Допоможи собі сам: у Славутичі тривають тренінги для відновлення ментального здоров’я

За сприянням БФ «ЧАЕС. Славутич. Розвиток», у рамках грантового проєкту «Створення комплексного міжгалузевого управлінського механізму кризового реагування в громаді міста Славутич», для населення проводиться цикл тренінгів, направлених на відновлення ментального здоров’я, особистого вдосконалення та основ безпеки життя. Тренінгові заняття проводить кандидат психологічних наук, заступник директора Соціально-психологічного центру м.Славутич – Юрій Акименко.

За сприянням БФ «ЧАЕС.Славутич.Розвиток», у рамках грантового проєкту «Створення комплексного міжгалузевого управлінського механізму кризового реагування в громаді міста Славутич», для населення проводиться цикл тренінгів, направлених на відновлення ментального здоров’я та особистого вдосконалення.

Тренінгові заняття проводить кандидат психологічних наук, заступник директора Соціально-психологічного центру м.Славутич Юрій Акименко.

Зазначимо, тренінг — це форма групової роботи, яка забезпечує активну участь і творчу взаємодію між учасниками і тренером.

Тренінг можна визначити як інтенсивну форму навчання, що поєднує теоретичні лекції та практичне відпрацювання навичок за короткий проміжок часу.

Перше заняття із переліку запропонованих було присвячене психологічній реабілітації.

Учасники тренінгу познайомилися, коротко розповіли про себе та за допомогою карток для тренінгу прокоментували своє бачення «посилу всесвіту» зашифрованого у запропонованих картинках.

Серед присутніх нові славутичанки Віра Короткова та Раїса Усата. На долю кожної випало важке випробування війною. Кожна мусила тікати від війни. Віра Федорівна тікала з Торецька, коли «небо палало».



Вона приїхала до Славутича, тому що тут її доньці запропонували роботу. Пані Віра з нетерпінням чекає перемоги України і мріє по завершенню війни повернутися додому.

Раїса Яківна Усата приїхала в Славутич із Сєвєродонецька. Вона розповідає, що у Славутичі живе її син з родиною. До нашого міста приїхала не відразу, але тут їй дуже подобається.



Разом з Вірою Федорівною вони ходять до Загальноміського бібліотечно-інформаційного центру, долучаються до всіх активностей, але найбільше їм подобаються заняття у гуртку з хендмейду, які проводить Наталія Кокіна.

<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Finfo.zbic%2Fposts%2Fpfbid0zqwBtZYi6962khF9dUvp34sHSY3LA9LMH1jzBwRwzQD3CzDSjnb7xxCY1Yq5D8Wsl&show_text=true&width=500" width="500" height="250" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowfullscreen="true" allow="autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share"></iframe>

Наталія також прийшла на тренінгове заняття. Каже, що їй важливо навчитися давати раду – психологічну допомогу у разі потреби не тільки собі, а й людям, з якими співпрацює. На її думку, в період воєнного стану в Україні ці знання є необхідними для кожного.

Наталія – жінка творча, найбільше полюбляє вишивати. Це заняття її і відволікає від тривожних думок, і надихає на створення нових робіт.

Варто відзначити, що будь-яка творча справа, за яку береться Наталія Сергіївна, виходить дуже гарною і неповторною.

Підтримати нових славутичанок прийшла і Алла Божок. З перших днів приїзду до Славутича Віри Федорівни та Раїси Яківни, вона опікується ними. Цього дня Алла Іванівна також разом з ними прийшла на психологічний тренінг.

Під час тренінгу Юрій Федорович допомагав навчитися, як надавати першу психологічну допомогу собі та іншим. Також він продемострував дієві вправи, що допоможуть справитися зі складною психологічною ситуацією самостійно.

За допомогою фахових технік учасники тренінгу опанували нові навички і дії, які потрібно використовувати під час порушення психологічного стану.

Переглянувши та обговоривши запропонований відеоролик, присутні опанували ізраїльську методику саморегуляції психоемоційного стану, яку Юрій Акименко вивчав під час навчання у дружній країні рік тому.

На прикладі вони відтворили побачену ситуацію і відчули, які слова, дії та спонукання до дій постраждалого потрібно здійснювати під час панічної атаки, що може трапитися зненацька (до прикладу, під час сигналу повітряної тривоги). Учасники тренінгу отримали важливі поради щодо того, як оговтатись самому та допомогти іншим.

Ще одну цікаву методику використав фахівець під час тренінгу. Кожен мав обрати картинку з деревом, яке, на його думку, чимось схоже на нього самого, і прокоментувати чому зробив саме такий вибір.

Під час розповіді можна було зрозуміти, як кожен, описуючи дерево, розповідає про свої проблеми і свої відчуття, зрозуміти і почути переживання ближнього.

На завершення присутні подякували Юрію Федоровичу за заняття, пережиті емоції і важливі поради для власної психологічної реабілітації і належної допомоги у цьому питанні іншим.

Нагадаємо, тренінги заплановані до проведення Благодійним фондом «Чорнобильська АЕС. Славутич. Розвиток» в межах грантового проєкту «Створення комплексного міжгалузевого управлінського механізму кризового реагування в громаді міста Славутич», що реалізується за підтримки Спільної ініціативи Європейського Союзу та Програми розвитку ООН «Мери за економічне зростання».
 

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: