Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Громадська рада. Погляд в майбутнє

Громадська рада. Погляд в майбутнє фото

Громадська рада "За розвиток Славутича" під головуванням Почесного громадянина міста Славутича Володимира Удовиченка 2 квітня 2024 року розглянула два важливі питання, які стосуються як майбутнього міста, так і підтримки його іміджу.

  • Проєкт реконструкції Славутицького полігону твердих побутових відходів
  • Міжнародна Конференція INUDECO 2024

По питанню побудови сховища для твердих побутових відходів виступили міський голова Юрій Фомічев та його перший заступник Віктор Шевченко. Перед виступом Юрій Кирилович привітав присутніх за активну життєву позицію, зазначивши, що навіть у скрутний воєнний час члени громадської ради працюють на благо рідного міста та нашої територіальної громади.

Він також висловив подяку членам громадської ради за їхню активність та зазначив, що питання, які вони розглядають, є дуже актуальними.

Я радий всіх бачити і приєднуюсь до всіх слів подяки, висловлених Володимиром Петровичем в адресу членів громадської ради. Брати на себе відповідальність все життя, брати на себе відповідальність і раніше, і зараз, і бути активними – це коштує дорого. Насправді мало людей з таким характером і такою життєвою активною позицією. Нажаль, сучасне суспільство все більше стає споживчим. Я дякую вам за вашу активність, за те, що громадська рада активно працює і питання, які ви розглядаєте, є супер актуальними. Я задоволений, що ми не розглядаєм якісь речі загальні, а розглядаємо конкретні речі. - Юрій Кирилович

Про завершення опалювального сезону 2023-2024 року він сказав:

Нажаль, у міжопалювальний сезон централізованого постачання гарячої води не буде. Це не реально, воно програє бойлерам і економічно, і за споживанням. Проте це питання ми не забуваємо. Повертаючись до питання відходів, підкреслюю, що це питання зараз одне з найважливіших для українських громад. Нажаль, воно тільки почало вирішуватися на законодавчому рівні. Новий закон про відходи регламентує наші дії, а наші дії повинні бути такими, що відходи, які ми захоронюємо, повинні кількісно зменшуватися. Усе йде до того, що захоронювати буде дуже дорого.

Відповідно до нього, технології захоронення мають відповідати всім вимогам щодо зберігання та потребують значних ресурсів. Зараз розробляється проектно-кошторисна документація, а в цій роботі є добрі партнери. Однак виникають труднощі, наприклад, знаходження полігону на території іншої області, а також недостатня містобудівна документація в Любечській громаді. Проблем чимало, але якщо ми не будемо рухатися вперед сьогодні, то завтра це стане набагато дорожче. Тому питання недоцільності економічної експлуатації полігону тільки для Славутича вирішується зараз шляхом залучення найближчих громад.

Віктор Шевченко розпочав свій виступ з презентації проекту міжнародної технічної допомоги з відновлення інфраструктури, який був повністю фінансований та реалізований японською стороною. Він також підкреслив, що команда під керівництвом міського голови за два останні роки залучила до міського бюджету більше 420 мільйонів гривень, що свідчить про активну та результативну роботу в цьому напрямку. У поточному році продовжується реалізація проекту з утеплення ліцею на суму 7 мільйонів 900 тисяч гривень.

Почалася реконструкція міської котельні щодо заміни мережевих насосів (практична реалізація). Практична вартість грантового фінансування складає 249 млн. гривень. Тривають роботи по термомодернізації двох об'єктів – садочка в Вільнюському кварталі та ФОКу «Богатир» у Дніпровському кварталі. Потім Віктор Васильович сказав про  необхідність реконструкції Славутичського Полігону твердопобутових відходів. Згідно нового закону про збереження відходів полігон потребує реконструкції, або він буде закритий до першого січня 2030 року.

Слухаючи виступ Віктора Васильовича ще раз, переконуєшся, що дрібниць у житті не буває. Реконструкція полігону – це не лише утворення високотехнологічної ділянки, але й наше майбутнє існування, майбутність наших дітей, онуків, нашої держави, яка сьогодні, відбиваючи російську агресію, дивиться в майбутнє. Дійсно, у державі є національний план поводження з твердими побутовими відходами, протягом року розроблені регіональні плани, а потім будуть прийняті і затверджені місцеві. Сьогодні людство все більше розуміє, що воно не може залишити Планету сам на сам з тим, що залишає після себе кожне нове покоління.

Після інформування присутніх про виконані кроки по першому етапу реконструкції Полігону (сховище твердих побутових відходів) та наступні кроки по подальшому вирішенню цього питання, почалися запитання та відповіді.

Після обговорення цього питання Володимир Удовиченко підвів риску – міська команда влади з головою Юрієм Фомічевим та Віктором Шевченком виконала велику роботу, і громада повинна підтримати подальші дії команди.

Він також оголосив початок обговорення другого важливого питання для підтримки іміджу та майбутнього Славутича – проведення 9-ої Міжнародної конференції "Проблеми виведення з експлуатації об'єктів ядерної енергетики та відновлення навколишнього середовища" INDECO 2024.

Перша конференція відбулася у 2016 році. Нагадаємо, що 29 листопада цього ж року було завершено насув Арки Нового безпечного конфайнменту над зруйнованим реактором четвертого енергоблоку Чорнобильської АЕС. Головним виступаючим з цього питання була Аріна Старовойтова, директор АРР.

Перше, що вона сказала, це була інформація про те, що в цьому році конференція пройде в онлайн режимі з 24 по 26 квітня в рамках заходів, присвячених роковинам аварії на 4-му енергоблоці Чорнобильської АЕС.

Як завжди, наука поєднується з практикою, головними організаторами є міський голова Славутича Юрій Фомічев та академік НАН України Анатолій Носовський. Славутич позиціонується як майданчик проведення конференції, і тому головним організатором є Славутицька міська рада та її виконавчий комітет. Координує та модерує АРР. Головним співорганізатором ГСП ЧАЕС у відділі стратегічного планування є Дмитро Стельмах.

Присутні запропонували для підвищення статусу конференції роль атомних підприємств міста запросити директорів або їх заступників з ГСП ЧАЕС і ОП АРС. Запросити до участі представників Міністерства, НАЕК "Енергоатома", Київської військової обласної адміністрації. Аріна Сторовойтова на бажання підвищення статусу конференції доповнила інформацію про учасників конференції, з урахуванням традиційних партнерів конференції, майбутніх виступів на конференції та її всебічної підтримки. Вона також оголосила суму благодійних внесків за 2023 рік, що дало можливість закупити спеціальне медичне обладнання для Славутичської лікарні.

Зміст конференції – це розгляд проблем, перспектив, це майданчик обміну інформацією та співпраці, обмін досвідом та прийняття рішень. Рішення, прийняті на конференції, направляються усім інституціям, які є партнерами конференції. Далі вона оголосила робочі секції конференції та питання, які будуть розглядатися на них. Усе це можна прочитати на офіційному сайті конференції.

Вона також запросила всіх присутніх, хто бажає прийняти участь у конференції. Для цього необхідно зареєструватися. Також вона додала, що цього року буде міжнародна панель, яка відбувається один раз на три роки, і до її роботи долучаються провідні ядерні товариства світу, наприклад США, Чехії та інші.

Далі знову були питання та відповіді. Зазвучала інформація про співпрацю з українськими та зарубіжними ЗМІ, та запрошення представників Верховної Ради. Актуальні питання висловили В. Удовиченко, А. Савіна, Дмитро Стельмах та інші.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: