Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Вовки-мутанти з Чорнобильської зони мають здатність протистояти раку

Вовки-мутанти з Чорнобильської зони мають здатність протистояти раку фото

Тварини розвинули стійкі до раку геноми, які можуть стати ключем у боротьбі з онкозахворюванням. Вовки піддаються впливу радіації в дозі, яка в 6 разів перевищує безпечний рівень для людей.

Дослідники виявили зміни в імунній системі тварин, аналогічні тим, що спостерігаються у людей, які проходять променеву терапію при лікуванні раку. Вчені прагнуть використовувати ці геноми, щоб допомогти людям з онкологією.

Дослідження у зоні

Кара Лав, еволюційний біолог та екотоксиколог в лабораторії Шейна Кемпбела-Стейтона в Принстонському університеті, вивчала, як вовки адаптувалися, щоб вижити в умовах радіоактивного середовища та представила свої висновки на Річному Засіданні Товариства інтегративної та порівняльної біології у Сіетлі, Вашингтон, минулого місяця.

У 2014 році Лав і її колеги потрапили в  Чорнобильську зону та наділи диким вовкам GPS-обручі, обладнані дозиметрами для радіації.

Вони також забрали кров тварин для вивчення їх реакцій на радіацію, яка викликає рак, згідно з прес-релізом, опублікованим Товариством інтегративної та порівняльної біології.

За допомогою спеціальних нашийників дослідники можуть отримувати в реальному часі вимірювання місць перебування вовків та рівня радіації, якій вони піддаються, сказала Лав.

Вони дізналися, що вовки щоденно піддаються впливу радіації в розмірі 11,28 мілірем за їхнім терміном служби — більше, ніж в 6 разів перевищує легальний безпечний ліміт для людей.

Вовки-мутанти з Чорнобильської зони мають здатність протистояти раку фото №1
Вовки-мутанти з Чорнобильської зони мають здатність протистояти раку фото №2
Вовки-мутанти з Чорнобильської зони мають здатність протистояти раку фото №3

Це дослідження може бути ключем для вивчення того, як генетичні мутації у людей можуть збільшувати ймовірність виживання при ракових захворюваннях — змінюючи звичайний хід багатьох відомих генетичних мутацій, які викликають рак.

Схоже, що собаки Чорнобильської зони — нащадки колишніх домашніх тварин мешканців — також можуть мати подібну стійкість до раку, хоча їх не вивчали так само, як їх диких братів-вовків.

Собаки з'явилися в області відразу після катастрофи і краще пристосувалися, ніж інші види, такі як птахи, які зазнали екстремальних генетичних вад через токсичне опромінення.

Отримані висновки особливо цінні, оскільки вчені вивчили, що собаки борються з раком більш схоже до людей, ніж лабораторні щури.

На жаль, робота Лав зупинилася, оскільки вона та її колеги не можуть повернутися до Чорнобильської зони— спочатку через пандемію COVID-19, а зараз через триваючу війну між Росією та Україною.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: