Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

7 років новому безпечному конфайнменту на Чорнобильській АЕС

7 років новому безпечному конфайнменту на Чорнобильській АЕС фото

Минає 7 років з того дня, коли арка нового безпечного конфайнменту закрила собою об'єкт «Укриття», а зовнішній вигляд ЧАЕС назавжди змінився. У цей день пройшла офіційна церемонія завершення насування арки НБК.
29 листопада 2016 року — встановлено арку НБК у проєктне положення над об'єктом «Укриття».
Для будівництва НБК 45 країн-донорів об'єднали свої зусилля разом з Україною та пообіцяли виділити понад 1,5 млрд євро. До реалізації проекту було залучено близько 10 тисяч працівників із 40 країн. З них 5 тисяч – українці.
Зсув Арки позитивно вплинув на радіаційну обстановку. За результатами вимірювань рівня гамма-випромінювання в зоні будівництва колишньої Арки рівень радіації в середньому знизився в 10 разів. Також Арка закрила об'єкт «Укриття» від атмосферних опадів. Для порівняння — обсяг викачування радіоактивно забрудненої води з об'єкта «Укриття» за перше півріччя 2017 року зменшився в середньому більш ніж у 4 рази порівняно з аналогічними періодами попередніх років. Крім того, зменшено викид радіоактивних аерозолів через отвори об'єкта «Укриття». Арка унеможливлювала прямий вплив сонячних променів і вітру на об'єкт «Укриття», що створювало повітряні потоки всередині об'єкта та виносило радіоактивні аерозолі назовні. Загальні викиди зменшуються в середньому в 5 разів.
8 листопада 2017 року Чорнобильська АЕС прийняла в експлуатацію НБК «Огороджувальний периметр.
Проект передбачав зміцнення існуючих стін енергоблоку No4 та будівництво двох нових з обох боків від неї. Роботи були необхідні для того, щоб ослаблені вибухом конструкції Чорнобильської АЕС витримали зсув Арки та забезпечили подальшу роботу НБК. Створення Огороджувального периметра для успішної реалізації проекту є не менш важливим, ніж будівництво самої Арки. Арка, огороджувальний периметр і мембрана між ними утворюють новий безпечний конфайнмент.
На будівництві НБК працює близько 2 тис. осіб, з них понад 1,5 тис. – громадяни України.

- Відео з офіційного YouTube-каналу Європейського банку реконструкції та розвитку. Дивіться відео тут.

10 липня 2019 р. – NOVARKA урочисто передала НБК Чорнобильській АЕС.
У заході взяли участь вище керівництво України, представники донорів Чорнобильського фонду «Укриття», представники ЄБРР, керівництво та представники Держатомрегулювання, Державного агентства України з управління зоною відчуження, керівництво та представники Чорнобильської АЕС та «Новарки».
24 квітня 2020 року – Новий безпечний конфайнмент введено в дослідну експлуатацію.
Під час дослідної експлуатації майже все обладнання та системи НБК відпрацювали в проектному режимі протягом 72 годин. Завдання дослідної експлуатації полягає в тому, щоб переконатися, що все обладнання та механізми виконують свої функції. Крім того, робота в такому режимі дозволила перевірити рівень кваліфікації, отриманий персоналом ЧАЕС під час навчання. Предметом випробувань під час дослідної експлуатації є умовний демонтаж нестійких конструкцій об'єкта «Укриття».

24.07.2020 – отримано окремий дозвіл на дослідно-промислову експлуатацію черги -1 НБК.
Етап введення в експлуатацію НБК -1 (КС-1 НБК) включає проектування та будівництво постійних фундаментів НБК, конструкції головної арки разом з обшивкою та системою головних кранів, загальних внутрішніх компонентів НБК, твердого ізоляційного покриття зон всередині НБК, майданчиків, а також проектування, виготовлення, будівництво (монтаж) та введення в експлуатацію технологічних систем життєзабезпечення та моніторингу НБК та зовнішніх інженерних комунікацій для підключення систем життєзабезпечення НБК до систем ЧАЕС.

Новий Безпечний Конфайнмент (НБК) – це багатофункціональний комплекс для перетворення об'єкта «Укриття» в екологічно безпечну систему, що складається з 19 підструктур, включаючи основну - захисну споруду у вигляді арки зі спеціальною подвійною обшивкою, а також особливі фундаменти, західну та східну торцеві стіни. нестандартні мостові крани, багатофункціональну систему вентиляції, технологічний комплекс з ділянками дезактивації, фрагментації та пакування радіоактивних матеріалів, саншлюзи, майстерні, резервне електроживлення, системи протипожежного захисту, водоочисні споруди, радіаційний контроль, систему сейсмічного контролю та контролю стану будівельних конструкцій, систему зв'язку та промислового телебачення, ЗСТВ, інтегровану систему управління, інші допоміжні системи та технологічні приміщення. Таким чином, грандіозна аркова конструкція, з прольотом 257 метрів, заввишки 109 метрів (це 35-поверховий будинок), довжиною понад 160 метрів (це півтора футбольних поля) і вагою понад 36 тисяч тонн, відома усьому світу як «Арка», – це лише частина складної інженерної системи НБК.

29 листопада 2016 року було завершено насування арки. Орієнтовною датою повного закінчення будівництва називали 2017 рік. Зрештою, новий саркофаг запустили в експлуатацію у липні 2019 року

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: