі взяли участь у будівництві Славутича, та про пам’ятний знак-бронетранспортер на честь воїнів-інтернаціоналістів.

І ось хвилююча мить – показ відеороликів на закритті Другого міжнародного фестивалю кіно та урбаністики «86». Спочатку тиша… а потім гучні оплески від засновників фестивалю Нaдiї Пaрфaн та Iллi Глaдштeйна, кінорежисерів Чaд Грaцia, Олександра Ратія, Оксани Казьміної, а головне – від вдячних глядачів. Після субтитрування англійською для використання в інших країнах у великій мережі партнерів Будинку Анни Франк відеоролики Memory walk in Slavutych згодом будуть завантажені на «Ютубі» та доступні для перегляду місцевій громаді і всім бажаючим. Інформаційна підтримка тренінгу здійснювалась на http://slavmmc.at.ua та в соціальному додатку веб-сайту методцентру на «Фейсбуці» https://www.facebook.com/slavmmc?_rdr
Нехай ці перші творчі спроби юних славутичанок стануть їх професійними візитівками, адже саме із таких небайдужих, патріотичних підлітків можуть стати майбутні відомі журналісти, громадські активісти, кінорежисери.

Дякуємо команді Другого міжнародного фестивалю кіно та урбаністики «86», проекту Memory walk in Slavutych та сподіваємось на подальшу співпрацю.


Арина СТАРОВОЙТОВА,
завідуюча міським методичним центром
відділу освіти виконкому Славутицької міської ради,
волонтер фестивалю «86»


Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: