Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

«Сезонна алергія може призвести до серйозних проблем зі здоров’ям», - Світлана Грушецька

«Сезонна алергія може призвести до серйозних проблем зі здоров’ям», - Світлана Грушецька фото

З настанням весни, пробудженням природи та буйним цвітінням, розпочинається пора сезонної алергії.

Згідно зі статистичними даними МОЗ, число тих, хто потерпає від загострення алергії у весняний період, зростає в десятки разів. Близько 85 % алергіків помічають появу ознак хвороби, починаючи з березня, адже кількість алергенів збільшується, а імунітет людини ще не встиг зміцніти після зими.

Зазвичай, люди, які вже давно страждають на це захворювання, при найменших симптомах, одразу звертаються на прийом до лікаря чи отримують консультацію в онлайн-режимі.

Про це розповідає сімейний лікар у м.Славутич Світлана Грушецька.

За її словами, прояви сезонної алергії (полінозу) дуже схожі на симптоми застуди.

«Люди, які вперше стикаються з проблематикою сезонної алергії, починають лікуватися самотужки. Вони приймають противірусні препарати, крапають ніс та використовують інші методи лікування, які стосуються простудних захворювань, тому до лікаря звертаються уже пізно», - розповідає лікар.

Навесні алергія часто поєднується з ГРВІ, застудою, тому що імунітет ослаблений. Погода в міжсезоння ще досить нестабільна, ще триває прохолода і навіть заморозки, а багато хто з нас вже поспішає надіти легкий одяг.

Але найбільшими провокаторами розвитку алергічної реакції (полінозу) є пилок рослин.

«Алергія є найпоширенішим порушенням імунної системи. Проявляється вона у вигляді ускладненого носового дихання, подразненням слизової носа та горла, закладанням носа, набряку, чхання, свербіння очей, висипу на шкірі, що найчастіше супроводжується підвищенням інсоляції (почервонінням цих місць від яскравого сонця). Часто виникає сухий кашель або астма, для якої характерна задуха.

Вся ця симптоматика негативно впливає на якість життя та може призвести до серйозних проблем зі здоров’ям, якщо вчасно не звернутися до лікаря», - застерігає Світлана Грушецька.

Вважається, алергія – це неадекватна реакція імунного захисту людського організму, що виникає негайно або з часом після повторної взаємодії (контакту) людини і алергену. Щоб уникнути розвитку хвороби, потрібно вчасно почати лікування її перших проявів, попередньо проконсультувавшись із фахівцем.

«Я хочу сказати, що сезонна алергія, яка найчастіше проявляється полінозом ( алергія на цвітіння рослин, які запилюються вітром), вона триває протягом усього періоду цвітіння рослин. Одна з таких рослин – амброзія, яка має недрібне пилкове зерно і під час вітряної погоди особливо провокує напади алергії у людей, схильних до проявів цієї хвороби», - застерігає пані Світлана.

Пилок амброзії – один з максимально небезпечних відомих сьогодні алергенів. Навіть якщо в одному кубометрі повітря присутні 5-10 пилинок амброзії, цього буде достатньо, щоб амброзійний поліноз дебютував у людини, яка ніколи раніше на нього не страждала.

Саме на тлі амброзійного полінозу можуть розвиватися сильний головний біль, що переходить у мігрень, закладеність вух, втрата нюху та/або смаку, пригнічений душевний стан, депресія, безсоння та ін.

Але далеко не всі квітучі рослини можуть викликати алергічні реакції. Наприклад, квітучі нарциси, іриси, тюльпани, азалія, гібіскус, яблуня, груша, слива, вишня та ін. вважаються гіпоалергенними.

А ось алергія на цвітіння абрикосу, жасмину, берези, вільхи, сосни, волоського горіха та ін. поширена дуже широко.
 

Перший пік загострення алергії на цвітіння припадає на період з квітня по червень – час цвітіння дерев і кущів.

Другий пік – це червень-липень, цвітіння злаків і лугових трав.

Третій період, досить «м'який» у порівнянні з першими двома, триває з серпня по жовтень, час запилення бур'янів і розвитку цвілевих грибів.

Отож, якщо ви відчули вищезгадані симптоми, що характерні проявам алергії чи полінозу, не зволікайте, негайно звертайтеся до лікаря за допомогою. Будь яка хвороба найлегше піддається лікуванню на самому початку.

Світлана Грушецька запрошує усіх звертатися за допомогою у разі потреби та як зазвичай каже: «І будьте мені здорові!»

Фото з доступних джерел

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: