Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

ЧАЕС у 2023 році: Відновлення та Виклики

ЧАЕС у 2023 році: Відновлення та Виклики фото

Головний інженер Чорнобильської атомної електростанції (ЧАЕС), Олександр Тітарчук, у своєму традиційному відеозвіті з підсумками 2023 року, висвітлив вражаючі досягнення та виклики, які пройшла станція протягом року.

Минулого року, персонал ЧАЕС пройшов через серію реорганізацій, адаптуючись до ускладнених умов, обумовлених російською війною в Україні. Розповідаючи про це, Олександр Тітарчук висловлює вдячність та пишається відданим колективом, який забезпечує безперебійну роботу електростанції, навіть у важкі часи. 

2023 щоденно перевіряв нашу витривалість, але віддана робота колективу ЧАЕС дозволила побороти всі складнощі.  

Іншою важливою темою є питання безпеки та важких втрат серед працівників станції, які борються на передових позиціях.

Станція втратила п'ятьох своїх героїв, які захищали Україну.

Скріншот з Youtube - каналу: Chornobyl NPP

Олександр Тітарчук зазначає, що ЧАЕС у 2023 році вдало відновилася після російської окупації, але недофінансування призвело до необхідності відкладення близько 20 важливих завдань, включаючи ранній демонтаж об'єкта Укриття. 

Наприклад, раніше планувалося завершити ранній демонтаж нестабільних конструкцій об'єкта "Укриття" до жовтня цього року. Однак окупанти порушили всі наші графіки, і нам довелося починати цю роботу майже з нуля. Цього року нам вдалося аргументовано продовжити термін експлуатації об'єкта "Укриття" на наступні шість років до 2029 року. Також було успішно реалізовано чотири великі проєкти з науково-технічного супроводу робіт на об'єкті "Укриття".

Персонал, який відповідає за експлуатацію нового безпечного конфайнменту та об'єкта "Укриття", продовжує виконувати всі регламентні роботи і підтримувати комплекс у безпечному стані.

Скріншот з Youtube - каналу: Chornobyl NPP

"Ми маємо професійний колектив, чисельність якого досягає 2400 осіб. Це експерти найвищого класу, які взяли на себе відповідальність за роботу на складному та небезпечному об'єкті, яким є ЧАЕС."

У поточному році відновлено транспортування відпрацьованого ядерного палива із старого сховища до нового. Інженери та оператори постійно вдосконалюють свої навички, проходять тренування і систематично обслуговують обладнання. У 2023 році Чорнобильська атомна електростанція продовжила безперебійну роботу з радіоактивними матеріалами.

Протягом року було очищено понад дві тисячі двісті кубометрів радіаційно забруднених вод, що еквівалентно обсягу цілого Олімпійського басейну.

Також у цьому році виконані всі завдання щодо перевезення рідких радіоактивних відходів на захоронення. Крім того, проведені роботи з демонтажу та фрагментації всередині машинного залу Чорнобильської атомної електростанції.

Всього утворено близько дев'яноста упаковок радіоактивно забрудненого обладнання та матеріалів загальною вагою шістдесят тонн. Крім внутрішніх зусиль, наші міжнародні партнери та окремі благодійники надають допомогу у виконанні усього вищезазначеного. 

З їх підтримкою вирішуються важливі технічні та соціальні аспекти робіт. У цьому році після відкриття постійного представництва станція співпрацює з МАГАТЕ, а два їх експерти цілодобово перебувають на промисловому майданчику.

З їхнього боку, вони сприяють контролю за ядерною безпекою на Чорнобильській атомній електростанції та сприяють у зміцненні співпраці станції з агентством в умовах повномасштабної війни. 

Протягом цього року вже відбулися дев'ятнадцять ротацій наших колег із МАГАТЕ. У 2023 році відзначалася присутність Чорнобильської атомної електростанції на різних національних та міжнародних заходах. 

Скріншот з Youtube - каналу: Chornobyl NPP

Увесь світ виявляє інтерес до нашого досвіду та пропозицій щодо питань зняття з експлуатації, а також щодо роботи під час та після збройної окупації.

У результаті, протягом цього року близько п'ятидесяти наших експертів брали участь у різноманітних заходах по всій Європі та світі, як очно, так і в онлайн-форматі. 

Крім того, у співпраці з Агентством регіонального розвитку міста Славутич, Чорнобильська атомна електростанція виступила співорганізатором шести міжнародних наукових подій, присвячених темам радіаційної безпеки, поводження з ядерним паливом, радіоактивними відходами та іншим аспектам.

І, звісно, не можна не згадати про підписання Угоди про співпрацю між Чорнобильською атомною електростанцією та Київським політехнічним інститутом.

На основі цього документу Чорнобильська АЕС отримає можливість приймати студентів з Японії для проходження практики та подарувати Україні висококваліфікованих спеціалістів у галузі атомної енергетики. З іншого боку, працівники нашої електростанції зможуть навчатися у виші без відриву від роботи.

Слід також відзначити, що цьогоріч станція виступила майданчиком для зустрічі з важливими гостями. У липні Чорнобильська АЕС приймала голів іноземних дипломатичних представництв, очолюваних керівником Офісу Президента України Андрієм Єрмаком. 

Скріншот з Youtube - каналу: Chornobyl NPP

Зустріч мала на меті обговорення Формули миру Володимира Зеленського.  

Отже, попри ситуацію, у 2023 році було виконано максимально можливий обсяг робіт.

При воєнному стані підприємство продовжує працювати у стабільному режимі. Залишаються невиконаними заходи, які потребують подолання обмежень воєнного стану.

Віримо, що у 2024 році українцям вдасться визволити нашу землю від російських окупантів. Від імені колективу Чорнобильської АЕС хочемо побажати Збройним силам України витримки та найшвидшої перемоги, бо це є запорукою вільного життя та успішної роботи будь-якого підприємства. Бережіть себе, працюйте на перемогу!

Слава Україні!

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: