Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Power Славутич: Наше місто стане першим в Україні, яке перейде на ВДЕ!

Power Славутич: Наше місто стане першим в Україні, яке перейде на ВДЕ! фото

Славутич готується до повного переходу на відновлювальні джерела енергії, ставши першим містом в Україні, яке прийняло такий амбітний виклик.

Про це розповів мер міста Юрій Фомічев.

"Ми маємо дуже амбітні плани з реновації [інфраструктури]. Насамперед з погляду збереження енергії. Енергоефективність – це для нас важливо. Ми просто по-іншому не виживемо, якщо не будемо знижувати щодня споживання електроенергії, теплової енергії", - сказав він.

Фомічев повідомив, що вже розроблено план "Power Славутич", спрямований на перехід до використання 100% відновлюваних джерел енергії в усій громаді. 

Він висловив переконання, що Славутич єдине місто в Україні, яке готове до впровадження подібної ініціативи.

І мені здається, ми єдині в Україні, хто це готовий впроваджувати", – мер міста 

Місто планує реалізацію "амбітного проєкту" на суму 6 мільйонів євро, який передбачає встановлення міні-теплової електростанції на деревині. Ця станція стане ключовим джерелом електроенергії для критичної інфраструктури у випадку повного відключення електропостачання.

"У березні 2022 року Славутич шість діб був повністю без електроенергії. Тоді велися активні бойові дії, Чернігову було непереливки абсолютно. Але в нас немає газу в місті. Тільки на котельні підведений. І люди готували їжу у дворах. Але ми зберегли опалення, централізоване водопостачання без електроенергії. Бо в нас є когенерація, яка з газу робила електроенергію. Лікарня була забезпечена і зв'язок трішки підтримували. Тобто ми чогось навчились. Але розуміємо: якщо не буде газу, то ми не виживемо. І тому ця ТЕЦ має працювати на місцевому паливі, забезпечити електроенергією критичну інфраструктуру і давати трохи тепла", – сказав Фомічев.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: