Завантаження ...
Новобудови Києва

Поради від славутичан - як захиститися від мошок та комарів

Поради від славутичан - як захиститися від мошок та комарів фото
За народними прикметами, мошки в нашому регіоні з’являються тоді, коли цвіте сосна.

Славутич практично утопає у сосновому лісі, тому цвітіння сосни і навалу мошкари пропустити практично неможливо.



Цьогоріч весна прохолодна і затяжна, тому зараз цих комах не так багато. Але вирушаючи на природу, в ліс, на рибалку чи на дачу, потрібно ретельно підготуватися до зустрічі з мошками й комарами та взяти із собою засоби, які зможуть захистити від укусів набридливих комах та у подальшому – від неприємних наслідків.



Ми спробували дізнатися у славутичан, як вони рятуються від мошок та комарів і які поради можуть дати щодо цього.

Валентина розповідає, що така навала мошок притаманна нашому регіону, бо тут болотиста місцевість і висока вологість. Цими вихідними приїжджала донечка, і родина влаштувала відпочинок на природі.


«Донька кілька років мешкає на Вінничині і розповідає, що там мошок зовсім немає. А у нас зараз не так багато, але є. Мені то поки все нормально, а от дітям брали репеленти-розпилювачі, бо їх покусали комахи. Це вже коли городи почнуться, тоді буду щось купувати й для себе. А якщо робота незначна і нетривала, я нічим не користуюсь», - розказує Валентина.


Також вона додає, що у родині її сестри є маленькі діти. Там невістка робить для малечі ванільну емульсію. Так вони захищають дітей від шкідливих укусів.

«А от родичі чоловіка під час роботи на городі рятуються димом. Вони підпалюють соснове гілля, розводять вогнище так, щоб була велика задимленість», - каже Валентина.

 


Молода мама Вікторія скаржиться, що від мошок нічого не допомагає.

«У минулому році нічого не допомагало: ні ванілін, ні гвоздики, ні інше. Аерозолі розпилюєш, а все це вітром здуває, а потім мошки налипають. Робили й засіб з ваніліном, але, напевно, мошки уже всього наїлись, що нічого на них не впливає. Цього року купили крем в магазині – будемо пробувати.
Кажуть, мошки нападають не на всіх, для них має значення група крові. Якщо 4-та, то не чіпають, а в мене 2-га, то кусають»,
- розповідає Вікторія.




Олександр Петрович
полюбляє рибалку і зі своїми друзями час від часу їздить з вудками на річку. Звісно, біля водоймищ мошок і комарів дуже багато. Зізнається, що комашок не боїться, бо вони його не чіпають ще змолоду. А от його друг – Сергій Миколайович бере із собою якісь «бризкалки», але також не часто ними користується.





Завідувачка аптекою Людмила Петрівна не тільки знається, який асортимент репелентів користується найбільшим попитом, але може порадити на що звернути увагу під час вибору такого засобу.

«Захисні засоби є для дорослих і для дітей. Найбільше купують аерозолі. Вони зручніші, їх можна наносити на одяг і відкриті ділянки тіла. 
Під час вибору засобу, треба звертати увагу на склад і тривалість дії. Там є і дві години, і три години, і вісім годин.
Вся продукція, що представлена на полицях аптеки, від українського виробника»,
- пояснює пані Людмила.




Затята дачниця - Лілія Ахметівна багато часу проводить на свіжому повітрі. Бореться з комарами та мошками виключно натуральними засобами. У розмові з нею дізнаємося про кілька таких способів.

«Потрібно взяти у рівних кількостях: рослинну олію, шампунь для волосся, 9% оцет і все змішати. Цією сумішшю можна намастити всі відкриті ділянки тіла. І так можна знаходитися на вулиці до самого темна. Термін придатності емульсії не обмежений», - з посмішкою розказує вона.

Окрім цього додає ще кілька порад.

«Ще можна використати ваніль чи ванілін, але тільки не ванільний цукор. На солодке комахи навпаки будуть злітатися. Столову ложку ванілі розчинити у воді і змащувати цим тіло та одяг. Вас не зачепить жодна комашка!», - радить Лілія Ахметівна.

Серед її порад ще є настояний відвар з коріння полину, розчин оцту з водою та «протикомарний» одеколон.

«Для такого одеколону потрібно: 5г гвоздики (чайна ложка з гіркою) залити склянкою води і кип'ятити 15 хвилин. Десять крапель відвару змішують зі столовою ложкою будь-якого одеколону. Після змащування тіла цей засіб триває дві години», - стверджує наша співрозмовниця.

За її словами, щоб зняти свербіж і набряк від укусів  комах, треба обробити ці місця борним спиртом. Також підійде настоянка календули, валокордин, корвалол. В нагоді стане і содовий розчин (2 ч.л. соди на склянку води) або олія чайного дерева.



Лікарі стверджують, що представники сімейства двокрилих заносять під шкіру слину, в якій містяться речовини, що і викликають припухлість ураженої ділянки.

Комарі просто протикають шкіру своїм хоботком, а мошка буквально вгризається в відкриті ділянки тіла, випускаючи слину, яка здатна викликати важку алергію.

Люди, які схильні до алергії, страждають від укусу настільки, що у них підвищується артеріальний тиск, виникає запаморочення, задишка, в гіршому випадку можливий анафілактичний шок. Тому алергіки під час виходу на природу завжди повинні мати із собою спеціальний набір медикаментів, підібраних лікарем.



З метою профілактики, вирушаючи на відпочинок на природі, візьміть із собою репеленти та подбайте про відповідний одяг – сорочку з довгими рукавами та довгі штани, вони захистять ваше тіло від назойливих комах.

Береженого й бог береже!
 
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: