Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

«Ми маємо робити це» - як ветеринари та Фонд «Чисте Майбутнє», попри війну, допомагають безпритульним хвостикам у Чорнобилі та Славутичі

«Ми маємо робити це» - як ветеринари та Фонд «Чисте Майбутнє», попри війну, допомагають безпритульним хвостикам у Чорнобилі та Славутичі фото

У 2017 році Україна потрапила у першу десятку країн-лідерів за кількістю безпритульних тварин. За тими ж даними, на вулицях наших міст жило близько 7,5 мільйонів безпритульних котів і собак. 

Згодом, завдяки зусиллям благодійних організацій та волонтерів, ситуація поступово покращувалась. Але ж війна… 

Сьогодні у нашому місті, ми зустрілись з представниками фонду «Чисте майбутнє», які на базі місцевого ветеринарного кабінету займаються стерилізацією безпритульних тварин у рамках програми «Собаки Чорнобиля». 

Цей проєкт триває з 2017 року. Його мета — шляхом стерилізації собак зменшити популяцію природним шляхом, тим самим вони створюють безпечніші умови для працівників ЧАЕС та зони відчуження. Також, у рамках проєкту команда активно допомагає місту Славутич, розширюючи свою діяльність і на наших, місцевих безпритульних хвостиків. 

Ми поспілкувались з докторкою Дженніфер Бетц, яка очолює команду ветеринарів Фонду "Чисте майбутнє". Вона розкрила нам деякі ключові аспекти роботи команди ветеринарів у зоні Чорнобильської катастрофи, зокрема, ми дізналися про обсяг проведених стерилізацій, оцінку змін у популяції безпритульних тварин та майбутні плани щодо роботи у Славутичі. До речі, ці плани вас здивують! 

Також у нашому інтерв'ю взяв участь місцевий ветеринар Геннадій, який давно відомий містянам своїм добрим серцем та великим досвідом роботи з тваринами.

Дженніфер Бетц

Дженніфер, розкажіть, будь ласка, яку кількість тварин на території ЧАЕС ви вже стерилізували за весь час роботи (з 2017 року)?

- Ми стерилізували 750 безпритульних собак та котів на території Чорнобильської станції.

Вау! Це великий обсяг роботи, скажіть чи покращилась, на вашу думку, ситуація з популяцією безпритульних тварин на території зони відчуження? 

- У 2017 році під час першого візиту ми робили огляд та підрахунок. Кількість тварин на території станції була приблизно 1000 осіб. Минулого року у жовтні (2023 року) ми робили підрахунок кількість зменшилась до 300. Цьому сприяла комбінація нашої програми по стерилізації та звісно ж, на жаль, окупація.

Стосовно окупації, зараз в Україні йде війна, чи були у вас сумніви, чи не боялися ви приїздити сюди?

-  Це завжди сумніви, звісно ми розуміємо ситуацію, ми вживаємо заходів безпеки, але ж ми маємо робити це. Ми не можемо зупинити нашу програму. 

Геннадій та Дженніфер

А ким фінансується ця програма? Якщо це не секрет?

- Фонд "Чисте майбутнє" фінансується здебільшого завдяки донатам від жителів США, це звичайні громадяни, які просто донатять кошти на рахунок фонду. Також багато людей з усього світу приєднуються до цієї ініціативи та допомагають нам, знову ж таки донатами. 

Яка Ваша думка щодо притулків для тварин? Чи вирішують вони проблему безпритульних тварин?

-  Звісно, притулки дуже важливі. Вони дійсно допомагають покращити ситуацію. По всій Україні ми бачимо що притулки, не дивлячись на воєнний стан продовжують працювати, вони відловлюють тварин, проводять стерилізацію. Багато організацій які цим займаються і роблять цю важливу та корисну справу і на нашу думку, ситуація з популяцією безпритульних тварин дійсно покращується. 

З чого, на вашу думку, взагалі потрібно починати розв’язувати наявні проблеми у сфері захисту та популяції безпритульних тварин у місті?

- Стерилізація — коротко відповідає Дженніфер

Ветеринари за роботою. Надпис на футболках "Partners in saving lives" - "Партнери з рятування життів"

Серед деяких господарів є думка, що стерилізовані тварини втрачають охоронні та полювальні інстинкти, тварини товстішають, стають менш активними. Ваша думка та аргументи на користь стерилізації

- Стерилізація реально покращує характер тварин. Наприклад, великий собака, який кастрований, він буде більш спокійним, він не побіжить за "нареченою" та звісно ж, не попаде під машину. Звісно у стерилізації багато плюсів, які значно перевищують ризики цієї процедури, такі тварини довше живуть, менше хворіють. А стосовно того, що собака чи кіт можуть погладшати. Ну що, ж всі ми товстішаємо з часом — сміється Дженніфер.

Дженніфер розповіла, що якщо ви стерилізуєте одну собаку жіночої статі, ви вирішите проблему тисячі потенційно безпритульних хвостиків. Адже одна особа за рік може вивести значну популяцію, близько 2 000 осіб, як каже статистика. Вони розмножуються реально в геометричній прогресії. 

Скільки триває операція по часу?

- 15-20 хвилин каже Дженніфер, залежить від статі тварини, але загалом, це займає менше ніж пів години.

Чи плануєте ви найближчим часом ще приїздити до Славутича, зокрема у рамках програми для містян, які хочуть безкоштовно, або на комерційній основі стерилізувати свою тварину у таких професіоналів. 

-  Так, у нас є плани. Можливо наступного року ми повернемось у Славутич, для того, щоб відкрити велику ветеринарну клініку. Звісно все залежить від ситуації в країні, але так, ми маємо такі грандіозні плани стосовно вашого міста. 

Дякую Дженніфер за її працю, та перекладачці Юлії за допомогу та прямую до "операційної", щоб побачити процес на власні очі.

Зайшовши в приміщення ветеринарного кабінету, бачу безліч великих переносок з хвостатими пацієнтами, які вже чекають своєї черги на процедуру. На клітках надписи, передбачувано англійською. «Бім агресивний, може вкусити», «Барбос», «Капа». 

Маленький цуцик в одній з кліток помітно нервується, про що сповіщає присутніх гучним "плачем", але хвилюватися немає причин, адже працюють професіонали.

Геннадій, ветеринар зі Славутича, не потребує додаткової презентації, адже усі містяни давно з ним знайомі. Він не тільки надає власне приміщення, але й сам приймає участь в операціях та допомагає лікарям. 

Геннадій та Дженніфер

Геннадій, розкажіть, як проходять операції, чи допомагаєте ви американським колегам?

-  Авжеж, я повністю приймаю участь у всіх операціях. Більш того я переймаю дорогоцінний досвід, тобто практику, навички та зобов'язання. Це зовсім інша техніка, яка відрізняється від тої, яку раніше практикували в Україні. Сучасне обладнання, новітні препарати для наркозу, шовний матеріал, який використовується, він сам розсмоктується, тобто не потрібно знімати шви. Це безцінний досвід для мене. 

Скажіть, а ви на безкоштовній основі допомагаєте фонду? 

- Та звісно! Вони ж роблять таку добру справу. Розумієте? Вони роблять її для нас, для Славутича. І, звісно ж, за що ми будемо з них кошти брати, якщо вони нам допомагають? Вони допомагають нам у вирішенні питання безпритульних тварин. Ви просто, мабуть, не пам’ятаєте, але років десять назад, яка була проблема у місті з безпритульними тваринами?  А завдяки регулярній праці фонду на даний час у нас відсотків на вісімдесят, а то й більше зменшилась ця проблема. Я дуже давній ветеринарний лікар, я просто це все відчуваю і бачу. Я пам'ятаю, що було, бо я сам через це проходив.

Розкажіть трошки більше про операцію, як проходить процес? 

- Це дуже класна операція, гарна техніка, дуже мінімальний розріз, дуже мінімальна травма тканин. І фактично воно схоже начебто на лапароскопію (метод хірургічного втручання), адже теж, майже так робиться. Тобто робиться надріз, але він трохи більший від лапароскопічного надрізу. Дуже сучасно, дуже досконало. 

Далі розмовляти вже немає часу, адже на столі вже чекає пухнатий пацієнт. Вухастий песик мирно спить і лікарі розпочинають процедури, тож Геннадій поспішає допомагати колегам. 

Усі собачки, які сьогодні проходитимуть процедуру з нашого місцевого притулку. Бажаємо їм гарного самопочуття та тримаємо за них кулачки, але впевнені що все пройде максимально успішно!

Щира подяка від редакції сайту "Славутич-Інфо" Фонду "Чисте Майбутнє", ветеринару Геннадію, та всім, хто бере участь у цій  важливій справі. 
Ваша праця надає надію та сприяє створенню кращого майбутнього для всіх нас.

Не забувайте, що кожен може зробити свій внесок у створення кращого світу для всіх його мешканців, включаючи наших чотириногих друзів. Давайте працювати разом для того, щоб кожна тваринка знайшла свій дім та була щасливою. У світі занадто багато зла, тож зробімо його, хоч трохи добрішим. 

Дивіться відео:

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: