Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Музейні уроки «Запали свічку пам’яті»

Музейні уроки «Запали свічку пам’яті» фото
25 листопада – День пам’яті жертв голодоморів і 90-ті роковини Голодомору 1932–1933 років в Україні. Цього дня  ми  запалимо свічки у вікнах на знак пам’яті та пошани до мільйонів українців, які загинули внаслідок геноциду.

«Запали свічку пам’яті» –  так називаються музейні уроки, які  розповідають про одну з найтрагічніших сторінок історії України. У заходах беруть участь  старшокласники загальноосвітніх шкіл Славутича. Проводяться уроки в «Народознавчій кімнаті» Краєзнавчого музею міста Славутича і Чорнобильської АЕС. У музейному просторі, наповненому автентичними речами, архівними матеріалами, аудіовізуальними матеріалами, що дає змогу зануритися у відповідну епоху, уроки з історії набувають особливого значення.

Учні поглиблюють знання про події 30-х років минулого століття, що відбувалися в Україні. Дізнаються про те, якими були причини Голодомору та чому він став геноцидом українського народу. Голодомор був навмисно спланованою і ретельно замаскованою каральною операцією, проведеною з метою упокорення українців. Приховування інформації про злочин Голодомору також може вважатися однією з ознак геноциду.

Переглядають тематичний фільм «Голодомор як відповідь на селянські повстання», створений Українським інститутом національної пам'яті. Він дає розуміння,  хто був автором Голодомору, для чого це було зроблено та які наслідки мало.



Ознайомлюються зі  свідченнями очевидців Голодомору. Працівники музею з листопада 2007 року по березень 2008 року провели науково-пошукову роботу з дослідження теми «Голодомор». Було зібрано спогади мешканців Славутича, які пережили жахіття голодних років.

На той час ці люди були дітьми й мешкали вони в різних областях: Київська, Чернігівська, Житомирська, Полтавська, Харківська, Сумська, Кіровоградська, Донецька – тобто майже вся карта України. 



Долучення учнів до збереження пам’яті про кожного, хто загинув від голоду, допомагає формувати історичну пам'ять народу. Знання своєї правдивої, нехай і трагічної історії, робить нас сильнішими та стійкішими.
  

Фото: Євген Алімов, Людмила Підлісна

Приєднуйтесь до Телеграм каналу та Вайбер  
 
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: