Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Місце де чують молодь: Керівниця Молодіжного простору Славутича Оксана Шевчук - про ініціативи, гранти, плани та волонтерство

Місце де чують молодь: Керівниця Молодіжного простору Славутича Оксана Шевчук - про ініціативи, гранти, плани та волонтерство фото

У Молодіжному просторі Славутича відбувається багато цікавого та корисного.

Це місце, де наша місцева молодь може реалізувати свої ідеї та отримувати підтримку. Протягом 2023 року тут успішно реалізували 13 грантових ініціатив!

Це допомагає молоді розвивати свої проєкти, отримуючи необхідні ресурси. Гранти - це не лише фінансова підтримка, а й можливість отримати тренінги та залучити висококваліфікованих експертів. Важливим аспектом є доступність всіх заходів. Все, що відбувається у молодіжному просторі - безкоштовно.

Оксана Шевчук,  керівниця Молодіжного простору м.Славутич, завідувачка сектору молодіжної політики Відділу молоді та спорту Виконавчого комітету Славутицької міської ради, розповіла про реконструкцію приміщення, враження від ремонту, а також про плани й важливі досягнення спільноти.

- Які конкретні зміни та оновлення були внесені в Молодіжний простір під час його реконструкції?

- Молодіжний простір отримав потужну підтримку від USAID. Тепер у нас є модернізований, оновлений, безбар'єрний та доступний простір. З'явилося зонування простору:

  • Зона для коворкінгу оснащена новітньою технікою, що дозволяє молоді навчатися та працювати.
  • Фотостудія, яка дозволяє проводити навчання зі створення фото та відео контенту.
  • Основний зал площею 145 м2 призначений для різноманітних заходів.
  • Кухонна зона для кава-брейків.
  • Зона відпочинку з безкаркасними пуфами.

Всі зони оснащені новітньою технікою: колонки з високоякісним звучанням, проєктор, що дає зображення діагоналлю в 7 метрів, робить перегляд презентацій або фільмів незабутнім. Також є акустична система, ноутбуки, технічне забезпечення для фотостудії, меблі тощо.

Фото з архіву МП, надані Оксаною Шевчук

- Які інклюзивні заходи були впроваджені для забезпечення доступності Молодіжного простору для всіх груп молоді, включаючи людей з обмеженими можливостями?

- Щодо інклюзивних заходів, Молодіжний простір було кардинально модернізовано. На вході встановлено пандус з урахуванням всіх норм та стандартів. Одразу від дверей веде спеціальна доріжка для людей з вадами зору. Також всі надписи дубльовані шрифтом брайля. Туалети оснащені з урахуванням всіх зручностей для маломобільних груп населення, включаючи кнопки екстреного виклику. Для мам з маленькими дітьми встановлено пеленальний столик. Кожен крок було узгоджено на відповідність стандартам радницею міського голови з питань безбар'єрності Тетяною Мельник.

Краще один раз побачити ніж сто разів почути!

- Як керівнику Молодіжного простору, як вам особисто сподобалася реконструкція та оновлення приміщення, і які аспекти ви вважаєте найбільш задовільними чи значущими для молоді міста?

- Як керівнику, мені подобається абсолютно все. Все, що було зроблено в просторі, націлено на максимально комфортні умови для молоді та роботи з молоддю. Модернізація досягла своєї мети, і вже зараз видно, що у молоді з'явилося більше прагнення приходити в Молодіжний простір та залишатися, розвиватися, проводити цікаво дозвілля і т.д. 

Фото з архіву МП, надані Оксаною Шевчук

Тут чують молодь!

- Які плани та ініціативи передбачаються для майбутнього розвитку та використання Молодіжного простору з метою задоволення потреб молоді у місті?

- Плани щодо використання молодіжного простору вже впроваджуються. В нашому просторі введена система клубів, яка завжди доповнюється за запитами молоді. Вже функціонують: клуб з англійської мови, музичний клуб, клуб спорту, кіноклуб, клуб б’юті та етикету, літературний клуб і т.п. Маємо потужне програмне наповнення (все радившись з молоддю та за їх запитом), близько 30 подій на місяць із залученням кваліфікованих експертів зі всієї України.

І це ще не все. За запитом молоді проводиться курс з ораторського мистецтва та самопрезентації. Також планується курс СММ, в який ввійдуть основи створення контенту та ведення соціальних мереж.

- Ви навіть не уявляєте, які круті заходи ми організовуємо!

- Ми завжди спілкуємося з молоддю, дізнаємося, чого вони хочуть, і стараємося відповідати їхнім бажанням.

Ми не лише слухаємо, але й діємо. Запускаємо нові курси, відповідаючи на запити молоді і бажання. Плануємо бізнес-школу, б'юті-курси, проводимо опитування серед мешканців міста, реагуємо на їхні потреби. Зовсім скоро весною ми запустимо тримісячну бізнес-школу навіть з видачею сертифікатів.

Інформаційна дошка на вході надає всю необхідну інформацію про події та тренінги, щоб кожен міг приєднатися. Зараз на афішах не можна вказувати час, тому ми рекомендуємо вам самостійно завітати до МП та ознайомитись з розкладом майбутніх подій.

Оксана розповіла, що на жаль є і не великі проблеми:

- Ми зіткнулися із труднощами залучення достатньої кількості учасників. Але ми не здаємося. Будемо і далі інформувати та закликати містян приєднуватись до наших ініціатив, адже це крутезний шанс!

Фото з архіву МП, надані Оксаною Шевчук

Національно-патріотичне виховання від МП та допомога військовим

Однак МП це не лише розваги – важливою складовою діяльності є національно-патріотичне виховання.

Молодь активно долучається до волонтерських заходів, проводить прибирання та допомагає освітнім закладам.

Оксана розповіла, що національно-патріотичне виховання є дуже важливим компонентом діяльності МП. Молодь Славутича активно долучилась до волонтерства, виготовлення маскувальних сіток для наших військових, допомагали волонтерській організації "Соняшник" в першій школі. Постійно займаються створенням окопних свічок, які одразу направляли до волонтерських організацій, що розподіляли допомогу військовим.

- За один раз виготовляли по 500 штук! - розповідає Оксана

Молодіжна рада завжди долучається до зборів, активно приймає участь у благодійних акціях.

Керівниця розповіла, що дуже пишається небайдужістю нашої молоді:

- Я дуже радію і пишаюсь тим, як молодь виявляє зацікавленість. Також ми займаємося волонтерством з природою - проводимо толоки, прибирання міста, акції з саджання дерев.

Про плани та їх реалізацію

- Які найближчі заходи заплановано в Молодіжному просторі, і як молодь може долучитися до їхньої реалізації?

- Найближчим часом в Молодіжному просторі запланований Квіз на день закоханих для пар, на якому вони перевірять знання про одне одного та отримають неймовірні призи від Простору. Долучитися до всіх наших заходів дуже легко. Достатньо підписатися на сторінки Молодіжного простору в інстаграмі, фейсбуці й телеграмі, слідкувати за новинами.

Фото з архіву МП, надані Оксаною Шевчук

Лінки на сторінки:

Телеграм 

Фейсбук

Інстаграм

- Які конкретні ініціативи передбачаються для залучення молоді до активного участі в подіях та проектах Молодіжного простору?

- На разі ми залучаємо шкільну молодь на заходи в Молодіжному просторі та відвідуємо навчальні заклади освіти з тренінгами різної направленості. Також в нашому просторі є можливість користуватися безоплатними послугами психолога та послугами з використання техніки. І звісно один з методів залучення молоді це якісне та яскраве ведення соціальних сторінок.

У оновленому просторі регулярно проводяться різноманітні заходи, від кінопоказів та музичних вечорів до караоке та кава-брейків.

Ще раз наголошуємо, що абсолютно все - БЕЗКОШТОВНО!

Фото з архіву МП, надані Оксаною Шевчук

- Ваше слово до молоді міста

- Молоді хочеться сказати: не бійтеся бути ініціативними та брати участь в житті громади. Тим паче в Молодіжному просторі вам завжди раді та завжди підтримають ваші ініціативи та прагнення. Тож не бійтеся помилок і дійте, ви вкрай важлива частина нашої громади!

Запрошуємо тебе взяти участь у грі "Знайомство вдруге"

На тебе очікуватиме цікава конкурсна програма з крутими призами та новими знайомствами!

Реєструйся та клич з собою в команду свого друга/подругу, або другу половинку 
А якщо ти не знаєш, з ким прийти — ми підберемо тобі пару. Чекаємо на тебе!

Коли? 14 лютого. Де? Місце та час проведення можна дізнатися після реєстрації за посиланням!

Ремонт втілився в межах проєкту «МолодьТуТ: створи простір молодіжних перспектив у своїй громаді» за підтримки програми USAID «Мріємо та діємо», яка виконується IREX.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: