Завантаження ...
Новобудови Києва

Стокгольм підтримав Захисників ЧАЕС: Як пройшов мирний мітинг на підтримку полонених нацгвардійців

Стокгольм підтримав Захисників ЧАЕС:  Як пройшов мирний мітинг на підтримку полонених нацгвардійців фото

У дні, коли світ відзначав річницю Чорнобильської катастрофи, у Стокгольмі відбувся надзвичайно важливий захід — мирний мітинг на підтримку полонених нацгвардійців, які захищали Чорнобильську атомну електростанцію.

Майже сотня небайдужих людей зібралася на площі, щоб висловити свою підтримку і привернути увагу світу до цієї нагальної проблеми.

Головною організаторкою заходу була Оксана Гончаренко, мама одного із військовополонених захисників. Вона розповіла, що акція була запланована заздалегідь, і вона довго чекала на можливість її проведення. Українці, що проживають у Стокгольмі, активно підтримали ініціативу, а допомогу у підготовці надали небайдужі місцеві мешканці.

- Оксано, розкажіть, будь ласка, хто був організатором цього мітингу і чому саме у Стокгольмі він пройшов?

- Справа в тому, що у Швеції, особливо в Стокгольмі, часто відбуваються акції на підтримку полонених з різних українських підрозділів. Ми, родичі військовополонених, довго чекали на можливість організувати цю акцію. У Стокгольмі щонеділі проводяться подібні заходи, і ми хотіли, щоб наша акція відбулася 26 квітня, у день міжнародної пам'яті Чорнобильської катастрофи. Але, через певну чергу, це стало можливим трохи пізніше, а саме 28 квітня.  

На мітингу були присутні представники різних громадських груп, серед яких були оперний співак Ulf Bergström, політик Umair Bhatti, очільник шведського фонду, що працює з потребами України Örjan Lundström, а також соліст польського гурту Kvitky. Учасники заходу підтримали акцію не лише своєю присутністю, але й виступами та музичними номерами.

Фото: Umair Bhatti

Організатори акції намагалися привернути увагу громадськості до складної ситуації в якій опинилися українські захисники. Рідні полонених надіслали організаторам плакати, прапори та фотографії військовослужбовців, які перебувають у полоні,  а небайдужі учасники заходу показали свою підтримку і солідарність.

 Оксана розповіла:

- На акцію виходять українці, які проживають в Стокгольмі, а також небайдужі місцеві мешканці. Є організатори, які координують підготовку до таких заходів. Ми надсилали плакати, прапори, фото наших захисників. Дівчата самі друкували матеріали. Усе це відбувалося безкоштовно для нас.

На заході, також пролунала потужна промова, яку написала Оксана, у ній, вона закликала міжнародне співтовариство допомогти привернути увагу до страшного горя. В цій промові наголошувалося на порушеннях Росією міжнародних конвенцій, які гарантують безпеку атомних електростанцій, а також на героїчні дії нацгвардійців, які стримували окупантів, запобігши ядерній катастрофі.

- Чи були промови або інші виступи?

- Я написала промову українською мовою, а перекладала її інша організаторка — Дана. Вона ж і виступила з нею на мітингу. 

Фото: Дана

"Ми, рідні, звертаємось до всього міжнародного суспільства, допоможіть привернути увагу до нашого горя. 24 лютого 22 року російські війська перетнувши українській кордон зі сторони Білорусь, зайшли на територію Чорнобильської атомної електростанції, та взяли в полон 169 Нацгвардійців. По міжнароднім конвенціям на атомних електростанціях не можна вчиняти ніяких збройних конфліктів. Але Росія, як країна-терорист, порушила всі міжнародні договори. На території Чорнобильської атомної електростанції російські війська облаштували собі так званий перевалочний пункт. На станцію кожен день заїжджало все більше військової техніки, яка підняла радіаційний пил, який десятиліттям був недоторканий. Радіаційний фон збільшився в десятки тисяч раз. Війська РФ з території Чорнобильської АЕС обстрілювали Київську область. 31 березня 22 року втікаючи з Чорнобильської атомної електростанції окупаційні війська вивезли в полон 169 Нацгвардійців.Спочатку на територію Білорусі, потім до СІЗО та колоній РФ. На даний час ще 103 наших Героя досі в полоні. Ціною власної свободи нацгвардійці не допустили ядерного лиха, та зберегли життя і чисте повітря мільйонам жителям Європи. Нацгвардійці боролись за нас. І ми повинні боротися за них. Збережемо життя нашим Героям! Вони повинні жити! ВОЛЮ! СВОБОДУ! ЖИТТЯ! ЗАХИСНИКАМ ЧАЕС!" - промова яка звучала у Стокгольмі. 

На мітингу присутні були представники різних сфер життя, які підтримали ініціативу. Серед них був оперний співак, який виконав гімн України, політики та представники громадських організацій.

Стокгольм підтримав Захисників ЧАЕС:  Як пройшов мирний мітинг на підтримку полонених нацгвардійців фото №3
Стокгольм підтримав Захисників ЧАЕС:  Як пройшов мирний мітинг на підтримку полонених нацгвардійців фото №4
Стокгольм підтримав Захисників ЧАЕС:  Як пройшов мирний мітинг на підтримку полонених нацгвардійців фото №5
Стокгольм підтримав Захисників ЧАЕС:  Як пройшов мирний мітинг на підтримку полонених нацгвардійців фото №6
Стокгольм підтримав Захисників ЧАЕС:  Як пройшов мирний мітинг на підтримку полонених нацгвардійців фото №7

Мирний мітинг у Стокгольмі став яскравим виявом підтримки та солідарності з полоненими українськими захисниками ЧАЕС. 

Нагадаємо, що 103 нацгвардійці, які боронили Чорнобильську атомну електростанцію, вже третій рік перебувають у полоні

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: