Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Безбар'єрний Славутич: Разом до інклюзивного майбутнього

Безбар'єрний Славутич: Разом до інклюзивного майбутнього фото

Тетяна Ломакіна, уповноважена Президента України з безбар'єрності, поділилася своїми думками про стан справ у світі щодо безбар'єрності на своїй сторінці у Facebook. Вона зауважила, що українці, які зараз розселені по всьому світу, можуть вивчати різноманітні моделі безбар'єрності, щоб пізнати найкращий досвід.

Висловлюючи своє стурбовання тим, як війна ставить перед Україною важливі завдання при обмеженому фінансовому ресурсі, Ломакіна підкреслила, що міжнародний досвід є цінним у плані методології та інструментів для розвитку безбар'єрного середовища.

Вона зауважила, що будівництво місцевого самоврядування у всіх демократичних країнах відбувається знизу вгору, включаючи аспекти безбар'єрності. Технічно це реалізується через експертні та консультативно-дорадчі органи, які сприяють розробці консолідованого бачення для усунення бар'єрів у всіх сферах, таких як освіта, транспорт, комунальні послуги тощо.

Ломакіна привела приклади із світу, такі як Австралія, Бельгія та Франція, де акцент робиться на фізичній та цифровій доступності, залученні громадськості та створенні спеціалізованих рад для людей з інвалідністю.

В Україні вже прийняли стратегії безбар'єрності та плани їх впровадження, а також побачили позитивні результати в громадах, таких як Славутич та Ужгород. Ломакіна закликала до спільних зусиль усіх членів суспільства для подолання бар'єрів та створення безбар'єрного середовища, що сприятиме загальному соціальному та економічному розвитку країни.

"Стратегічне бачення щодо вирішення питань безбар’єрності мають і в українських громадах. Стратегії безбар'єрності та відповідні до них Плани реалізації вже прийняли Славутич та Ужгород і вони вже бачать результати цього підходу. 
Усунення бар’єрів – це завдання, яке стосується всіх членів суспільства, бо це не про полегшення життя окремих груп, а про загальний соціальний та економічний розвиток кожної громади в країні. 
Стратегічне бачення, політична воля представників місцевої влади та активність громадського суспільства – це основні складові рецепту безбар’єрного суспільства країн, на які ми прагнемо рівнятися. 
На фото одна з вулиць Славутича, якою зручно пересуватися кожному і кожній." - Тетяна Ломакіна 

Фото: Тетяна Ломакіна

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: