Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Останній коктейль для Славутича у Atelier bar: Власниця про бізнес під час війни та вимушене закриття кафе-бару

Останній коктейль для Славутича у Atelier bar: Власниця про бізнес під час війни та вимушене закриття кафе-бару фото

Уявіть місце, де ви підходите до бару, а кожен коктейль — це унікальна історія. Atelier bar у Славутичі саме таке. Влітку 2023 року Анастасія та Артем відкрили у Славутичі бар, де гості мали змогу насолоджуватися смачними напоями, джазовою музикою та приємною компанією.

У нашій статті ми розповімо, як Atelier bar долав проблеми бізнесу під час війни, як їм вдалось створити настільки особливе місце, та чому 3 березня 2024 року буде останнім днем цієї історії. Про коктейлі, людей, та бізнес під час війни у нашому ексклюзивному інтерв'ю з власницею Анастасією. 

Як би ви описали свій бар Atelier у Славутичі, та які основні ідеї та цінності ви вкладали у його створення?

- Наш Atelier-бар – це щось, що було досить незвично для Славутича. Це бар, в якому немає супровідної кухні, в ньому немає якогось великого набору алкоголю, який ти можеш випити не в коктейлі. Це повністю коктейльний бар з закусками, які підібрані для того, щоб ідеально пасувати до тієї коктейльної карти, яка у нас є. Тому ми б назвали цей бар місцем, де ти можеш прийти після довгого дня і випити смачний коктейль та отримати позитивні емоції.

Цінності, які ми вкладали, коли ми його створювали, це те, що ми хочемо розвивати смаковий досвід людей Славутича, тому що у нас багато коктейлів, яких немає в місті, і алкоголю, якого також немає більше ніде в місті. Тому нам було важливо, щоб людина не просто прийшла, аби випити багато алкоголя, а для того, щоб вона реально отримала унікальний смаковий досвід.

Фото: Instagram a.telierbar

Як власники, як ви змогли створити таку приємну атмосферу та спільноту в барі протягом часу його існування?

- Щодо спільноти, насправді, коли ми тільки відкрилися, то десь декілька тижнів до того, як ми відстежували команду, ми з Артемом, з моїм чоловіком, працювали за баром самостійно. Ми обслуговували гостей, готували їм коктейлі, і для нас це був неймовірний досвід, тому що ми могли ближче познайомитися з людьми, які ходять до нас в бар. 

Багато гостей стали для нас приятелями, і ми спілкуємося, сподіваємося, будемо спілкуватися далі. Багато хто каже, що коли приходять в бар, їм тут дуже затишно, що у нас дуже приємна атмосфера. Я сподіваюся, це через те, що ми дуже багато вклали в цей бар, ремонт своїми руками і т.д. Тому ця атмосфера і відчувається.

Фото: Instagram a.telierbar

Як умови війни вплинули на ваш бізнес та його щоденну діяльність? Як ви впоралися з цими викликами?

- Щодо умов війни, в першу чергу, що впливало, це графік роботи і обмеження, які є щодо продажу алкоголю. Ми працювали чітко в рамках законодавства, коли можна продавати останній келих алкоголю і так далі. 

Це не завжди радувало наших гостей, тому що ми могли працювати всього до 10-ї години вечора, що, скажімо так, не завжди було приємно нашим гостям, які хотіли би продовжити свій вечір. Але це закон, якого ми мали дотримуватися, тому це перше, що впливало. 

Ну і звісно, не завжди були моменти, коли не було що святкувати, і не завжди хотілося, я думаю, що нашим гостям також, йти в бар, коли за вікном відбуваються такі події, багато людей помирає, багато людей втрачають свої домівки, тому не завжди відвідини нашого закладу були «на часі».

Фото: Instagram a.telierbar

Яка була ваша мотивація відкривати бар саме в Славутичі, враховуючи, що ви раніше не мешкали в цьому місті?

- Мотивація відкрити заклад у Славутичі з’явилась, коли ми приїхали на відкриття закладу «Title Coffee» до Тарикиної Тетяни. І побачили, що в місті є потенціал для того, щоб розвивати нові заклади, що насправді у нас не дуже великий вибір для жителів, куди сходити, де провести свій час. Тому ми вирішили, що варто спробувати, тим паче, що ринок молодий, тому ми вирішили спробувати саме в Славутичі.

Що для вас стало найбільшими викликами та досягненнями під час роботи бару Atelier?

- Мабуть, найбільшими викликами, з якими ми зіткнулися, це саме те, що було досить важко пояснити людям концепцію бару, чому у нас немає кухні, великого вибору їжі, чому ми не продаємо алкоголь в чистому вигляді, чому у нас не можна випити, якийсь «shot-коктейль»…

Ми прийшли зі своєю концепцією, якою намагалися дотримуватися, в плані того, що ми хочемо розвивати саме смаковий досвід і досить багато часу нам довелося вкладати те, щоб донести нашим гостям цю концепцію. 

Щодо найбільших досягнень, чесно, мабуть, це наші гості, які стали нашими постійними. Нам було дуже приємно бачити, як люди приходять, як вони святкують у нас свої свята, кажуть, що їм дуже у нас подобається, що це найкращий заклад, на їх думку, який зараз є в Славутичі. Це дійсно дуже цінно, та приємно і ми назавжди збережемо у пам’яті ці відчуття та емоції які подарували нам наші гості.

Фото: Instagram a.telierbar

Які коктейлі та страви в барі стали найбільш популярними?

- На початку найбільш популярними коктейлями були Cloud fizz, який наші гості назвали "хмаринкою". Також, Call Me Basil, це базиліковий коктейль на основі джину. І зараз в топи також вирвався один із нових коктейлів, який ми ввели за останні 3-4 місяці. Це Amaretto Sour. Він досить легкий, але з приємним після-смаком горіху. Тому завітайте спробувати. У вас є ще тиждень для того, щоб це зробити!

Закриття Atelier bar стало несподіванкою для багатьох. Які причини призвели до цього рішення, і як ви плануєте прощатися з вашими гостями?

- Так, я розумію, що закриття бару можливо для більшості стало несподіванкою. Ми зараз отримуємо дуже багато питань, чому саме так, чому ми вирішили закриватися і чи може щось вплинути на наше рішення. Але насправді, скажімо так, для нас це було важке дуже рішення, але потрібне, тому що наразі бар має негативну прибутковість і це пов'язане з декількома факторами. В першу чергу, це те, що важко, мабуть, людям було зрозуміти нашу концепцію, тому вони обирали інші місця для того, щоб провести свій час.

І друге, це те, що десь приблизно 30% наших гостей виїхали до більших міст. І ми бачимо, що вони вже не повертаються. Люди переїхали в більші міста. І це також вплинуло на ті фінансові результати, які показує бар. Нам би дуже хотілося продовжувати історію цього бару але нажаль ми з чоловіком є єдиними інвесторами цього проєкту і наразі у нас немає можливості більше його «тримати».

Фото: Instagram a.telierbar

Які плани ви розглядали для збереження бізнесу в умовах викликів, пов'язаних з війною, і чому ви вирішили не продовжувати роботу?

- В першу чергу ми працювали з комунікацією, з рекламними кампаніями. У нас була окрема людина, яка займалася цим проєктом. На жаль, це не показало таких результатів, як ми собі планували, тому ми вирішили не продовжувати роботу.

Як ви відчуваєте підтримку від місцевої спільноти та чи є можливість для подальшого відновлення бізнесу в майбутньому?

- Ми дуже сильно відчуваємо підтримку наших гостей. Як я вже казала, дуже багато хто написав нам зі словами підтримки, з тим, що вони будуть дуже раді побачити наш заклад в інших, можливо, в більших містах і будуть раді до нас приїжджати. Але, на жаль, це не вплине наразі на наше рішення закрити бар саме в Славутичі. Тому плани на майбутнє точно є, але нам потрібен час для того, щоб перегрупуватися та зрозуміти, як ми надалі зможемо продовжувати свій бізнес.

Фото: Instagram a.telierbar

Звернення до містян та запрошення на останній коктейль

В першу чергу я хочу подякувати усім містянам, усім гостям, які до нас приходили, хто давав позитивний фідбек, кому не сподобалося. Ви всі були частинкою нашої історії, історії Atelier-бару. Я також хочу подякувати нашій команді, яка склалась у нас, ви дуже круті і маю надію, що ми продовжимо співпрацювати й далі. 

Я хочу закликати вас ходити в заклади, які є в місті.

Є дуже багато класних проєктів: кав'ярні, ресторани, бари. Ходіть, підтримуйте. Ви своєю чашкою кави, своїм коктейлем, якоюсь своєю стравою ви даєте можливість розвиватися бізнесу всередині міста, та й місту в цілому! 

Відвідуйте місцеві заклади, пишіть власникам, що вам подобається у їх проєктах. Ви не уявляєте, наскільки сильно це мотивує продовжувати роботу, придумувати щось нове, вносити якісь зміни і взагалі робити свій бізнес кращим, крутішим і тим, що більше подобається містянам. 

А вас я запрошую до нас до 3.03, ми працюємо з 4 до 10 вечора. Приходьте, хто ще не був, спробувати наостанок, хто був і любить наші коктейлі, приходьте випити заключний коктейль в цьому барі і обійнятися та згадати той класний час, який ми провели разом.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: