Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Реформування медицини - на користь славутичан

14 травня у залі засідань виконавчого комітету проведено круглий стіл «Реформування медицини на користь славутичан» за пропозицією громадської ініціативи «Самопоміч-Славутич». Постановою КМУ регламентовано питання реформування медичних закладів. Необхідно створити....

 

14 травня у залі засідань виконавчого комітету проведено круглий стіл «Реформування медицини на користь славутичан» за пропозицією громадської ініціативи «Самопоміч-Славутич».

Дарнопих Валентина Олексіївна – представник ініціативної групи:

- Наше гасло - «В єдності сила». Сьогодні реформа медицини проблема кожного міста. Вирішувати цю проблеми потрібно разом.

Куліш Володимир Борисович – представник ініціативної групи:

- Постановою КМУ регламентовано питання реформування медичних закладів. Необхідно створити єдиний медичний простір. Медико-санітарні частини передаються у комунальну власність та починають фінансуватися з міських бюджетів. Такі рішення прийняті у містах Кузнецовськ, Нетішин.

Герасько Віктор Миколайович – представник ініціативної групи:

- Ми намагаємося викласти своє бачення реформування медичної галузі. Різке зменшення фінансування нашої СМСЧ №5 з 47 млн. грн. до 15,5 млн. грн. може привести до соціального напруження у місті. Ми пропонуємо:
• розробити програму реформування медицини на користь славутичан разом з місцевою владою, адміністрацією СМСЧ №5;
• розглянути питання використання медичної бази, не допустити її руйнування;
• створити координаційну раду, яка буде відслідковувати використання виділених коштів.

Шиленко Віктор Миколайович – начальник СМСЧ№5

- На сьогодні є відмова сесії міської ради про передачу медичної частини до комунальної власності. СМСЧ №5 – структурний підрозділ МОЗ України. Як і в минулому році виділено з державного бюджету 46 млрд. грн. на фінансування медицини країни. Існує проблема у пропорційності фінансування медичних частин. На заробітну плату медичних працівників потрібно 21,2 млн. грн., 2,7 млн. грн. – на оплату комунальних послуг. Відсутні кошти на харчування хворих.

Гострою є проблема екстреної медичної допомоги. Залишається тільки одна бригада. Кошти на утримання не виділяються.

Згорнуто амбулаторії, хоча вони були затребувані жителями міста. У свій час навчено було 16 лікарів. З 01.07 припиняє роботу Київська амбулаторія.

Фінансування медичних закладів здійснюється відповідно до кількості жителів у населеному пункті. На жаль, ми не підтвердили цифру 25 тис. жителів міста, тому вимушені були скоротити 90 робочих місць.
За цей час ми пройшли 3 комітети Верховної Ради України, неодноразово зверталися до адміністрації Київської ОДА, облздраву та ніхто не поспішає вирішувати наші питання. Є надія, що буде прийнятий закон, де залишиться 11 медико-санітарних частин у державній формі власності, у тому числі і наша частина.

Фомічев Юрій Кирилович – в.о. міського голови, секретар ради:

- Звичайно краще, коли держава візьме на себе фінансування МСЧ. Разом з тим ми готові розглядати варіант передачі СМСЧ№5 до комунальної власності. Є проблеми з фінансуванням у нашому місті. 8 млн. грн. маємо заборгованості по комунальним платежам закладів освіти. Звичайно необхідно розробляти спільну програму реформуванню медицини, дати старт пошуку рішень.

Шиленко Віктор Миколайович - начальник СМСЧ№5:


- Лікарня у місті залишиться. Далі скорочувати нас більше просто не можуть. Ми повинні бути готові до кожного варіанту розгортання подій.

Управління інформації місьвиконкому

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: