Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

У планах Чорнобильського Радіаційно-екологічного Біосферного Заповідника — відновлення водно-болотних угідь

У планах Чорнобильського Радіаційно-екологічного Біосферного Заповідника — відновлення водно-болотних угідь фото

Роль боліт у природі важко переоцінити. Вони є джерелом чистої води, очищуючи її своєрідними фільтрами; пом'якшують мікроклімат території, а в глобальному масштабі — ефективно протидіють негативним змінам клімату; є домівкою для тисяч видів представників рослинного і тваринного світу.

На жаль, люди довгий час вважали болота проблемним елементом ландшафту. Майже в усіх країнах було покладено немало зусиль і ресурсів, щоб осушити болота і використати ці землі для сільського й лісового господарства чи видобутку торфу. За останнє століття наша планета втратила 70% природних заболочених територій.

На Поліссі у 60-70-ті роки минулого століття було осушено близько половини боліт і заболочених земель. Зокрема, на території сучасного Чорнобильського заповідника осушено 11% земель, збудовано меліоративних систем на площі 25 тисяч гектарів.

Одним з напрямків діяльності Заповідника є відновлення природного гідрологічного режиму території, зокрема відновлення водно-болотних угідь на місці колишніх меліоративних систем.

Науковці наразі збирають інформацію, необхідну для наукового обґрунтування проєктів відновлення водно-болотних угідь. Це пошук і вивчення архівних матеріалів, гідрологічний моніторинг, дослідження флори і фауни потенційних, найбільш перспективних, ділянок.

Фото: зі сторінки Чорнобильський Радіаційно-екологічний Біосферний Заповідник, автор Денис Вишневський

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: