Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Проведені перевірки у Чорнобильській зоні: виявлено незаконні порубки та розорювання земель

Проведені перевірки у Чорнобильській зоні: виявлено незаконні порубки та розорювання земель фото

Під час позапланової перевірки Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника фахівці Державної екологічної інспекції України та Державного агентства лісових ресурсів України виявили серйозні порушення.

Зокрема, було зафіксовано понад 500 пнів зрізаних дерев та факти розорювання земель для сільськогосподарських робіт. Перевірка проводилася у межах діяльності Міжвідомчої робочої групи, утвореної за дорученням Міністра захисту довкілля та природних ресурсів Руслана Стрільця при Державному агентстві України з управління зоною відчуження.

За словами фахівців Державної екологічної інспекції, найбільше правопорушень стосується незаконних порубок дерев.

Клейма відводу та контролю на пнях та відсутність продукції зрізаних дерев на місці виявлені вже зараз. Розмір завданої шкоди було розраховано, а матеріали передано правоохоронним органам. Також було виявлено недодержання режиму територій та об’єктів природно-заповідного фонду, а саме факти розорювання земель з метою проведення сільськогосподарських робіт, таких як культивація, сінокосіння та вирощування сільськогосподарських культур.

Державна екологічна інспекція видала припис щодо усунення порушень Чорнобильському радіаційно-екологічному біосферному заповіднику. Це не перший випадок незаконних дій у зоні.

У 2023 році правоохоронці виявили незаконну вирубку деревини та спроби вивезти її без відповідних документів за межі зони. У зв’язку з цим було відкрито кримінальну справу, що стало передумовою створення Міжвідомчої робочої групи при Державному агентстві з управління зоною відчуження. До її складу увійшли представники різних державних органів та громадських організацій.

Робоча група проведе комплексну перевірку можливих незаконних дій на території заповідника, включаючи полювання, рубки, розорювання земель для сільськогосподарських потреб, вилов риби та інші правопорушення у сфері захисту довкілля. План дій щодо здійснення заходів контролю на території заповідника вже погоджено.

Фото: Facebook: Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: