Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

«Історії Славутича… Славутич – це МИ!»: 25 років успіху та перспективи розвитку стрибків на батуті у Славутичі

 «Історії Славутича… Славутич – це МИ!»: 25 років успіху та перспективи розвитку стрибків на батуті у Славутичі фото
Відбулася 12-та зустріч із циклу програм «Історії Славутича… Славутич – це МИ!» Загальноміського бібліотечно-інформаційного центру цього разу була присвячена річниці створення у місті відділення зі стрибків на батуті Комплексної дитячо-юнацької спортивної школи (КДЮСШ), під назвою «25 років успіху та перспективи розвитку стрибків на батуті у Славутичі».



Володимир Костянтинович Савельєв – Заслужений тренер України, розповів про те, як усе починалось і відбувалось, як приводили до належних умов залу для тренувань, діставали потрібний для акробатики інвентар, щось приходилось робити своїми руками. Було зроблено багато важливих і корисних справ, потрачено багато зусиль.



Також він розповів і про перемоги славутицьких батутистів. Але найбільше запам’яталась перша значна перемога команди зі Славутича на Чемпіонаті України зі стрибків на батуті у 2007 році.



У 2008 році Володимиру Савельєву присвоїли звання «Заслужений тренер України». Того року двоє його вихованців стали майстрами спорту України.



Потому у Славутичі цей вид спорту став дуже популярним. Місця у ФОК «Грація» (Тбіліський кв-л) для всіх гімнастів та акробатів, що тренувалися у залі, було замало.

Тоді вирішили зробити ремонт і обладнати для стрибків на батуті ФОК у Київському кварталі, де і до нині тривають заняття і проводяться змагання різних рівнів, від міських до чемпіонатів України та міжнародних турнірів ( щорічний Міжнародний турнір пам’яті Героїв Чорнобиля).



Великою кількістю спогадів про становлення цього виду спорту у Славутичі поділився Володимир Петрович Удовиченко.
Він розповів про знайомство з Володимиром Савельєвим, успіхи його вихованців та те, скільки всього важливого було зроблено для розвитку спорту загалом у місті. Володимир Удовиченко підкреслив, що Володимир Савельєв, приїхавши до Славутича уже досвідченою людиною, у віці 57-ми років, тільки тут зміг по-справжньому реалізувати себе і стати «Заслуженим тренером України».



Майстер міжнародного класу зі стрибків на батуті, а нині молодий і перспективний тренер Євген Федорович Дьока поділився спогадами про те, як обрав цей вид спорту ще у садочку. Його друзі розповідали, як їм подобаються заняття на батуті. Тоді він попросив татка також відвести його на тренування до Володимира Костянтиновича. Відтоді ці заняття стали улюбленими.



Він також розказав про змагання та перемоги, навчання у фаховому вузі та про неймовірні емоції від виступів у складі команди «Цирк дю Солей», разом зі славутичанами Дмитром Собакарем, Ігорем Пасенком та Родіоном Лавриченком.



Довідково: «Цирк дю Солей» — компанія-представник сучасного жанру циркового мистецтва. Заснована 1984 року Гі Лаліберте та Даніелем Готьє, базується в Монреалі. «Цирк Сонця» налічує понад 4000 осіб, що працюють у різних трупах, що дозволяє компанії давати вистави в декількох точках світу одночасно. 



На заході також були присутні нинішні вихованці відділення зі стрибків на батуті. Майстер сорту України Анна Горшунова. Кандидати в майстри спорту (КМС) Максим Артеменко, Макар Биков, Ілля Гуляєв, Анастасія Ляшко та Ксенія Аларова, яка має 1-й дорослий розряд.



Анна Горшунова розповіла, що займається акробатикою уже 13 років, починаючи з 4-річного віку. Їй дуже подобається цей вид спорту, бо підчас стрибків вона відчуває себе неначе птах у польоті. І це вражає.



Директор Комплексної дитячо-юнацької спортивної школи Ірина Жема привітала тренерів та їхніх вихованців із значною датою – 25-річним ювілеєм відділення. Вона також пригадала багато вражаючих історій, пов’язаних із становленням у Славутичі цього виду спорту.



Пригадала, як 23-24 лютого 2022 року у Славутичі проходили змагання зі стрибків на батуті, в яких брали участь діти з Києва та області. А в Україну в цей час увірвалась широкомасштабна війна... Пригадала, як організатори чемпіонати вирішували, що робити з дітьми, як їх доставити додому чи з безпекових міркувань залишити у Славутичі.



Лілія Ахметівна Хайрулліна підкреслила високу педагогічну майстерність тренера Володимира Савельєва, який допоміг дівчинці справитися зі складною ситуацією, яка виникла в її родині. Допоміг прийняти мудре і вірне рішення. Дівчинка не покинула спортивні змагання і стала майстром спорту, але в іншому місті.



Олександр Петрович Забірченко - учасник ліквідаці аварії на ЧАЕС,який тривали час був лідером профспілкового комітету станції, розказав про те, як Чорнобильська АЕС допомагала місту, надавала фінансову підтримку, особливо для розвитку спорту. Розповів, що сам теж займався легкоатлетикою та іншими видами спорту, багато читав та організовував у місті спортивні змагання. Зараз також помірно займається спортом та за будь-якої погоди обливається холодною водою.





На заході згадували різноманітні історії, пов’язані зі славутицьким спортом, ремонтом спортивних споруд, цікавих та успішних особистостей. Деякі моменти нагадав фоторепортер Вадим Олександрович Івкін, який був також свідком цих подій.





Також пригадали і про славутичанина Сергія Рожка. Звістка про його загибель на фронті прийшла цього дня.



На війні проти росії загинув вихованець ФК «Славутич» і «Динамо», колишній півзахисник «Таврії», «Закарпаття», київського «ЦСКА», ФК «Харків», «Десни», «Оболоні», «Кривбасу», «Чорноморцю», «Зірки», а також юнацьких та молодіжної збірних України - Сергій Рожок. Йому було 38 років.



Присутні вшанували хвилиною мовчання Сергія та всіх Захисників, що загинули у боротьбі за незалежність з російськими окупантами.

Наприкінці зустрічі, присвяченій 25-річчю стрибкам на батуті у Славутичі, як і відбувається на всіх спортивних змаганнях – на честь переможців звучить гімн їхньої країни.

Цього разу гімн України виконували всі разом - акапельно, з гордістю, пишаючись тим, що ми українці.



Славутич – це Україна! Слава Україні!

Олександра ЛАТИШЕВА, модератор проєкту «Історії Славутича… Славутич – це МИ!»
Фото: Вадим ІВКІН, Євген ДЬОКА, Вікторія ВОРОБЙОВА












 
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: